2007'den kalma bir yazıya güncelleme ...
Eşim Engin'in bir yemek dergisinde Mekik resmi görüp, bunlardan yapabilir misin demesi üzerine önce kendime Kadıköy Bilko'dan mekik kalıbı ve badem tozu almakla giriştim mekik meselesine.
Tüm malzeme ve ekipmanlarımı temin ettikten sonra iş tarif bulmaya kalmıştı. Google'da mekik yazıp, her bir yemek bloguna ve sitesine girip çıktıktan sonra pastanelerde satılana en yakın tarifi Estelle'nin bloğunda buldum.
Hemen mekik yapımına başladım.. Yapımı basit , pişerken çıkan koku harika, lezzeti müthiş bir tarifti..Sizlerle de paylaşmak istedim.
Ben bu sefer sade yaptım ama en kısa zamanda muhakkak içerisine vişne koyarak da deneyeceğim.
Malzemeler:
- 4 yumurtanın akı
- 50 g un
- 65 g toz badem
- 150 g pudra şekeri
- 100 g tereyağ
- 1 paket vanilya
Yapılışı:
- Tereyağını bir tavada fıkdık rengine gelene kadar hafifçe yakın. Kıvamına gelince tel süzgeçten geçirip, ılınmaya bırakın.
- Fırınınızı 160 derecede ısıtın.Toz bademinizi fırın tepsinize serpin ve hafif kavruk bir renk alana denk sıcak fırına verin.
- Bir kapta şekeri, unu, vanilyayı ve bademi karıştırın. Yumurta aklarını hafifçe çatalla çırpın ve daha sonra diğer malzemelere ekleyin.
- En son soğuyan tereyağını ekleyin. Kek karışımına yakın bir kıvam elde edeceksiniz.
- Kalıplarınızı hafifçe margarinle yağlayın ve herbirine karışımdan dökün.
Video'lu anlatım için tıklayın..
canım harika olmuş.. ben de hep merak etmişimdir mekik nasıl yapılır diye.. artık güvenilir bir tarif var:) sevgiler..
YanıtlaSilgüzel cevaplarınla da seni yakından tanıdık çok teşekkürler..
Müge'ciğim
YanıtlaSilÇok güzel görünüyorlar. Ellerine sağlık. Ben de hiç yapmadım. Teçhizatı tamamlayıp denemek lazım.
Sevgiler,
Müge'ciğim, mekikler harika olmuş.Ellrine sağlık. Böyle hamarat ve de marifetli bir eşi olduğu için eşin ne kadar öğünse azdır.
YanıtlaSilCanım ben seni müsadenle linklerime ekliyorum.
Sevgilerimle...
Çok güzel görünüyor,ellerine sağlık canım.Çok severim mekik,denemeyi düşünüyorum en yakın zamanda.
YanıtlaSilSelam ve sevgilerimle...
Merhaba arkadaşlar,
YanıtlaSilYorumlarınız için teşekkür ediyorum.
Sevgili Ayşegül,Burçin ve Serinmavi tarifi beğenceğinize eminim.Çok harika bir kokusu oluyor.Tereyağı mis gibi eve doluyor sanki.
Hayat'cım, müsade ne demek çok memnun olurum canım.
Beni hiç yalnız bırakmıyorsunuz çok teşekkür ediyorum yine.
İyi haftasonları!
Müge
Ne kadar güzel görünüyorlar. Ellerine sağlık. Sevgiler...
YanıtlaSilMüge .. bloguna girince ağzımdan şu sözler döküldü .. ahh mekik..
YanıtlaSilEşim pazartesi günü bademleri kaptı geldi. Evde herkes çok mutlu bir blog açtım diye , sipariş üstüne sipariş.. Benden mekik istedi.. şimdi sende görünce bize de birkaç mekik uzatsan diyordum..
Bende yapacağım kalıplarımı da alınca .. Bu tarif iyi oldu ..
paylaştığın için sağol
sevgiler-nur
ikler çok güzel görünüyor eline sağlık
YanıtlaSilzaten bu eşlerde meraklı olmasa biz nasıl yapacağız bu işi
allahtan yemeyi seviyorlar
denedim ve harika oldu cok sagolun..
YanıtlaSilbu kaliplarin bir boyutu var mi acaba? resimde uc ayri boy gibi gorunuyor da. siz hangisini kullandiniz ve kac tane cikti merak ettim.
YanıtlaSillutfen malzeme miktarlarini cup ya da bardak olcusu ile verirmisiniz
YanıtlaSilmerhaba ölçüleri bardak ve kaşık ile veremezmisiniz çok sevinirim. teşekkürler
YanıtlaSilkeşke ölçüleri bardak ve kaşıkla versenizde yapabilsek.
YanıtlaSilmerhaba. mekik'in fransizca ismi "madeleine"dir. ben türkiye'de pastanelerin vitrinlerinde madlen çikolata yazisini gördügümde sasirmistim :))
YanıtlaSilmadeleine'ler aslinda üzerine kabariktir.onun sirri termik sok. hamurun çok soguk, firininda çok sicak olmasi gerek. bir deneyin, görüntüsü çok daha güzel olacaktir.
bir sey daha eklemek istiyorum : her kalip doldurmasinda hamuru buzdolabina koyun.
YanıtlaSilfransa'dan sevgiler
Az önce yaptık annemle tarifinizi mükemmel oldu.Artık pastaneden mekik almak zorunda değiliz sayenizde :)
YanıtlaSilÇok sevincim beğendiğinize :) Afiyetle yiyin ...
YanıtlaSilSevgiler
müge
Toz badem yerine başka şeyler kullanabilirmiyiz. Kullanırsak ölçüleri değişirmi?
YanıtlaSilMerhaba, bu tarifte kabartma tozu yok mu acaba
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilSAdece yumurta akı konuyor olması nedeniyle kabartma tozuna gerek duyulmuyor.
Kolay gelsin,
Teşekkürler tarif çok güzeldi denedim ve blogumda paylaştım.
YanıtlaSilhttp://lagrimas-de-amor.blogspot.com/2013/06/denenmis-tarifler-vol16-visneli-mekik.html