15 Şubat 2012 Çarşamba

KISIR

Kısır


Çay daveti menülerinin vazgeçilmezi...
Hiçbir zaman eskimeyen ve eskimeyecek bir tarif...
Her şeyin değiştiği gibi aslında sofralarımızdaki lezzetler de yıllar geçtikçe değişiyor.Hatırlıyorum da annemin günü olduğunda hiç bir zaman kiş, cheesecake, cupcake,volovan pişmezdi :) Muhakkak bir poğaça,bir tepsi böreği, bir kek çeşidi, kurabiye olur.. çay servisleri tabakta ve zigon sehpaların üzerinde yapılırdı.Üzerinde dantel örtü serili tepside ikram edilen çayın yanına küçük çatalla sunulan limon dilimleri bulunurdu.Artık çay davetlerinde genellikle masada ikram oluyor. Peçeteleri, şık tabakları ile konuklar masada en gösterişli servis tabaklarında ikram edilen genellikle "sıradanlıktan uzak" yepyeni tariflerle ağırlanıyorlar.Ne kadar değişirse değişsin ikramlardan biri hep aynı, rengiyle, tadıyla bir fenomen .. Kısır..
Herkesin kısırı yapma metodu farklılık gösterebiliyor. Ancak sanırım en yaygın metod ıslatarak yapmak. Benim tarifim de ıslatarak yapılıyor. Buradaki su miktarı bulgurun çamurlaşmaması adına önemli diye düşünüyorum. Bu konuda sabit bir fikre sahip olmak isteyenler için buyrun benim tarifim:

Malzemeler:
  • 2 su bardağı ince (köftelik) bulgur
  • bulguru ıslatmak için su (her bir bardak bulgur için, 1 su bardağından bir parmak kadar az su )
  • 1 adet kuru soğan
  • 2-3 adet taze soğan
  • 4 yaprak kıvırcık
  • 1 adet limon
  • 3 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • tuz - kırmızı pul biber
  • zeytinyağ
Yapılışı:
  1. Sıcak su hazırlıyoruz.2 su bardağı ince bulguru bir kaseye koyup üzerine her bir bardak bulgur için 1 su bardağından bir parmak kadar az olacak şekilde sıcak suyu dökerek bir kapakla kapatıp 10-15 dk kadar şişmesini bekliyoruz.
  2. Kuru soğanı çok ufak olacak şekilde doğruyoruz. Bir tavaya 3 yemek kaşığı zeytinyağ koyarak soğanları kavuruyoruz. Soğanların rengi değişince salçaları ilave ederek kısık ateşte bir süre pişiriyoruz.
  3. Bulgur suyunu iyice çekince elimizle bulguru ufalayarak havalandırıyoruz. (sıcak olacaktır dikkat) Bu işlem bulgurun tane tane açılması için gerekiyor.
  4. Kavurduğumuz soğan-salça karışımını bulgura ilave ediyoruz ve iyice yediriyoruz.
  5. Limon, nar ekşisi, tuz, kırmızı biber ekleyerek lezzetlendiriyoruz.
  6. Taze soğan ve kıvırcığı ince ince doğrayıp diğer malzeme ile karıştırıyoruz.
  7. Son olarak biraz daha zeytinyağ ilave ederek kıvamını dengeleyebiliriz.
Not: Taze soğan ve kıvırcığa ilave olarak yeşil biber, maydanoz, taze nane gibi taze baharatlar da konarak çeşitlendirilebilir. Ben domatesi sulandırdığı için tercih etmiyorum.

Afiyetle & sağlıkla,

13 yorum:

Eda dedi ki...

Sizin de belirttiğiniz gibi; 5 çaylarının vazgeçilmez tarifi kısır. Çok güzel görünüyor ellerinize sağlık.

modern rapunzel dedi ki...

kısıra dayanamam, çok severim. elinize sağlık, mükemmel görünüyor. bu arada ilginizi çekeceğini düşündüğüm birşey paylaşmak isterim. www.tuzvebiber.com adresine ücretsiz olarak üye olup tariflerinizi yayınlayarak Money Puan kazanma şansı elde edebilirsiniz. sevgiler...

Çiçeklendim dedi ki...

Kısırı çook severim bennnn:)) Bayılırım o ekşi tadına:)Çayın yanında ne de güzel olurr...Ellerinize sağlık:)

fatosun mutfagından... dedi ki...

kim sevmezki..dün yapmıştım bende..nefis olmuş..ellerine sağlık canım..sevgiler,selamlar

nebahat dedi ki...

Selam.

Dikkatimi yaptiginiz sizin deyiminizle kisir cektir..Ben hatayliyim yanlis anlamayin sozum tek size degil niyetim incitmek veya kirmakta degil.Bize buna pismis kisir derler biz bu tarz pisme kisiri ocakta soganini salcasini kavurarak yapariz.Diger kisirimiz ise hicbirseyi pismez ilik suyla yogrulur.Yogurma islemi zorsa zamaniniz yoksa ilik suda islatilir ama asla sogan ve salcalar pismez..

u.aydin dedi ki...

ben her hafta aserer gibi gisir isterim.ben yapmazsam arkadaslara gidersem siparis veririm.ellerine saglik,yine canim cekti simdi oldumu yani...sevgilerle.

reyhan kokulu mutfağım dedi ki...

bende çok severim ve kendim için özel yaparım:) ellerinize sağlık...

zeymurancafe dedi ki...

ellerıne sağlık canım nasıl severım bır bılsen nefıs gorunuyor ,sevgıler

Yemekbahane dedi ki...

Teşekkürler herkese yorumları için ...yasasın kısır kardeşliği diyelim o zaman :)

Yemekbahane dedi ki...

Sevgili adsiz muhakkak sizinki çok daha emek sarfefildigi için daha lezzetlidir ... Bu kısır pratiğinden diyelim o zaman

Esma Ercengiz dedi ki...

Kısırı da, bloğunuzu da çok beğendim. Tebrikler..

ebru altin dedi ki...

offf olsa da yesek, ne çok severim bir bilseniz :) Ellerinize sağlık :)

Adsız dedi ki...

Offf kısıra gel ! Offf yaa şu an içeri bi tabak kısır girse ,yanında salatalık turşusu ve kocaman bardakta çay olsa heralde şurda bende dahil 4 kişilik aç öğrenci grubumuz delirirdik :D vay anasını hayale bak

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails