30 Mart 2008 Pazar

**PASTAKOLİK** SENCER İÇİN ...

Sevgili Özlem bu etkinliği duyurduğu zaman bu kelimenin son bir sene içerisinde benim için ne kadar anlam ifade ettiğini düşündüm durdum..

Ben bir Pastakolik mi olmuştum ? hmmm.... belirtileri bir kontrol edelim dedim ...


  1. Pastacılık malzemelerine aşırı ilgi, pasta malzemesi gördüğünde heyecana dayalı terleme ve tansiyon artışı... (Evet)
  2. Pasta kitabı almadan duramama buna bağlı olarak Amazon.com bağımlılığı (Evet)
  3. Pastanelerde pasta vitrinlerine uzzuuuunnn alıcı inceleme niteliğinde bakışlar ve vitrindeki pastaları tanımlama gayreti (Evet)
  4. Mutfakta çeyizle gelen tüm kapkacağın tek tek bertaraf edilerek yerini 1-2-3 vs.. numara yuvarlak, kare vb.. pasta çemberine, kalıba, alet edavata yer ayrılmasına dayalı mekan sıkıntısı (Evet)
  5. Ellerde kronik olarak beliren mavi, yeşil, kırmızı, oranj vb.. renklerdeki alacalı bulacalı hareler (Evet)
  6. Pasta yapmalıyım diyerek pazar günleri dahi saat kurarak sabahı zor etme yönünde kronik hareketler (Evet)

Allahım olmuşum işte PASTAKOLİK olmuşum !


Bu sorulardan en az 3'üne Evet cevabı veriyorsanız buyrun Özlem'in düzenlediği etkinliğe...

Hepimize geçmemiş olsun :)



Ben etkinliğe Sevgili Yasemin'in mini mini taptazecik oğluşu Sencer için hazırladığım pasta ile katılmak istedim...

Bir sonraki yazımda uzzzuuuunnn uzzuunnn anlatıp bol bol resimlerini yayınlayacağım Sencer'imizi görmek için düzenlendiğimiz müthiş blog buluşmamız için hazırladım bu pastayı.

Pastanın kekinde Burcu'nun daha önce de denediğim bir tarifini uyguladım.

Yoğun çikolatalı pandispanya

  • 7 adet yumurta (oda ısısında beklemiş)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı sıvı vanilya
  • 1 su bardağı un
  • 4 çorba kaşığı toz kakao - tepeleme
  • 1 çorba kaşığı kabartma tozu
  • 1 küçük paket sıvı krema ( 200 ml)
  • 200 gr bitter küvertur çikolata

Fırınımızı 180 derecede ısıtalım.

Çikolatamızı ufak ufak kesip benmari usulü eritelim.

Yumurta,şeker ve vanilyayı birlikte yüksek devirde şeker iyice eriyene kadar çırpalım. Daha sonra sırasıyla çikolatayı ve kremayı ekleyip çırpmaya devam edelim.

Ayrı bir yere un, kakao ve kabartma tozunu eleyelim ve yumurtalı - çikolatalı karışımın içerisine ilave edelim ve düşükten hızlıya koyu bir kıvam alıncaya kadar çırpalım.

Ben 20 cm ve 14 cmlik iki çembere döküp öyle pişirdim. (Büyük bir fırın tepsisine yağlı kağıt serdim ve çemberlerin ikisini de bu tepsiye oturttum.)

Yaklaşık 50 dk sonra kürdan testi yapıp pişip pişmediğini kontrol edelim.

Hakikaten browni kıvamında çok lezzetli bir tadı oluyor.

Her iki keki de ortadan ikiye böldüm.Ayrıca üzerini de traşladım.(Kek kabaran bir yapıya sahip)

Kekleri hafifçe şekerli su ile ıslattım.

Arasına çikolatalı Cremole ve ganaj karışımı hazırladım. Pastayı pasraça çikolatalı ve ceviz krokanlı yaptım. Krokan'ın tarifini yemişi ceviz olarak değiştirip buradan uygulayabilirsiniz.

Dışına ganaj sıvayıp şeker hamuru ile kapladım.

Geçtiğimiz hafta misafirimi Mısır Çarşısı'nda gezdirirken yolum Fermo'ya da düşmüştü.Pastanın üzerindeki bebeği oradan almıştım.Pastanın konseptine uyunca, bebeği biraz royal icing ile sabitledim.

Son olarak kurdeleler ile dekorasyonunu tamamlamış oldum.

Bir sonraki yazım için meraklanmanızı sağlamak adına aşağıdaki resim belki yeterli olacaktır ;)


Afiyetle,

15 yorum:

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Müge'ciğimm,
Şu yukarıda ki tüm sorulara benden de kocaman bir EVET.....

Sencer Ağa'nın pastası ise enfesss, tam hoşgeldin pastası olmuş:))

Ellerine sağlık canım,

Sımsıcak sevgiler....

gülriz dedi ki...

Mügeciğim, tadına bakmış birisi olarak pastanın tadının da görüntüsü kadar muhteşem olduğunu söyleyebilirim. Ellerine sağlık benim pastakolik arkadaşım.
Ne kadar güzel bir gün geçirdik, değil mi? Ama hani sen salata yapacaktın :))))))))) Masamız da pek güzel görünüyormuş yahu...
Kocaman sevgiler, benden sana

Berceste dedi ki...

Bebek şeker hamurundan olsaydı, sağ kalmayacaktı, başta Bebi olmak üzere talibi çoktu :) Eline sağlık. Tanışmak da büyük keyif oldu. Sevgiyle...

Unknown dedi ki...

Mügeciğim pasta harika olmuş.görüntü süper ,masanız süper
pastakolik tanımlamalarına bayıldımmmm neden acaba : )))

Yemekbahane dedi ki...

hahaha :) biliyordum ortalığın pastakolik tanılarına tam uygun vakalarla dolu olduğunu :)
Yaşasın !

Rapunselim, pastacitym siz bu hastalığın en vahim vakkalarındansınız..sizin iyileşmeniz mümkün değil malesef böyle yaşamayı öğrenmeniz lazım :)

Gülrizciğim , Dilekciğim..
Ne güzeldi günümüz değil mi? Keşke daha sık fırsat bulsak..
Yorumlarınız için sonsuz teşekkürler...

Sevgiyle
Müge

Ferah Gülşen dedi ki...

Müge'ciğim harika olmuş pastan, çok ciciii :), sevgiler canım.

Pastanı Seç dedi ki...

Valla Müge yazdıklarının hepsi bende de var tatlım.

Pastayı merak ediyordum tadını biliyorum mutlaka her zamaki gibidir:)Görüntüsü de çok tatlı olmuş.

öptüm

ayseyaman dedi ki...

Evet evet evet evettttt :)
Mügecim süppersin tanılar bir harika...bizde ileri düzey bir pastakoliklik hissediyorum, hadi hayırlısı..:) ilacim olsa kendi kafama süreceğim ama yok ki bu yoldan dönüşte yok..:p zaten o kadar malzeme aldık kitap aldık kursa gittik dönersek valla beni 9 köyden kovarlar..:)
canim pastada bir başka güzel.Tam Sencer'e uygun olmuş, ellerine sağlık..resimler bir harika keske aranızda olabilseydim.cok cok optm seni, sevgilerimi gönderiyorum..

Bir Dilim Düş dedi ki...

Merhabalar,

Biz, yani Selcen ve Evren bir etkinlik hazırlamaya karar verdik. Karar verdik vermesine ama bir yandan da bizi bir telaş aldı ne yapalım diye. İstedik ki etkinliğimiz hem herkesin yüzünde bir tebessüm oluştursun hem de gönüllerimizi küçük hediylerle biribirine bağlasın. Sonunda karar verdik, yaklaşan anneler gününü de düşünerek ANNELER GÜNÜ & KALPTEN GELEN GÜZELLİKLER etkinliğini başlattık.

Katılmak isteyen blogcu arkadaşlar annelergunu.kalptengelen@gmail.com’ a ad, soyad, blog adresleri ve hediyelerin gelmesini istedikleri adresin yazılı olduğu bir mail atacaksınız ve 10 Mayıs’ta yapılacak kura sonucunda birbiri ile eşleşenleri biz 11 Mayıs’ta mail ile bilgilendireceğiz böylece herkes sadece kime hediye alacağını öğrenmiş olacak. Ancak hediyeniz geldiğinde kimden geldiğini öğrenebileceksiniz. Hediyeleriniz elinize ulaştığında da bloğunuzdan yayınlayacaksınız. Eee bu arada annelere, anne adaylarına ve geleceğin annelerinin de anneler gününü kutlamış olacağız. İsterseniz yurt dışından isterseniz yurt içinden nereden olursa olsun etkinliğimiz herkese açık. İstediğiniz her şeyi hediye edebilirsiniz kendi ördüğünüz bir şal, yaptığınız bir reçel, bulunduğunuz yere ait yöresel bir şey, pastacılık malzemeleri, kitap vs vs vs…Hepinizi etkinliğimize bekliyoruz.


Son Katılma Tarihi: 10 Mayıs 2008
Hediyeyi Ulaştırma Tarihi: 10 Haziran 2008
Hediyelerinizi Bloglarınızda Bizlerle Paylaşma Tarihi: 12 Haziran 2008

Adsız dedi ki...

Merhabalar cok hos gorunumlu pastalar yapmissiniz eminim lezzet olarakta oyledirler ellerinize ve yureginize saglik.Yanliz size bir sorum olcak.Yaptiginiz pandispanyalari 180 derece isitilmis firinda pisirdiginizi yazmissiniz ve genelde sitelerde bu tabir kullaniliyor.Bende ayni sekilde yaptim ve her defasinda sonuc husran.180 derece isitipta firini keki icine koydugumuzda ayari dusuruyormuyuz?Umarim cvp alabilirim.

Yemekbahane dedi ki...

merhaba,

Adınızı bırakmadığınız için size isminizle hitap edemiyorum, kusura bakmayın lütfen.
Fırını ısıtma derecemiz doğru, bir sapma yok. Ne kadar önce ısıttığınızı öğrenebilir miyim? fırını kek harcınızı karıştırmaya başlarken yani keki fırına vermeden yaklaşık 15-20 dk önce 180 dereceye getirip deniyorsanız, bir sorun olmaması gerekir
Umarım yardımcı olur.

Sevgiler
Müge

Adsız dedi ki...

Merhabalar yukaridaki soruyu ben sormustum ismimde Fatma.Cok tsk ediyorum onca isinizin arasinda soruma cvp yazdiginiz için.Bugun sizin yazdiginiz sekilde tekrar deniycem umarim budefa sonuc guzel olur.Size sonucu mutlaka yazcam.

Adsız dedi ki...

Tekrar merhaba.Tarifinizi denedim yazdiginiz gibi onceden firinimi isittim ve sonuc muhtesemdi.Cok guzel kabardi ve ustu bombeli olmadi.Bugunse pastanin tadina baktigimda sanki kakao bir kasik eksik konsa daha iyi olur gibime geldi hafif acimsi olmustu belkide benim kullandigim kakaodan kaynaklaniyor olabilir.Egerki bir kasik eksik kakao koyarsak o kakaonun yerine bir kasik un eklememiz gerekir mi?FATMA

Yemekbahane dedi ki...

Merhaba Fatma hanım,

Bunu pandispanya olarak kullandınız değil mi, kek olarak belki de acı gelmiştir tadı ama yine de kakaoyu azaltmak isterseniz, tepeleme değil, silme koyabilirsiniz ya da belirttiğiniz gibi 1 kaşık az koyabilirsiniz. Un ilavesinin gerekmeyeceğini düşünüyorum, kekin kıvamında bir sululuk dikkatinizi çekerse konabilir.

Sevgiler,
Müge

Adsız dedi ki...

Merhabalar.Cok tsk ederim once isinizin arasinda bana vakit ayirdiginiz için.Evet pandispanya olarak kullandim yani bi yaspastada.Bu tarifi sade olarakta uygulamak istiyorum.Bunun icin tariften sadece kakaoyu cikartip bitter cikolata yerinede sutlu cikolatami kullanmam uygun olur.Birde yuvarlak tek bir kaliba yapmak istiyorum.Bunun için kac cm lik kalip kullanmaliyim sizce?Fatma

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails