5 Eylül 2012 Çarşamba

BEĞENDİ & TAS KEBABI

Beğendi & Tas Kebabı

Bu sene Razaman ayında hiç misafir ağırlayamadım malesef. Taşınmaydı, yerleşmeydi o telaşlarla geçti gitti. Ama Aras'ın yazlıkta kaldığı günlerde eskisi gibi mutfakta vakit geçirip, iftar için yemek pişirdim. Benim için son derece normal olan şeyler nedense birden anormal oldu :) Engin bile yemek yapınca şaşırır oldu duruma :)

Beğendi ve Tas Kebabı çoğumuzun evinde pişen yemeklerdendir. Patlıcanın lezzetini zaten tartışmaya gerek dahi yokken etle buluştuğu bu yemeği eminim çoğunuz yapıyor ve seviyorsunuzdur. Yapmasını bilmeyenler, henüz denememişler için buyurun benim tarifim ...

Beğendi için;
Malzemeler: (4 kişilik)
  • 4 adet kemer patlıcan (bostan da kullanabilirsiniz o zaman 2 adet yeterli olacaktır)
  • 1  tepeleme yemek kaşığı un
  • 1  tepeleme yemek kaşığı tereyağı
  • 1,5 su bardağı süt
  • 2 adet kesme şeker
  • tuz
Yapılışı :
  1. Patlıcanları közlüyoruz. (Direk ocağın üzerinde, közleme tenceresinde ya da fırında közleyebilirsiniz)
  2. İyice közlendikten sonra soğutup soyuyoruz ve kararmaması için limonlu su dolu bir kasede bekletiyoruz. 
  3. Tenceremize tereyağını koyup eritiyoruz. Unu katıp kısık ateşte kokusu çıkana kadar kavuruyoruz. 
  4. Unumuz kavrulurken patlıcanları kesme tahtasının üzerine alıp bıçakla iyice ufak parçalar haline getiriyoruz (çatalla da ezebilirsiniz)
  5. Kavurduğumuz una patlıcanları ilave edip üzerine sütü ekliyoruz. Koyu bir kıvam alıyor olacaktır. Eğer çok koyu olduysa bir miktar daha süt ekleyebilirsiniz. 
  6. Şeker ve tuzunu katıp ocağın altını kapatıyoruz. 


Tas Kebabı için;
Malzemeler: (4 kişilik)
  • 1/2 dana kuşbaşı et (tas kebabı için olduğunu kasabınıza söylerseniz size uygun et verecektir)
  • 1 adet kuru soğan (ufak ufak yemeklik doğranmış)
  • 1 tepeleme yemek kaşığı tereyağı (sıvı yağ da kullanabilirsiniz)
  • 1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası
  • tuz - karabiber
  • 2 adet kesme şeker
Yapılışı :
  1. Ben düdüklü tencerede pişiriyorum.Tencereye yağı koyup soğanları renkleri değişinceye kadar kavuruyoruz. 
  2. Soğanlar kavrulunca yıkayıp suyunu iyice süzdüğümüz kuşbaşı etlerimizi tencereye ilave ediyoruz.
  3. Etleri suyunu salıp tekrar çekinceye kadar iyice kavuruyoruz. 
  4. Etler kavrulunca salçasını ekleyip, kısık ateşte hafif hafif sıcak su ekleyerek bir müddet de salça ile pişiriyoruz.
  5. Tuz - karabiber ve şekeri ilave edip üzerini 1 parmak geçecek kadar sıcak ekleyip düdüklüde yaklaşık 20-25 dk kadar pişiriyoruz. (Kendi düdüklünüzün et pişirme performansına göre süreyi ayarlamanızı tavsiye ederim)

Afiyetle & sağlıkla, 
Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails