1 Şubat 2010 Pazartesi

ISPANAKLI, HAVUÇLU, PATATESLİ BÖREK

Ispanaklı havuçlu patatesli börek





Daha sık yazmak istiyorum ama arşiv dolu sanıyordum, fotoğraflar güzel değil.. O yüzden 3-4 gün ara vermek durumunda kalıyorum. Bu böreği ne zamandır yapmak istiyordum, anneciğime söyledim o yaptı sağolsun..Kış mevsiminin en güzel tatlarını barındıran bu börek , benim ıspanak yemez, havucu tabağın en ücra köşesine iteler kocamın dahi favorisi oldu.

Evde mutfaktan uzak günlerimde bir puzzle başladım, pek bir şey kalmadı. Bitti bitecek. Bunun dışında bol bol Yemekteyiz seyretmek zorunda kaldım. İnsanların yorumlarına inanamıyorum. Seyretmiycem diyorum hergün ama olmuyor, bir şekilde koltukta televizyona takılıyorum işte.

Neyse biz gelelim böreğimize.

Malzemeler:

  • 1/2 kg ıspanak
  • 1 orta boy soğan
  • 3-4 adet havuç
  • 3-4 adet orta boy patates
  • Süt
  • Sıvıyağ
  • Tereyağ (2-3 yemek kaşığı)
  • 3 adet yufka
  • Üzeri için yumurta sarısı
  • Tuz


Bu böreğin içindeki 3 farklı harç malzemesini sırayla hazırlamamız gerekiyor. Bu üç farklı renkteki harç böreğimize renkli bir görüntü kattığı gibi, lezzetinde de müthiş bir coşku yaratıyor diyebilirim.

Ispanaklı harç için;

Ispanaklarımızı bol suyla yıkayıp, ince ince kıyıyoruz. Soğanlarımızı da çok ufak bir şekilde doğrayıp hazırlıyoruz. Bir tencereye 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ koyup soğanlarımızı kısık ateşte soteliyoruz.Ispanakları da ilave edip tencerenin kapağını kapatmadan, suyunu salıp çekmesini sağlıyoruz. Tuzunu ilave edip soğumaya bırakıyoruz.

Havuçlu harç için;

Havuçları temizleyip, rendeliyoruz. Bir tava ya da tencereye 1-2 yemek kaşığı sıvıyağ koyup havuçları kısık ateşte renkleri soluncaya ve yumuşak bir doku kazanıncaya kadar soteliyoruz. Tuzunu ilave edip , pişen havuçlarımızı soğumaya bırakıyoruz.

Patatesli harç için;

Patateslerimizi soyup ufak parçalara bölerek tuzlu suda haşlıyoruz. Haşladığımız patateslerimizi bir çatal yardımı ile eziyoruz. Bir tencereye patatesleri ve tereyağı koyup koyu bir kıvamda kalacak şekilde azar azar süt ilave ediyoruz. Ortalama 1 çay bardağı kadar süt diyebiliriz.Tuzunu da ekleyerek böreğimizin hazırlığına geçiyoruz.

Birinci kat yufkamızı tezgahımıza açıp, bir fırça yardımı ile yufkanın üzerine sıvıyağ sürüyoruz. Bu kata ıspanaklı harcımızı yayıyoruz. İkinci kat yufkayı da üzerine koyup yine yağlayarak havuçlu harcımızı yayıyoruz. Son kat yufkayı da serip yine yağlıyoruz ve patatesli harcı son kata uyguluyoruz.

Tüm katlar tamamlanınca böreğimizi dikkatli bir şekilde büyük bir rulo halinde sarıp, ortadan ikiye bölerek bir müddet buzdolabında bekletiyoruz.

Pişirme aşamasında ise bu ruloları ekmek dilimi gibi dilimleyerek yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz. Üzerlerine yumurta sarısı sürerek önceden ısıtılmış fırında 180 derecede kızarana kadar pişiriyoruz.

Afiyetle, sağlıkla

16 yorum:

Aylin TÜRKŞEN AYSEL dedi ki...

Pişmiş havuca rağbet etmeyen ben bunu denemezsem çatlarım. Annenizin eline sağlık.

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Mügeciğim ellerinize sağlık.Bende peynirli havuçlu ve kıymalısını yapıyorum.Adınıda üç renkli rulo börek koydum.Bloğumda da var sunumuda çok şık oluyor.İzmirden sevgiler.Mine

kalpkurabiye dedi ki...

müge hanım ellerinize sağlık harika bir tarif olmuş yine yemek bahane paylaşımlar şahane:))

Betül KAVAL dedi ki...

sebze yemeyen kocalara en iyi yedirme yöntemi :)

börek nefis duruyor annenin ellerine sağlık canım.

sevgiler

Unknown dedi ki...

Sahane bir renk cümbüsü... Ellerinize saglik, afiyetler olsun... Sevgiler...

elif dedi ki...

harika rengarenk bir börek olmuş.en yakın zamanda ben de denemek istiyorum:)ellerinize sağlık.sevgiler..

Pembe Dusbahcesi dedi ki...

ETKİNLİĞİMİZE BUYRUN;

SEVGİLİ ARKADAŞLAR düşbahcesi.blogspot.com ve pembetatlar.blogspot.com TARAFINDAN HAZIRLANMIŞ OLAN HEDİYEŞLE ETKİNLİĞİNE
SİZ SEVGİLİ ARKADAŞLARIMI VE KATILMAK İSTEYEN HERKESİ DAVET EDİYORUZ...
1 ŞUBAT 2010- 28 ŞUBAT 2010 TARİHLERİ ARASINDA ORTAK BLOGUMUZ OLAN pembedüşbahcesi.blogspot.com 'DA BAŞLATACAĞIMIZ ETKİNLİĞİMİZDE BİZİ YALNIZ BIRAKMAZSANIZ ÇOK SEVİNİRİZ...

HAYDİ ARKADAŞLAR HEDİYELEŞELİM KAYNAŞALIM...

DETAYLI BİLGİ İÇİN:pembedüşbahcesi.blogspot.com adresine uğramanız rica olunur...

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Bizim evde sevilerek yenir bu sebzeler ama böyle bir börek olursa bayıla bayıla yer herkes. anneciğinin ellerine sağlık, valla ev sana yaradı diycem ama ayıp olcak. işe dönünce de isteriz bu sıklıkta güncellemeni bilmiş ol:))
şaka bir yana bir an önce iyi ol umarım ve kendi tempona geri dön. Allah kimseyi alıştığından geri koymasın.

Narince dedi ki...

Kışın fotoğraf konusunda dertli olmayan var mı ki? Işık yok, içe sinmeyen fotoğraflar, bekleyen güncellemeler...

Birsel ve İrem dedi ki...

Merhaba. Annenizin ellerine sağlık, nefis görünüyor. Kızım sebzeli olduğu için yemez ama ben bayılırım. Bu halini denememiştim, not alıyorum. Sizlere afiyet olsun. Sevgiler.

sarımutfak-hande dedi ki...

harika olmuş canım ellerine emeklerine sağlık

Yemekbahane dedi ki...

Arkadaşlar merhaba,

Çok teşekkür ediyorum nazik yorumlarınız için.
Sevgiler
Müge

rumma dedi ki...

Ellerinize sağlık Müge hanım , harika görünüyor..

sevgiler

Adsız dedi ki...

merhaba
bugun boregınızı denedım hazırlanısı cok kolay ve cok guzel bır lezzet.herkese tavsıye edıyorum :)deneyın pısman olmassınız

mintinin dünyası dedi ki...

ellerine sağlık mügecim ya.çok lezzetlidir eminim...

oktay usta pasta tarifleri dedi ki...

Çok güzel görünüyor,müge hanım sizden daha farklı Börek Tarifleri bekliyoruz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails