Yılbaşı daveti için çelenk şeklinde yaptığım bu çöreği aslında tek tek de yapmak mümkün. Mayalama süresi kısa ve içine arzu ettiğiniz farklı bir iç malzemeyi koyarak çeşitlendireceğiniz bu çöreği keyifle ikram edeceksiniz.
Hamuru için malzemeler:
- 2 su bardağı oda ısısında su
- 1/5 çay bardağı zeytinyağ
- 3 gr instant maya (1 çay kaşığı)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 5 su bardağı un
İç Harcı için malzemeler:
- 1 kg pırasa (ince doğranmış)
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1/2 çay bardağı zeytinyağ
- Tuz, karabiber
- Yumurta sarısı (üzerine sürmek için)
Yapılışı:
- Bir kaba un dışındaki tüm malzemeleri koyup kontrollü şekilde un ekleyerek ele yapışmayan bir hamur elde edelim.
- Hamurumuzun üzerini örtüp 20 dk bekletelim.
- Bir tencereye ince kıyılmış pırasa ve zeytinyağını koyup iyice kavuralım.
- Kavrulan ve suyunu çeken pırasalara salça ekleyerek biraz daha kavuralım.
- Tuz ve karabiber ile lezzetlendirip ocaktan alalım.
- Mayalanmış hamuru iki eşit parçaya ayırıp dikdörtgen şeklinde yağladığımız elimizle çekiştirerek açalım.
- Açtığımız hamurun orta kısmına iç harcın yarısını koyarak rulo şekli verelim.
- Yuvarlak bir fırın tepsisine yağlı kağıt serelim.
- Ruloyu fırın tepsisine yarım ay şeklinde koyalım, hamurun üzerine 3-4 parmak aralıklarla kesik atalım ki iç malzemesi dışarıdan gözüksün.
- Aynı şekilde ikinci hamuru da açıp, iç malzemeyi koyup rulo yapalım.
- Tepsideki yarım ayı tamamlayarak yuvarlak hale getirelim. Kesikler atalım.
- Yumurta sarısı sürüp 200 derece fırına verelim.
Not: Ben üzerindeki fiyongu lavaş ve pesto sos ile yaptım.
Afiyetle, sağlıkla
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder