Anne tarafından topraklar Tekirdağ'a dayandığı için "CILLIK" bizim evin çok eski bir adetidir aslında. Cıllık nedir diye soracak olursanız, krep benzeri ancak malzemesinin içeriği bakımından krepten farklı bir yiyecek.Cıllık bir seramoni gibi yenir bizim evde, zaten genelde Trakya'da da öyle yenmekte..Cıllık asla toptan pişirilip sonra servis yapılmaz...Asla bu şekilde denememenizi tavsiye ediyorum.Ben o şekilde pişirilip, biriktirilerek servis edilmişse asla yemem :) Cıllık'ı pişiren kişi ocağın başından ayrılmaz..Sürekli cıllık döker ve sıcak sıcak yenmesini sağlar.Biz çocukken yazın Tekirdağ'a gittiğimizde bahçeye küçük tüp koyardı annemler ve o tüpün başında yaparlar, bir yandan yerler bir yandan da çaylarını içer muhabbet ederlerdi.
Ben de şimdi evde yaptığımda Engin'i mutfak masasına oturtup ona sıcak sıcak servis yapıyor, kendim de sıcakken yiyorum.
Gelelim Cıllık'a..
Dün üniversite hayatımı paylaştığım sevgili arkadaşım Sevgim ve ailesi anneme kahvaltıya geldiler..Ailecek çok yakın bir dostluğumuz olduğu için laf lafı açtı , karınlar canım annemin hazırladığı muhteşem kahvaltıdan sonra öğlen olunca yine acıktı...Ne yapsak, ne yesek diye düşünürken, "CILLIK" gündeme geldi oturdu...
Annem hemen hazırlığını yaptı, sofra tekrar kuruldu.. Annem ocak başında biz de kasap önündeki kediler misali sofrada .... Ben şu kadar yedim, sen kaçıncıyı yiyorsun muhabbeti de her zamanki gibi Cıllık'ın lezzetine eşlik etti tabii :)
İşte malzemeler:- 1 kg süt
- 3 yumurta
- 1 paket kabartma tozu ya da 2 çay kaşığı karbonat
- 1 çay kaşığından az tuz
- aldığı kadar un (yaklaşık 18 yemek kaşığı alıyor, ancak yavaş yavaş ilave etmekte fayda var.)
Servis ederken,
- tereyağ
- toz şeker, reçel çeşitleri, peynir, bal vb...
Not :Bu tariften, orta boy büyüklükte bir tavada pişirilirse yaklaşık 15 adet çıkmaktadır.
Cıllık'ta annemin her zaman dile getirdiği bir püf nokta, asla elektrikli mikserle karıştırmayındır. İki çatal ya da tel karıştırıcı ve... bileğe kuvvet...
3 yumurtayı öncelikle çırpın. Unu bir kaba eleyin.Daha sonra 1 kg süt , tuz ve yavaş yavaş elediğiniz unu ekleyin.Kek kıvamından akıcı olacak bir karışım elde etmeniz gerekmekte.. O nedenle o kıvama gelene kadar un eklemelisiniz.Kıvamı bulunca, kabartma tozu ya da karbonatı karışımınıza ekleyin ve iyice karıştırın.
Yapışmaz teflon tavanıza bir parça tereyağ koyun, eritin ve tavanızın iyice kızmasını bekleyin.
Ufak bir cezve ya da kepçe yardımıyla cıllık karşımınızdan bir parça tavaya aktarın ve tavayı saat yönünde hafifçe çevirerek hamurun tavaya yayılmasını sağlayın.İlk pişirdiğiniz cıllık tava kıvamına gelmediği için pek güzel olmayacaktır...Biz buna hep "Bu Kedinin Hakkı" deriz :)) O nedenle az miktarda pişirin.
Daha sonra cezvenizi doldurun ve hamurun tavayı yine döndürerek iyice yayılmasını sağlayın.
Yüksek ateşte üzeri göz göz olana dek pişirin.
Bu arada Cıllık tek yönlü pişirilir. Pişen cıllığı bir tabağa aktarın ve tereyağı ile iyice yağlayın. Arasına arzu ettiğiniz malzemeyi koyarak, rulo yapın ve sıcakken yiyin.Cıllık Trakya'da Toz Şeker ile yenir...Bunu denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Benim bir başka favorim ise peynir ve ayva reçelini aynı anda koyarak yemek :)
Cıllığı seveceğinize eminim..Aman fazla dadanmayın sakın :)