21 Ağustos 2007 Salı

YE # 25 KAHVALTI & PATATESLİ YUMURTA



Bu yazı Gazeteci Nedim Atilla'nın sitesinden alınmıştır ...


"Biz Türkler eskiden iki öğün yemek yermişiz, kuşluk ve ikindi sonrası Kuşluk vakti tandır yufkası içinde lor peyniri yeterli olurmuş. Göçler bitip de yerleşik düzene geçildikten sonra kahve alışkanlığı belirlemiş günün ilk öğününü Kahveye altlık yapmak için hafif bir şeyler yenmeliydi ki kahvaltı sözü dilimize böylece yerleşmiş.Frenkler ise dinsel bir kökene bağlıyor kahvaltının geçmişini Bir zamanlar gece tutulan oruçtan çıkmak anlamında Fransızca'da 'de-jeunr' olarak adlandırılan, sabah uyandıktan sonra yenilen yemek kahvaltı olmuş. Büyük Fransız Devrimi döneminde öğle saatlerinde 'd”ner' benzeri bir yemeğe 'de-jeunr' adı verilmiş biraz da hatalı olarak. İlkini ikincisinden ayırmak için, sabahları yenenin başına 'petit' (küçük) sözcüğü getirilmiş, bugün Fransızca'da kahvaltıya 'petit-de-jeune' deniyor o zamandan galat.


..........






Anadolu Mutfağında 'kahvaltı' zenginlik anlamına da geliyor, bu sözü varlık-varsıllık diye algılamayın, doğanın zenginliğinin masaya yansıması olarak kabul edin. Zeytinlerden zeytin beğen, Şirince'den moru gelir, Milas'tan kırmızısı. Ayvalılıklar tombul olur, Nif Dağı'nın eteğinden gelenler sıska. Tatları birbiriyle yarışır oysa. Tirilye'den kendi adıyla anılanı gelecek ki tadına varılsın kahvaltının. Çekirdeği de simsiyah olacak tabii ki. Balıkesir'den 'domat', Tire'den gerçek eğri çekirdekli 'çekişte', Nizip'ten kendi adıyla anılan 'kırık' Ancak Akhisar'ın 'kırması' ile yarışmak kolay değil. Başka hiçbir yerden 365 gün erik gibi kırma gelmiyor. Edremit'ten eskiden ceviz kokanı gelirdi, şimdi bulmak pek zor, bulunca beş kilo birden alıyoruz. Haydi domates koyalım bir de kekikli, sofra zengin olsun. Domatesi 8 ay 'organik' üretmeyi başarıyor Türk tarımcısı. Yumurtayı nasıl isterdiniz tereyağında mı kırılsın, sade yağında mı, zeytinyağında mı Üç yağın da kalitesini ölçmek için yumurtadan daha iyi bir ölçme kriteri yoktur. Ama kahvaltılık yumurtanın en iyisi yine de 'çift sarılıdan kayısıdır' Balın da envai çeşidi kahvaltıyı süslüyor. Petekli bal da olur, süzme de. Gönlümüz, gözümüz doysun.



........." Nedim Atilla









Kahvaltının hayatımda yeri çok önemli gerçekten de... Hele pazar günleri şölene dönen o kahvaltı sofraları... Pazar sabahları uyanırken bile mutluluk verir "bugün şenliğimizin sofrasını ne süslesin" söyleşileri :)

Bir fincan çayın yanına konacak tazeler...Mis kokan çıtır ekmek, süt beyazı peynirler...

Bu ayın etkinliğini sevgili Lezize çok da güzel seçmiş... Buyrun benim kahvaltı soframa ve Patatesli Yumurta tarifime...



Malzemeler: (4 kişilik)

  • 2-3 adet orta boy patates
  • 4 adet yumurta
  • karabiber
  • tuz
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ

Patatesleri minik küpler halinde doğruyoruz. Yağımızı kızdırıp patatesleri iyice pişene kadar az yağda kızartıyoruz. Yumurtalarımızı bir kasede iyice çırpıyoruz. Patatesler kızarınca yumurtayı ilave edip bir müddet daha karıştırarak pişiriyoruz.Baharatını ilave edip servis ediyoruz.

Mutlu günlere başlamak için mutluluk dolu kahvaltılar edin !!!

Yemekbahane , Afiyetle ...









14 yorum:

gülriz dedi ki...

Mügeeee, patatesli yumurta benim favorimdir her zaman. Masadaki herşey de çok güzel ama o farecikli peynir tabağı muhteşem kesinlikle :))) Sevgiler

Adsız dedi ki...

Müge, sabahları patatesli yumurtaya bayılırım. ohh ne güzel bir seçim bu böyle. Ellerine sağlık

Nurten dedi ki...

Benim kahvaltı sofralarımında vazgeçilmezlerindendir patatesli yumurta... Ellerine sağlık nefis görünüyor hem sofran hem de tarifin :)

Pembelinin Mutfağı dedi ki...

Mügecim, kahvaltıda çok sevdiğim şeylerden biride patatesli yumurtadır, pişirirken içerisine bir miktar sarımsak rendesi koymanı ve servise sunarken üzerine doğranmış taze nane yaprağı koymanı tavsiye ederim. Ellerine sağlık.

ebrulitatlar dedi ki...

Müge'cim kahvaltı masası ve patatesli yumurta nefis görünüyor. Ellerine sağlık. Ben takımlarına bayıldım. Nereden aldığını merak ettim. Sevgiler..

Yemekbahane dedi ki...

Bu etkinlikle bloglardaki trafiği baya arttırıyor bu da beni inanılmaz memnun ediyor.Yeni yeni ziyaretçilerim olunca çok seviniyorum.
Gelen herkese sonsuz teşekkürler.

Ne çok seven varmış harika patatesli yumurtayı...Benim kocacımın da baş seçeneğidir vallahi..İyi ki yazmışım o halde :)

Kahvaltı tabalarım çok övgü almış..Ama çok ciciler değil mi?Onlar ben evlenmeden önce bana alınan bir hediyeydi arkadaşlarım tarafından.El imalatı yapan ufak bir dükkandan almışlardı.Her setten sadece bir tane vardı.Ben beğenmiştim modelini onlar da bana hediye almışlardı.Ama artık o dükkan kapandı :(
Farelerim de çeyiz sandığımdan :)

Sevgilerimle

NiNo dedi ki...

harika mamalar bunlar yeye kalk don bi daha ye :D ellerine saglik canim enfes gorunuyorlar

Yasemin dedi ki...

mugeee ay ben tapatesli herseyi severim :) sana tavsiyem bendeki ispanyol tortillasinida denemen, oda tapatesli yumurta ama arti sogan falanda var :) asortik bisi eminim bayilacaksin..
ay oglen yemegi yaptik, bi hafta sonuda kahvalti ayarlayalim derim ;)

Yemekbahane dedi ki...

heyyooo yaskocum nihayet dondun
ozledik seniii

kahvaltıya her zaman varım sekerim
o zaman kahvaltımızda senin ispanyolu konuk edelim sofraya...

eminonu turu da bekler bizi...

operim

yaban mersini dedi ki...

cnmm.hem kahvaltı tarifin hem de yazı çok güzel..bir de kahvaltı takımların.bayıldım.slmlar.

Tijen dedi ki...

Sevgili Müge,
Bayıldığım bir şey bu. Ellerine sağlık. Siteni linklerime ekledim. Bilgine.

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Bayıldım ben kahvaltı sofralarına, ellerine sağlık..Öyle sıcak ki.. Peyniri sunuşun da çok hoş..

dini blog derviş dedi ki...

patatesli yumurta yazdım ilk sız çıktınız.
yeğenim istedi cuma namazından sonra dediğiniz gibi yapacağım bakalım nasıl olacak. sayfayı kapatmıyorum
yapınca güzelmi oluyor kötü mü yazarım. :)

esselamu aleykum.
teşekkürler.

derviş dini blog dedi ki...

Teşekkürler yemekbahane buradaki tariflere bakarak karnımızı doyurduk çok şükür.
bayağıda güzel oldu.

dini bir siteye pek yakışmadı ama nasıl yaptığımı blogumda paylaştım.

tekrar teşekkürler.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails