Sayfalar

27 Şubat 2014 Perşembe

UZMANTV VİDEOLU ANLATIMIYLA - ZEYTİNYAĞLI PATLICAN YEMEĞİ

zeytinyağlı patlıcan yemeği

2010'dan kalma bir yazıya güncelleme..

Patlıcanla başladık patlıcanla devam edelim bari haftaya..

Zeytinyağlı patlıcan yemeğinin, bizim evdeki "mahalli adı", ÇİNGENE PATLICANIdır. Annem bu yemeğe böyle hitap eder. Nedenini düşündüğüm ve kendisine danıştığım zaman, pratik oluşunu ön plana çıkartıyor. Hani kızartılmadan yapılması nedeniyle sanırım :) Öyle ya da böyle, bu yemek bence o kadar kolay bir yemek değil. Evet, yapım aşaması pratik ama lezzetli yapmak için muhakkak özen gerek. Patlıcan ve su birbirini pek sevmiyorlar diye düşünüyorum. Çiğ patlıcanı suya saldınız mı, tadı yavan yavan oluyor. O nedenle bu yemeğe lezzeti vermek için itina etmek gerekiyor, muhakkak her yemeğe olduğu gibi.

Malzemeleri basit, pratik ve ekonomik bu yemeği ister meze, ister zeytinyağlı isterseniz ana yemek olarak tüketebilirsiniz. Yanına tereyağlı pirinç pilavı ya da dereotlu bulgur pilavı ve cacık çok yakışacaktır.

Malzemeler:
  • 4 adet uzun ince patlıcan
  • 1 adet orta boy soğan
  • 4 adet domates
  • 4 adet yeşil biber
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 adet maggy tavuk bulyon (arzuya göre konmayabilir)
  • tuz, karabiber
  • sıcak su
  • 4 adet kesme şeker
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağ

Patlıcanları alacalı soyup, uzunlamasına dörde bölelim. 3-4 cm aralıklarla dilimleyelim. Doğradığımız patlıcanları tuzlu su dolu bir kapta 20 dk kadar bekletelim.


Biberleri de 2-3 cm kalınlığında doğrayıp hazırlayalım. 2 domatesin kabuğunu soyup yemeklik doğrayalım, diğer domatesleri rendeleyelim. Sarımsakları orta irilikte keselim. Soğanımızı yemeklik şekilde küp küp keselim.
Tenceremize zeytinyağını kyup soğan ve sarımsaklarımızı ilave edelim. Orta hararetteki ateşte, soğanlar yumuşayıncaya kadar kavuralım. Biberleri ekleyerek birlikte sotelemeye devam edelim.

Patlıcanları tuzlu sudan alıp, kurulayalım. Kavrulmakta olan soğan, biber ve sarımsaklara ilave edip karıştıralım. Bir miktar bu şekilde kavrulduktan sonra doğradığımız domatesleri ilave edip hafif hafif karıştırarak sotelemeye devam edelim. Tuz, karabiber,şeker ve bulyonu ekleyip tatlandıralım.

Rendelediğimiz domateslere, salçaları ilave edip derin bir kasede karıştıralım, üzerine aşağı yukarı 1,5 su bardağı sıcak su ilave edip sulandıralım. Patlıcanların hafifçe üzerini geçecek şekilde bu karışımdan dökelim. Tamamını dökmememiz gerekiyor. Tencerenin kapağını kapatıp, yemeği pişmeye bırakalım. Ortalama 10 dk da bir yemeğimizi kontrol edip, suyu bittiyse karışımımızdan eklemeye devam edelim. Patlıcanlar pişene kadar azar azar su ekleyerek işlemi tekrarlayalım. (Suyu birden koymanın, lezzetini önemli derecede etkilediğine inanıyorum.)

Pişen yemeğimizi ister soğuk, ister ılıkken servis edebiliriz.

26 Şubat 2014 Çarşamba

UZMANTV VİDEOLU ANLATIMIYLA - MEKİK

Image Hosted by ImageShack.us

2007'den kalma bir yazıya güncelleme ...

Eşim Engin'in bir yemek dergisinde Mekik resmi görüp, bunlardan yapabilir misin demesi üzerine önce kendime Kadıköy Bilko'dan mekik kalıbı ve badem tozu almakla giriştim mekik meselesine.
Tüm malzeme ve ekipmanlarımı temin ettikten sonra iş tarif bulmaya kalmıştı. Google'da mekik yazıp, her bir yemek bloguna ve sitesine girip çıktıktan sonra pastanelerde satılana en yakın tarifi Estelle'nin bloğunda buldum.
Hemen mekik yapımına başladım.. Yapımı basit , pişerken çıkan koku harika, lezzeti müthiş bir tarifti..Sizlerle de paylaşmak istedim.
Ben bu sefer sade yaptım ama en kısa zamanda muhakkak içerisine vişne koyarak da deneyeceğim.

Malzemeler:
  • 4 yumurtanın akı
  • 50 g un
  • 65 g toz badem
  • 150 g pudra şekeri
  • 100 g tereyağ
  • 1 paket vanilya
Yapılışı:

  1. Tereyağını bir tavada fıkdık rengine gelene kadar hafifçe yakın. Kıvamına gelince tel süzgeçten geçirip, ılınmaya bırakın.
  2. Fırınınızı 160 derecede ısıtın.Toz bademinizi fırın tepsinize serpin ve hafif kavruk bir renk alana denk sıcak fırına verin.
  3. Bir kapta şekeri, unu, vanilyayı ve bademi karıştırın. Yumurta aklarını hafifçe çatalla çırpın ve daha sonra diğer malzemelere ekleyin.
  4. En son soğuyan tereyağını ekleyin. Kek karışımına yakın bir kıvam elde edeceksiniz.
  5. Kalıplarınızı hafifçe margarinle yağlayın ve herbirine karışımdan dökün.
Fırınınızın derecesini 190 dereceye getirin, yaklaşık 10-15 dk kadar pişirin.
Video'lu anlatım için tıklayın..


24 Şubat 2014 Pazartesi

FIRINDA SEBZELİ TAVUK

Fırında Sebzeli Tavuk

Garnitürü içinde bir yemek.. Tamam kızartarak yaptım ama bazen lezzetten ödün vermeden, az porsiyon yiyerek de form korunabilir :)

Bunun yanına tavsiyem

Malzemeler:

  • 2 adet patlıcan
  • 5 adet çarliston biber
  • 2 adet kırmızı kapya biber
  • 20-25 adet mantar (kültür mantarı)
  • 2 adet domates
  • 3 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 6 adet tavuk baget
  • Kızartmak için sıvıyağ (ben ayçiçek yağı kullandım)
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • tuz, karabiber
Yapılışı:
  1. Patlıcanları alacalı soyup halka halka doğrayarak tuzlu suda bekletiyoruz.
  2. Biberleri fazla küçük olmayacak şekilde halka halka doğruyoruz.
  3. Mantarları yıkayıp kurulayıp dörde bölüyoruz.
  4. Tavuk bagetlerini tereyağ koyduğumuz bir tavada kapağı kapatarak orta hararette ateşte pişiriyoruz.Zaman zaman çevirip her tarafının kızarmasını sağlıyoruz. İçleri pişince kapağı açıp kızarmaları için suyunu çekmesini sağlıyoruz.
  5. Tavuklar kızarınca onları bir tabağa alıp, tavadaki yağa mantarları atıp soteliyoruz.
  6. Bir başka tavada sıvıyağı kızdırıp önce patlıcanları kızartıyoruz.
  7. Kızaran patlıcanları kağıt havlu serdiğimiz bir tabağa alıyoruz.
  8. Daha sonra kızgın yağa biberleri atıp onları da kızartıyoruz.
  9. Kalan yağı iyice süzüp, tavanın tabanında kalacak şekilde başka bir yere aktarıyoruz.
  10. Tavanın tabanında kalan yağa ufak doğranmış sarımsakları koyuyoruz. Bir müddet sarımsakların kokusunu çıkartıp, üzerlerine rendelenmiş domatesleri ve salçayı ilave ediyoruz.
  11. Bir taşım kaynattığımız sosa tuz ve karabiber ekleyip ocağın altını kapatıyoruz.
  12. Fırını 200 derecede ısıtıyoruz.
  13. Fırın kabına bagetleri diziyoruz. Üzerlerine mantar, patlıcan ve biberleri koyuyoruz.
  14. Son olarak sosunu döküp fırına veriyoruz.
  15. 20 dk kadar pişiriyoruz. Tavukların iyice kızarması gerekiyor.
Afiyetle & sağlıkla,

21 Şubat 2014 Cuma

SENİ ÇOK ÖZLÜYORUM ANNE


Sabahları .... İşe gitme anne...
Akşam dönünce .. Sürprizin var mı anne? ..
Ben seni seviyorum deyince de cevaben seni çok özlüyorum anne ...

Neredeyse 3 yaşında artık Aras. Kendi tercihleri var, sevdikleri, sevmedikleri .. Bunu ifade etmesini bilerek konuşuyor.. 
Seda da Efe için yazmış geçenlerde, gözümüzün önünde büyüdü işte.. gık çıkartamazken bizi güldürecek şekilde patır patır kuruyor cümleleri.
İnsan inanamıyor haliyle, bebeğim büyüdü diye içli içli bakmakla yetiniyorum sadece güzel gözlerine.

İşte Aras'dan bir kaç inci ...

van-diyu-tiri-boy-bay-siks-sobe-iyt-nayn-sen ... aynen böyle 10'a kadar ingilizce sayıyor :)
Senin adın ne ? Ayas Kayaan .. Ben de Müge Karahan diyince hayır sen Üge'sin ben Ayas Kayaanım ... :)
Büyüyünce ne olacaksın? Piyot :) Nereye gideceksin ? Bodrum'a :) 
Sen kaç yaşındasın ? 3 ... peki ben kaç yaşındayım 4 ... peki baban kaç yaşında 5 :)
Aras, trenler nereye gidiyor ? Ankara'ya .. Kim var Ankara'da ? Atatürk ... (Gurur duyan bir yüz ifadesi ile)
En sevdiğin çorba ne? Sayı çobaa (Mercimek) peki başka ?  yeşil çobaa (Ispanak) peki başka? beyaz çooba (Tavuk) 
Aras sen muz yer misin? Hayıv :) ben muz yemem anne... Maymunlar muz yer :) 


Ve geçenlerde aramızdaki diğer diyolog 
Aras seni çok seviyorum...
Ben de seni çok özlüyorum anne !

Sonuç... ağlama Müge ağlama ... tek çalışan anne sen değilsin !









20 Şubat 2014 Perşembe

KAVANOZDA ÇİKOLATALI MOUSSE

Kavanozda Çikolatalı Mousse

Herkes sizden tarif isteyecek hazır olun :)

Evet bu kadar iddialıyım. Çünkü bu tatlıyı ben ilk yediğimde hemen tarifini istedim :) Tatlıyı yapan, uzun yıllar ABD'de yaşayan ve cafe işleten bir tanıdığım. O direk kasede yapmıştı ve benim o gün bu tatlıyı yemem tamamen tesadüften ibaretti. Meğer bu tesadüf değil kadermiş :) 
Bendeki buluşma için menüyü oluşturduğumuzda denemeye karar verdim yapmaya ama böyle kavanozda servis ederek.. Aras hala kavanozdaki meyvelerden yediği için bir hafta kavanoz biriktirmek yetti :) Alt yapı hazırdı sıra malzemelerdeydi. Onları da alınca yapım aşaması.. Hiç zor değil, korkulacak bir şey yok :) Hadi hemen deneyin..

Orjinal adı MOUSE - O - CHOCOLA ymış !

Malzemeler: (15 kavanoz - 4 adet de kase çıktı )

Beyaz Muhallebisi :
  • 1 litre süt
  • 7 tepeleme yemek kaşığı un
  • 4 yemek kaşığı tereyağ 
  • 10 yemek kaşığı toz şeker 
  • 2 paket vanilya
Çikolatalı Mousse:
  • 7 yumurta
  • 4 paket bitter kakaolu çikolata (80 grlık paketler , ETİ KARAM kullandım)
  • 4 yemek kaşığı nescafe
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
Diğer Malzemeler:
  • 5 adet muz
  • 200 gr savuyer bisküvisi
  • Bisküvileri ıslatmak için süt

Yapılışı:

  1. Yumurtaların sarıları ve beyazları itina ile ayrılır. 
  2. Yumurtanın akları kar haline gelene kadar çırpılır.
  3. Çikolata ufak doğranır ve bir kaseye alınır. Çikolata, nesacafe ve tereyağ benmari usulü ile eritilir.
  4. Homojen kıvama gelen bu karışıma teker teker yumurta sarıları ilave edilerek karıştırılır (hala sıcak suyun üzerindeyken)
  5. Tüm yumurta sarılarını karıştırdıktan sonra ateşten alınır ve yumurta akından azar azar ilave edilerek köpükleri söndürmeden karıştırılır. (bir tahta kaşıkla alttan üste doğru karıştırma hareketiyle)
  6. Muhallebisi için un, süt, şeker ve vanilya bir tencereye alınarak, devamlı karıştırılarak pişirilir.
  7. Koyulaşıp göz göz olunca ocaktan alınır.
  8. Tereyağ eklenir ve 10 dk kadar mikserle iyice çırpılır. 
  9. Muzlar dilimlenir.
  10. Bisküviler süte batırılarak ıslatılır. Servis edilecek kasenin dibine yerleştirilir.
  11. Üzerine muhallebi dökülür.
  12. Dilimlenen muzlardan dizilir.
  13. Son olarak çikolatalı mousse dökülerek, soğutularak servis edilir.
Afiyetle & sağlıkla,

14 Şubat 2014 Cuma

KONSEPTİ KIŞ OLAN BİR ÇAY PARTİSİYDİ BİZİMKİSİ

Kış Temalı Davet Sofrası BLOG KIZLARI BULUŞTUK ...
Bu değişik bir durum değil artık biliyorsunuz, bir her ay hatta bazen ayda 2 sefer görüşür duruma geldik..Heyecanla bekliyoruz buluşacağımız zamanı. Ancak fark ediyorum ki bunu sadece biz beklemiyoruz, bazen sizler de bekliyorsunuz bizim buluşmaların yansımalarını :) Geçenlerde bir yorum aldım, ne zaman yazacaksın kış temalı buluşmanın detaylarını diyen.. İşte tembelliğimden ancak oluyor, affedin :)
Bizim bu grupta senede bir sıra geliyor ev sahipliği konusunda genelde, elbette özel bir durum olmadığı sürece.Geçen sene benim sıram geldiğinde  yılbaşını bizim evde kutlamıştık.
Bu sene de ocak ayı denk gelince oturdum düşündüm. Temayı ne olarak kurgulasam, masamızı nasıl hazırlasam diye.. Kış Temalı Davet Sofrası

Kafamda deli sorular :) misali .. günlerce düşündüm.. ne olsa diye.. Sonunda, o aralar havalar çok soğuk gidiyordu :) aklıma "KIŞ" geldi.. Madem ocak ayındaydık, madem çok soğuktu.. Kış teması olsun dedim.. Dedim dedim de .. farklı ne yapabilirim meselesi vardı bu sefer düşünecek konu olarak...
İşte orada her zaman bu parti meselelerime deva olan yetenek zengini Zeynepciğim devreye girdi.Bir mail attım, hayalimi anlattım :) O kadarı yetti ona.. İşte sonuç.. Bembeyaz, kar gibi bir masa...

Centerpiece

Kendi tasarladığı ve elleriyle hazırladığı masa süsü (centerpiece) .. yaptığı ponponlar (ponpon yapımını Zeynep'in blogundan öğrenebilirsiniz)
Sicimden hazırladığı peçete halkaları.. Hepsi el emeği Zeynep'in..

Peçete & Misafir Ben de temaya uygun olsun diye aktardam kış çayları aldım, paketledim.. Tabaklarına koyup, hem onlara minik bir hediye hazırlamış oldum hem de masa görsel olarak renklenmiş oldu. English Home'dan aldığımız kartları tırtıklı makasla kesip üzerlerine isimleri yazarak tabak sunumunu böylece tamamlamış olduk :) 

Büfemize gelirsek, yine imece herkesin bir şey yapıp getirdiği bir ikram sistemi ile devam ediyoruz diyebilirim.
 Açık Büfe

Menümüzde şunlar vardı:

  • Tavuklu Börek (ben yaptım, tarifini vereceğim)
  • Börülce Salatası (Fadime'den) 
  • Zeytinyağlı Lahana Dolması (annem yaptı)
  • Zeytinyağlı Kuru Patlıcan & Biber dolması (annem yaptı)
  • Pırasalı Kiş (Esra'dan) (Benzer bir tarife buradan ulaşabilirsiniz)
  • Kardan Adam Salata (Nesli'den)
  • Otlu Poğaça (Selen'den) (Benzer bir tarife buradan ulaşabilirsiniz)
  • Minik Kavanozlarda Çikolatalı Mousse   (ben yaptım, tarifini vereceğim)
  • Kestaneli Makaron (elbette Münevver Ablamızdan)
  • Havuçlu Kek (Yasemin'den)

Açık Büfe

Ayrıca kış temasına uygun olması açısından;
*Boza
*Fırınlanmış Kestane
*Kuruyemiş

de ikramlarım arasındaydı..
Herşeyin ayrı ayrı fotoğrrafını çekmeye pek fırsatım olmadı bu sefer ev sahibi olduğum için ...İşte bir kaç kare ayrıntı...
Kestaneli Makaron

Kestaneli Makaronlar..
Otlu Poğaça

Otlu Poğaça..Kardanadam Salatası Kardan Adam Salatası.. Kavanozda Çikolatalı Mousse Çikolatalı Mousse Zeytinyağlı Dolma İşte böyle savdım sıramı :) seneye bakalım nasıl olacak, neler yapacağım :) Şimdi sıra Esra'da cumartesi ondayız ... Bizi izlemeye devam edin :)
Afiyetle & sağlıkla,

6 Şubat 2014 Perşembe

VİŞNELİ FIRIN SÜTLAÇ

Vişneli Sütlaç

Fırın sütlaçta ferahlık ... vişne.. 

Alıştınız artık benim yazlık tariflerime. Bu da yazdan kalma aslında ama dondurulmuş vişne bulmanın kolaylığına sığınarak "mevsimsiz" olarak nitelendirebiliriz diye düşünüyorum :) 
Sütlü tatlı sevenlere, meyve ile ferahlatacak bir keyif vaad ediyorum dermişim :)
Evet ediyorum, hem de ne keyif.. Hem soğuk hem tatlı, hem de meyvenin buruk tadı.. daha ne olsun ???

Daha önce yaptığım fırın sütlaç tarifini değil, bu sefer Oktay Usta'nın tarifini denemiştim.

Malzemeler:
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 3 çorba kaşığı mısır nişastası
  • 1 kase vişne (çekirdekleri çıkmış)
  • 1 yumurta sarısı 
Yapılışı :

  1. Pirinci suda lapa lapa olana kadar haşlıyoruz. Haşlanınca fazla suyunu süzüp, pirinci bekletiyoruz.
  2. Süt , şeker ve yumurta sarısını bir tencereye alıp çırpma teliyle karıştırıyoruz. Ocakta, kısık ateşte kaynamaya bırakıyoruz. 
  3. Süt kaynayınca haşlanmış pirinçleri tencereye ilave ediyoruz. Beraber pişirmeye devam ediyoruz.
  4. Bir kasede nişastanın soğuk su ile kıvamını açıyoruz.
  5. Sütlaç kaynamaya başladığında açtığımız nişastanın yarısını sütlaca ekleyip karıştırıyoruz. Kıvamının koyuluğuna göre geri kalan kısmı da dengeleyerek ilave ediyoruz.
  6. Fırın kaplarına pişen sütlacı döküp, üzerlerine vişne serpiştiriyoruz.
  7. Fırın kaplarını içine su konmuş fırın tepsisine yerleştirip önceden 200 derecede ısıttığımız fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.
  8. Soğuk servis ediyoruz.
Afiyetle & sağlıkla,