18 Şubat 2011 Cuma

MOZAİK PASTA

mozaik pasta


Hakikaten çok zor durumdayım.Koyacak tek bir tarifim dahi kalmadı.Şu hipoglisemi konusu çıktığından beri yediklerime daha da dikkat etmem yüzünden maksimumda yediğim en eğlenceli şey, yarım yağlı yoğurdun üzerine doğradığım kivi ve serpiştirdiğimiz cevizle kendimi avuttuğum tatlı taklidi yaptırdığım şey. Ne yapacağım bilmiyorum vallahi, meğer nasıl bir bağımlılıkmış bu blog işi.Tamam daha önce de çeşitli zamanlarda yazamadığım, tarif koyamadığım olmuştu ama bunu nasıl aşacağımı düşünüyorum şimdi kara kara :(

Elimde kalan son ganimet de bekar ve öğrenci pastası , mozaik pasta :)Belki de en kolay pasta ama benim en favorilerimdendir her zaman.Yeri başkadır.

Evde annelerimizin yaptığı günlerin gün olduğu, öyle hazır almanın ayıp olduğu zaten hazırda satılanların kuru pasta ve baton yaş pastanın ötesine geçemediği dönemlerden kalma bir hissiyatı uyandırır bende nedense.
Hatırlar mısınız o günleri? Ben çok net hatırlıyorum...
Evde annemin günü ya da çaya gelecek bir misafir grubu olduğunda hazırlıklar günler öncesinden başlardı. Halılar kıvrılır, sandalyeler masanın üzerine ters çevrilir, ortada kovalar, bezler, arap sabunu :), annem yerlerde mermerleri fırçalar, halıları siler, camları parlatırdı. O temizlik yapmazdı, evi yıkar paklardı resmen. Çalışırken bu gücü nasıl bulurdu bilemiyorum, bende hiç bir zaman olmadı öyle bir güç. O temizlik günlerinde evde olmak bir kabustu.Sonra tarif defteri çıkardı piyasaya. Buzdolabını açtığımda o dönemin pahalı meyvesi muz, pastanın üzerine dilimlenmek üzere alındığı için bilirdim yememem gerektiğini. Bir gece öncesinde annem tabiri caizse uyumazdı, gece yarısına kadar pişirip dururdu. O misafirler gitse de biz de nasiplensek diye düşünürdüm, o günün gecesi ganimet vardı çünkü :) Misafir tabakları, çay takımı çıkar, su bardağının altına, çay tepsisinin üzerine dantel örtü kondurulurdu. Misafirlerin gelmesine dakikalar kala o kadar işi tek başına yapan o değilmiş gibi giyinir, süslenir, topuklu ev ayakkabılarının üzerine çıkar, misafirlerini en güzel şekilde ağarlardı. Öyle açık büfeymiş, termosta çay vermekmiş yoookkk... Hiç oturmadan, hiç bir şey yemeden geçerdi o gün, annem için. Meğer onlar kadınmış beee :) Biz de yapıyoruz tamam da ...Önden kadınımız geliyor, temizliği yapmaya. Mutfağın her türlü pratikliğinden faydalanıyoruz.Herşey daha bol, daha kolay ulaşılabilir durumda.

Amma yazdım, çenem düştü yaw:) Alt tarafı bir mozaik pasta tarifi vericem, nelere daldım bana bakın :)

Neyse lafın özü, mozaik pasta 10 dk hazırlama, 1,5 saat donma süresi ile pratik mi pratik bir pastacık. Üstelik az maliyetli ve risksiz.

Malzemeler:
  • 100 gr margarin
  • 3 çay bardağı süt
  • 2 çay bardağı toz şeker
  • 4 yemek kaşığı kakao
  • 2 paket petibör bisküvi
  • arzuya göre dövülmüş ceviziçi
Yapılışı:
  • Margarini ocakta eritiyoruz.
  • Şekeri sıcak margarinle karıştırıp eritiyoruz. Buna süt ve kakaoyu da ekleyerek sosumuzu hazırlıyoruz.
  • Bisküvileri elimizle parçalıyoruz. Sosun içerisine bisküvileri katıp, koyacaksak ceviziçini de ilave edip iyice karıştırıyoruz.
  • Birbirine iyice karışınca ya bir streç film içine döküp elimizle şekil veriyoruz (Piremit gibi mesela) ya da benim yaptığım gibi bir kalıbın içerisinde şekillendiriyoruz. Ben softbowl etkinliğinde bana hediye edilen "yasemin" kalıbını kullandım. Bir buzdolabı poşetini keserek açtım ve kalıbın içerisine yaydım, karışımı döktüm, elimle bastırdım ve şekillendirdim. Poşetin dışarıda kalan kısmını üzerine kapatarak buzluğa kaldırdım.
  • Buzlukta 1,5 saat kadar tuttuğumuz pastayı sonrasında buzdolabının alt katına indirebiliriz.
  • Dilimleyerek servis ediyoruz. Ben servis ederken üzerine hindistan cevizi de serptim.

Afiyetle & sağlıkla,

28 yorum:

Duru Mutfak dedi ki...

Çok severim ben de bunu. İnsan bloğa bi anı yazmayagörsün zaten nasıl gerisi geliyo okul günlükleri gibi...

akdenizkizi.blogspot.com dedi ki...

mozaik pasta anıyla daha tatlı olmuş....herşey daha kolay ama yine iş bitmiyor..:((...teknoloji arttıkça insanlıktan uzağız bir tek...ellerinize sağlık güzel görünüyor...

Nesobaby dedi ki...

ah beee! Keşke dün koysaymışın bu tarifi
ben sende tarifi bulamayınca çikolatasız kremşantili muzlu cevizli bir versiyonunu yaptım :) niyeyse sensiz hareket etmek istemedim :))) neyse bunu da elimdeki tatlıkar bitince yapayım barii :))
Eline sağlık
sevgiler ;)

Hayatın Tatları dedi ki...

tarifi not ettim hemen çünkü bende yumurtalı bir tarif var aslında onunda tadı çok güzel oluyor ama ben içinde çiğ yumurtayı düşünürken yemek pek de keyifli olmuyor. Ellerine sağlık..

Sütüme Sarelleme Karışma!!! dedi ki...

reklam değil derdim ama acaba bugün yayınladığım kurabiye tarifi hipoglisemi halinde tüketime uygun mu? Mozaik pasta çok severim geçen akşam evde yumurtalıdır yumurtasızdır muhabbeti vardı:) üzerine ilaç gibi geldi bu tarif- yumurtasız:)) dener denemez haberdar ederim! ellerinize sağlık ve çok çok geçmiş olsun!

Unknown dedi ki...

Klasik ama bir o kadar da nefis bir pasta, ellerine saglik Mügecim

Saglıklımutfak dedi ki...

Bu pastayı sevmeyen yoktur sanırım. genç kızlık dönemlerimin pastası. dediğin gibi anne günlerinin vazgeçilmezi. eline sağlık. Blog için ise hiç canını sıkma zaten bir müddet sonra biraz uzak kalacaksın. Alıştırma oluyor sana bence. biz buradayız seni bekleriz. öperim

eldivenlerim dedi ki...

çok severim, enfes gözüküyor, ellerinize sağlık......

ebru dedi ki...

Ne güzel yazmışsın Müge eski günleri. Okurken yüzümde tebessüm oluştum ve dediğin gibi aklıma annem geldi. Mozaik pastayı pek severim. Ellerine sağlık canım.

hanife dedi ki...

o kadar güzel bir anıki bir solukta okudum.
İnanın bende şaşıyorum o zamanların enerjisine şimdi ev hanımı olmama rağmen o enerjinin yarısı yok.
Neyse bu günümüzede çok şükür,elinize sağlık pasta pek güzel olmuş

!!! ♥ Hasretli Lezzetler ♥ !!! dedi ki...

harika görünüyor canim ellerine saglik..afiyet sekerler olsun.. sicacik sevgiler ;)

Tümay Öztürk dedi ki...

Ayy nasıl canım istedi şimdi. Nefis görünüyor. Ellerine sağlık Mügecim. Ayrıca mailin için çok teşekkür ederim:) Bloğu dert etme. Seni kim unutur ki! Sen kendinin ve bebişinin sağlığına bak. Hilal'in dediği gibi biz seni bekleriz:)

Federica Simoni dedi ki...

mmmmmmmmmm..che buono!!!!!!!!!!

Gülcan dedi ki...

harika olmuş ellerinize sağlık.

CANBOGAZDAN dedi ki...

guzel tariflerinizin yani sira hos sohbetiniz de keyif veriyor bana :) annenize ve size sevgiler...

EZGİLİ TARİFLER dedi ki...

çok hoş görünüyor.ellerine sağlık sevgiler.

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Mügecim, inşallah hipoglisemin gebelik dönemine özgüdür de geçer, yoksa tatlısız bir hayat hepimiz için zordur. Allah şeker hastalarına kolaylık versin. Sana da tabii, tarifler bitti diye üzülme. En kötü ihtimalle bebekler için birşeyler yazarsın:)) Ellerine sağlık canım, mozaik nefis görünüyor..

YELDA dedi ki...

Çok güzel anlatmışsınız o eski günleri, yaşamış kadar olduk :) mozaik pastayı nedense bende yaparım o ladarda kalıbım vardır ama alüminyum folyo içinde üçgen şekil verilmişinden vazgeçemem... Sizinkinin serviside güzel görünüyor... ellerinize sağlık... Sevgiler..

mintinin dünyası dedi ki...

en sevdiğim tadına doyamadığım lezzetlerden biridirbisküvili pastalar.pekte nefis yapmışsın canım.
eline sağlık

Dışavurum dedi ki...

Bu yazını okudum ve şimdi sevgili eşim mutfağa gidiyor. Tabiiki mozaik pasta yapmak için :)

hayat dedi ki...

Mügeciğim, mozaik pasta çok güzel görünüyor. Eline sağlık.

Eya dedi ki...

Ah Mügecigim...yanimda kahvemi dolasiyorum blog dünyasinda...yazini nasil keyifle okudum.Okudukca annecigimin de hazirliklari film seridi gibi geldi gecti gözümün önünden.Bir sir vereyim mi...annem aksamdan tatli,dolma gibi hazirliklarin tepsilerini balkona götürmemi söylediginde ben hep gizlice yerdim...ama anlamasin diye de dizilisleri de elden gecirirdim...hi hi gercekten kadinlik o zamanmis... Blog aliskanligina gelince,ayni duygular bende de var...ama bak ne güzel,neticede sanal da olsa duygularin karistigi dostluklar güzel degilmi...Mozaik harika...sevgiler

zehra

pluie dedi ki...

Bu blog zararlı bana iştahımı çok fazla açıyor :) yinede bakmadan geçemiyorum.

Sevgiler

pluie

Deli Anne dedi ki...

Çok sveerim mozaik pastayı.. hele bitterini.. oğlumun da en sevdiği pastadır.. elinize sağlık.. çok da estetik duruyor..

gozdetokgozoglu dedi ki...

mozaik pastayı çok seviyorum ama nedendir bilmem bi türlü lezzetli yapmayı beceremedim:(bi de sizin tarifinizden deniyim.eminim ki bu sefer güzel olucak.olmalı!:))

Emel Kurt dedi ki...

selam bende yazınızı okuyunca eskilere gidenlerdenim, güzel yazmışsınız,kaleminize sağlık.mozayik pasta çok hoş görünüyor, ellerinize sağlık,sevgiler.

sibelyalcincom dedi ki...

Bu pasta vazgeçilmezim ne kadar eski bir tarif olsada beğenmeyen yok gibi ellerinize sağlık aynı zamanda çok geçmiş olsun Allah yardımcınız olsun
Sevgilerimle:)))

laleninbahcesi dedi ki...

bbenim baş tacı ettiğim bir pastadır. Lisedeyken sürekli yapar buzluğa koyardım. Kızkardeşim o yüzden hala yemez. Bıktırmıştın bizi der.
Süper oldu hatırlamak..ben bu gün yaparım artık bunu:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails