10 Ocak 2018 Çarşamba

SARIYER BÖREĞİ


Bazı semtlerin, bazı yerlerin börekleri vardır onları meşhur eden.. İsimleri ile anılan, bu da öyle bir börek.. Sarıyer'in böreği..

Nedir onu farklı kılan, içindeki fıstığı üzümü .. hafif tatlı aromalı kıymalı hali..

Evde de yaptık, afiyetle yedik.. Baklava yufkası ile de olur ama biz normal yufka kullandık. 
Tarif teyzemden ..Yani ustamdan :)

Malzemeler:
  • 4 yufka
  • 500 gr kıyma 
  • 3-4 adet orta boy soğan (bol soğan bu böreğin lezzetli olmasının sırrı)
  • 1 paket dolmalık fıstık
  • 1 paket kuş üzümü
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı su
  • yenibahar, tarçın, karabiber, tuz,şeker
  • üzerine sürmek için yumurta sarısı
  • İç harcını pişirmek için 4-5 yemek kaşığı zeytinyağ
Yapılışı:
  1. Soğanları ufak yemeklik şekilde doğrayıp bir tencereye alıyoruz. Zeytinyağ ile birlikte sotelemeye başlıyoruz.
  2. Soğanlara fıstığı da ekleyerek beraber kavuruyoruz.
  3. Soğanlar şeffaflaşınca kıymayı ekleyerek kavurmaya devam ediyoruz.
  4. Kıymanın pişmesine yakın kuş üzümlerini ve 2-3 adet kesme şeker, 2 tepeleme çay kaşığı yenibahar, 1 çay kaşığı karabiber, 1 tepeleme çay kaşığı tarçın, arzu ettiğiniz miktar tuz ekleyerek iç harcımızı baharatlandırıyoruz.
  5. Bir kasede sıvıyağ ve suyu karıştırıyoruz.
  6. Birinci yufkayı tezgaha serip her yerine sulu yağlı karışımdan sürüyoruz. Yufkayı ikiye katlıyoruz.
  7. Katladığımız yufkanın her yerine kıymalı harcımızdan eşit miktarda dağıtıyoruz.
  8. Yufkanın düz yerinden başlayarak çok sıkmadan bir rulo yapıyoruz.Kenarlardan içeri doğru katlayarak yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine böreği yerleştiriyoruz. (Bir tepsiye 4 adet ancak sığıyor)
  9. Tüm yufkaları bu şekilde sarıp bitirince üzerlerine yumurta sarısı sürüp önceden 200 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
  10. Pişen börekleri tıpkı börekçilerde yapıldığı gibi keskin bir bıçakla minik minik doğrayarak servis edebilirsiniz ...
Afiyetle , sağlıkla




Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails