22 Mayıs 2008 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR DOLMASI

enginar dolması


Alaçatı pazarı gururla sunar....

Ege'de enginar yemek öyle normal bir şey.. İstanbul'daki gibi altın değerinde de değil.Burada bir tencereye 4-5 adet kondurmak için neredeyse 10-15 ytl arasında para vermeniz lazım.Ama Alaçatı pazarına gittiğimde 10 tanesinin 5 ytl olduğunu görünce anlatmıştım nasıl coştuğumu :)

Daha önce hepimizin genellikle yaptığı gibi soyulmuş ve temizlenmiş enginarı nasıl pişirdiğimi yazmıştım. Bu sefer ağırlıklı olarak Ege'de bilinen şeklini yazacağım sizlere. Küçükken Manisa'ya gittiğimizde halam pek sık yapardı. Yapraklarını sıyıra sıyıra yemeyi daha o zaman severdim. Yemesi biraz zahmetli ama tadına doyamayacağınıza hiç süphem yok..Hele de benim gibi enginarı çok seviyorsanız durmayın deneyin derim !

Alaçatıdan aldığım için enginarlar ufak ve körpeydi.İstanbul'da pek böylesine rastlamıyorum ama eğer seçme şansınız olursa körpelerinden ve ufak boylularından seçmenizi öneririm. Hem bir kişi daha rahat tüketebiliyor hem de görüntü açısından daha hoş duruyor. İçerisini doldurduğumuz için zaten o ufak enginarlar bile resimde göründüğü gibi kocaman oluveriyorlar.

Malzemeler: (3 adet enginar dolması için)

  • 3 adet yapraklı enginar
  • 3 adet orta boy kuru soğan
  • 2 su bardağı pirinç
  • ince kıyılmış bolca dereotu
  • tuz, karabiber, dolma baharı (1,5 çay kaşığı), kırmızı pul biber (çok fazla değil, kaşığın ucu ile), 2 tatlı kaşığı kuru nane
  • 2,5 çay bardağı zeytinyağ
  • 5-6 adet kesme şeker
  • 2 su bardağı su (iç harcı pişirmek için)
  • pişirmek için ayrıca su konacak
Enginarların iki sıra dış yapraklarını kopartıyoruz. İç yapraklarını elimizle aralayıp orta kısmında sakallı alana ulaşıp o tüylü kısmı bir kaşık yardımı ile temizliyoruz. İç harcımızı hazırlayana kadar yıkayıp limonlu suda bekletiyoruz.

Kuru soğanları ufak ufak yemeklik doğrayıp zeytinyağı ile kısık ateşte iyice kavuruyoruz. Soğanlar pişince pirincimizi ekliyoruz. Bir müddet kavurduktan sonra tüm baharatları ve şekeri ekliyoruz. Dereotunu ve suyu da ilave edip kısık ateşte pirinç suyunu çekene kadar pişiriyoruz.

İç harcımız hazır olunca enginarların ağırlıklı olarak ortasına ve yapraklarının arasına olmak üzere doldurup bir tencereye oturtuyoruz. (Ben her bir enginarı ayrı bir tencerede pişiriyorum, böylece yaprakları daha güzel açılıyor)

Enginarların 1-2 parmak beline kadar su koyup tencerenin kapağını kapatıp orta kuvvette ateşte yaklaşık 1 saat kadar pişiriyoruz.

Soğuyunca servis ediyoruz.

Unutmayın ! Yapraklarını doya doya sıyıracaksınız ... Özellikle yapraklarının diplerini :)

Videolu tarifi izleyebilirsiniz...



Alaçatı pazarı gururla sunmaya devam edecek... Sırada Deniz Börülcesi var :)

Afiyetle kalın,


9 yorum:

Hülya dedi ki...

Çok seviyorum enginarı...
Ama o temizleme zahmeti yok mu?
Bu tür enginarı hep duymuştum ama ilk kez fotoğrafını gördüm.
Sevgiler..

GANNE dedi ki...

Mügecim ellerine sağlık. Ne lezzetli olmuştur Alaçatı enginarı. Ben enginarı hiç böyle denememiştim. Denerim bir gün senin tariften. :)

Feyza Fidan dedi ki...

Mügecim enfes olmuş enginar dolması, bayılırım enginara ama hiç dolmasını yapmadım ve hatta yemedim :( Mevsimi bitmeden deneyeceğim..
Ellerine sağlık canımcım,
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Blogunda güzel olmuuuş, yemeğinde Eline sağlık Müge'cim.Sevgilerimle.

hatice dedi ki...

Mügecim muhteşem, enginar sever biri olrak çok değişik bu tarifi deniycem ellerine sağlık..sevgiler....

Yemekbahane dedi ki...

Arkadaşlar,

Ziyaretleriniz için çok teşekkürler.
Ayrıca yeni formatımı beğenmenize de çok memnun oldum.

Sevgiler
Müge

Adsız dedi ki...

enginarlar harika görünüyor.ellerine sağlık.hayırlı cumalar ve de iyi haftasonları diliyorum sevgilerimle

Delfina ; dedi ki...

Mügecim,sayfan çook aydınlık ve ferah olmuş böyle..

Enginar ep soyulur da yenir sanıyordum,senin anlatımını ouyunca çok şaşırdım.egeliyim ama pek bilinmez nedense bizim oralarda.

deniz börülcesi mi dedin,mmmmmmmmm en gözde yemeğimiz,yanına da tatlı kuru soğan tuza bana bana :)

ellerine sağlık canımççç

Hülya Cinsçiçekçi dedi ki...

enginar dolmasını ben de çok severim. yanında mutlaka yaprak da sararım. enginarın da üzerine bir yaprak kapattığınız zaman birbirine karışan kokular daha da lezzet katıyo.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails