Eeee ben de bu nedenle tariflerimi topraklardan fazla uzaklaşmadan yapmaya karar verdim...
Etkinliğin evsahibi sevgili Sonia'ya buradan kucak dolusu teşekkür...Yine aynı ortak zevke gönül koymuş bir çok insanı birarada topladı bu sayede...
Gelelim tariflere...
EKŞİLİ CEVİZLİ KURU PATLICAN VE BİBER DOLMASI
Malzemeler
- 250 gr yağsız dana kıyma
- 1 orta boy soğan
- 4 yemek kaşığı nar ekişisi
- 1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 kahve fincanı pirinç
- 1/2 çay bardağı zeytinyağ
- tuz, karabiber
- kuru patlıcan ve kuru kırmızı biber
Öncelikle bir tencereye su doldurun ve suyu kaynatın.Kaynayan suya kuru patlıcan ve biberlerinizi atın ve beş dakika kadar sıcak suda bekletin.Daha sonra ayrı bir kaba alın ve ılınmasını sağlayın.
Bir kasede kıyma, rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğan,pirinç,salça çeşitleri, nar ekişisi, ceviz içi, zeytinyağ ve baharatları iyice birbirine yedirip dolam harcınızı hazırlayın.
Patlıcan ve bibelerinizin içlerini fazla çok olmamak şartıyla, kolayca yırtılabilirler, doldurun; ağızlarını elinizle iki kenarını bir araya getirerek kapatın ve tencerenize dizin.
Üzerlerine bir su bardağına yakın sıcak su ilave ederek, kısık ateşte yaklaşık 35-40 dk pişirin.
ÇÖMLEK PİLAVIMalzemeler
- 1 su bardağı pirinç
- 1 tepeleme yemek kaşığı tereyağ
- 1,5 su bardağı sıcak su
- 1 adet tavuksuyu bulyon
- 1 su bardağı hazır garnitür (Bezelye, havuş, patates)
- 4 adet milföy hamuru
- üzerine sürmek için yoğurt
- tuz
- 1 adet kesme şeker
Pirinci yıkayıp, yaklaşık 20 dk kadar sıcak suda bekletin.Tereyağını tencerenizde eritin ve yıkanmış, süzülmüş pirinci ekleyip iyice kavurun.1,5 su bardağı sıcak suyu, bulyonu, 1 adet kesme şekeri ve tuzunu ilave edip, karıştırın ve orta hararetteki ateşte pilavınızı pişirin.Pişen pilavınızı 5 dk kadar dinlendirin, daha sonra hazır aldığınız ya da evde hazırladığınız küp şeklindeki patates, havuç ve bezelyeyi pişen pilavınıza ekleyip, karıştırın.
4 adet toprak çömleğin içerisine pilavı pay edin.Her birinin üzerine bir adet milföy hamurunu üzeri iyice kapanacak şekilde koyun.Hamurların üzerine kızarmaları için yoğurt sürün. (Arzu eden yumurta sarısı da sürebilir, koku olmasın diye yoğurt tercih ettim) 200 derecelik sıcak fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Umarım tariflerimi beğenir ve denersiniz, bir sonraki etkinlikte tekrar görüşmek üzere....
Afiyetle...
Merhabaa..
YanıtlaSilÖncelikle etkinliğin hayırlı olsun.. çok güzel lezzetler çıkmış ortaya.. özellikle o dolmalara bayılıırıımmm!! yeni yemekten geldim ama o ekşi tadı buraya kadar geliyor o dolmaların...Ellerine sağlık..
Görüşmek üzere..
merhaba,pilava bayıldım,buna benzer bir pilav bir yerde yemiştim sanki ama hatırlamıyrum,özel bir yöreye ait bir yemek mi..ellerine sağlık,selamlar..
YanıtlaSilGünaydın..
YanıtlaSilZiyaretleriniz için çok teşekkür ediyorum.
Süheyla, esasen tabii bu tarz hamurla kaplı bir pilavı Göreme'de ve Eskişehir'de yemiştim.Bir de Gelik yapıyor buna benzer bir şey İstanbul'da..Mantarlı falan.Milföy hamuru olayını ben denemek istedim, son derece başarılı oldu..Tavsiye ederim.
Selamlar
Müge
Merhaba Müge ekşili kuru dolmalar ve çömlek pilavı harika görünüyor ellerinize sağlık.Sevgiler
YanıtlaSil