Ben de şimdi evde yaptığımda Engin'i mutfak masasına oturtup ona sıcak sıcak servis yapıyor, kendim de sıcakken yiyorum.
Gelelim Cıllık'a..
Dün üniversite hayatımı paylaştığım sevgili arkadaşım Sevgim ve ailesi anneme kahvaltıya geldiler..Ailecek çok yakın bir dostluğumuz olduğu için laf lafı açtı , karınlar canım annemin hazırladığı muhteşem kahvaltıdan sonra öğlen olunca yine acıktı...Ne yapsak, ne yesek diye düşünürken, "CILLIK" gündeme geldi oturdu...
Annem hemen hazırlığını yaptı, sofra tekrar kuruldu.. Annem ocak başında biz de kasap önündeki kediler misali sofrada .... Ben şu kadar yedim, sen kaçıncıyı yiyorsun muhabbeti de her zamanki gibi Cıllık'ın lezzetine eşlik etti tabii :)
İşte malzemeler:
- 1 kg süt
- 3 yumurta
- 1 paket kabartma tozu ya da 2 çay kaşığı karbonat
- 1 çay kaşığından az tuz
- aldığı kadar un (yaklaşık 18 yemek kaşığı alıyor, ancak yavaş yavaş ilave etmekte fayda var.)
Servis ederken,
- tereyağ
- toz şeker, reçel çeşitleri, peynir, bal vb...
Not :Bu tariften, orta boy büyüklükte bir tavada pişirilirse yaklaşık 15 adet çıkmaktadır.
Cıllık'ta annemin her zaman dile getirdiği bir püf nokta, asla elektrikli mikserle karıştırmayındır. İki çatal ya da tel karıştırıcı ve... bileğe kuvvet...
3 yumurtayı öncelikle çırpın. Unu bir kaba eleyin.Daha sonra 1 kg süt , tuz ve yavaş yavaş elediğiniz unu ekleyin.Kek kıvamından akıcı olacak bir karışım elde etmeniz gerekmekte.. O nedenle o kıvama gelene kadar un eklemelisiniz.Kıvamı bulunca, kabartma tozu ya da karbonatı karışımınıza ekleyin ve iyice karıştırın.
Yapışmaz teflon tavanıza bir parça tereyağ koyun, eritin ve tavanızın iyice kızmasını bekleyin.Ufak bir cezve ya da kepçe yardımıyla cıllık karşımınızdan bir parça tavaya aktarın ve tavayı saat yönünde hafifçe çevirerek hamurun tavaya yayılmasını sağlayın.İlk pişirdiğiniz cıllık tava kıvamına gelmediği için pek güzel olmayacaktır...Biz buna hep "Bu Kedinin Hakkı" deriz :)) O nedenle az miktarda pişirin.
Daha sonra cezvenizi doldurun ve hamurun tavayı yine döndürerek iyice yayılmasını sağlayın.
Yüksek ateşte üzeri göz göz olana dek pişirin.
Bu arada Cıllık tek yönlü pişirilir. Pişen cıllığı bir tabağa aktarın ve tereyağı ile iyice yağlayın. Arasına arzu ettiğiniz malzemeyi koyarak, rulo yapın ve sıcakken yiyin.Cıllık Trakya'da Toz Şeker ile yenir...Bunu denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Benim bir başka favorim ise peynir ve ayva reçelini aynı anda koyarak yemek :)
Cıllığı seveceğinize eminim..Aman fazla dadanmayın sakın :)
"Filiz'in keki"nden beri sizi takip ediyorum çünkü Filiz de benim çok sevdiğim bir arkadaşım:)
YanıtlaSilBen de Edirneliyim ve cıllık bizde "akıtma" olarak bilinir. Bir de pekmezle yemenizi tavsiye ederim:)
Sevgiler...
İsmimi yazmayı unutmuşum:)
YanıtlaSilSevgiler
Derya
Derya merhaba,
YanıtlaSilHaklısın Akıtma da deniliyor, ancak esasen Akıtmanın Cıllık'ın bir üstü olarak mayalı şekilde yapıldığını söyler annemler.Hemşehrime selamlar :))
Filiz de sayemde meşhur oldu!!!
Arasıra yalvarıyor bana siteye bugün beni koy diye ...
Ziyaretin için çok teşekkür ediyorum.Filiz de şu anda yanımda selamı varmış :)
Sevgiler,
Müge
Nezamandır bu site var bilmiyorum ama bundan sonrs müdavimiyim bilesin.Bundan sonra sıkca beni görebilirsin.O pamuk kalpli dünyalar güzeli yengeme ömür boyu mutluluklar.Yengeme söylersen sevinirim o hala benim hayal ettiğim gibi sevgiler bizden size
YanıtlaSilMerhaba bende edirneliyim bizim orada da cıllık başka akıtma başkadır.Cıllığın içine un tuz 1 tane yumurta su konur pişirirken ocak başında tereyağ,salça,peynir neyle arzu edilirse onunla yenir pişirerek biriktirildikten sonra küçük bi tepsi içine aralarına 1 yada 1,5 kepçe et(tavuk suyu)konarak üstüste dizilir 3 parmak kalınlığına ulaştığında börek gibi karelere bölünür üzerinede parçalanarak haşlanan tavuklar konur(suyu arasına kullanılmıştı)tepsiyle servis yapılır.Akıtma ise mayalıdır ve pişirirken tereyağ yada şekerle yenir.
YanıtlaSilBütün hemşehrilerime selamlar.
bir tekirdagli hemseri daha... havuclu kek tarifi ararken cizleme tarifini buldum ve inan cok sevindim. annem her defasinda ölcüsüz tarif ettigi icin cesaret edemiyordum yapmaya her yaz türkiyeye gelince kendisine yaptiriyordum simdi hemen kendim deniycem bizde cillik ile cizleme sanirim ayni. ben tuzlu yemesine bayiliyorum zevk tabii. seninde dedigin gibi hemen pisip tüketilmesi gereken nazik bir yiyecek. ellerinize saglik. fatma
YanıtlaSilbende tekirdağlıyım cıllığa bayılıyorum...canım tatlı çektiğinde tozşekere bandıra bandıra, tuzlu çektiğinde beyaz peynirle yerim..Her iki türlü de muhteşemdir :))
YanıtlaSilTesadüfün böylesi, yıllar yıllar önce Uzunköprü'nün bir köyüne akrabaları ziyarete gitmiştik. Meriç nehri kenarında ''Edeköy'' müydü acaba ismi, hatırlıyamıyorum. Fakat akrabamızın kaz sürüleri vardı. Bir akşam üstü, akraba bayanlardan birisi ateşin başına oturdu ve sulu hamuru (Cıllık diyemiyeceğim) üç ayak üzerinde duran saçta pişirmeye başladı. O arada bir kaz kesildi, ayıklandı ve pişirildi. Pişirilen akıtmalar, cıllıklar yada krepler ikişer, ikişer derin bir tepsiye kondu her iki adettin arasına da pişmiş kaz etleri kondu. Son olarak da pişen kazın suyu üzerine döküldü. Kesilerek yendi.Ben çok iyi hatırlıyorum ki bu akşam ''cıllık var'' denmişti. Ben yemeğin son haline cıllık dendiğini biliyordum. Ama burada öğrendim ki cıllık o saçta pişirilenmiş. Ama O ne seromoniydi ki 7 yaşımda olmama rağmen bu kadar net hatırlıyorum. Şimdi 50 yaşımdayım ve damağımda daha dün gibi o lezzeti hissetim. Teşekkürler
YanıtlaSil