2010'dan kalma bir yazıya güncelleme..
Patlıcanla başladık patlıcanla devam edelim bari haftaya..
Zeytinyağlı patlıcan yemeğinin, bizim evdeki "mahalli adı", ÇİNGENE PATLICANIdır. Annem bu yemeğe böyle hitap eder. Nedenini düşündüğüm ve kendisine danıştığım zaman, pratik oluşunu ön plana çıkartıyor. Hani kızartılmadan yapılması nedeniyle sanırım :) Öyle ya da böyle, bu yemek bence o kadar kolay bir yemek değil. Evet, yapım aşaması pratik ama lezzetli yapmak için muhakkak özen gerek. Patlıcan ve su birbirini pek sevmiyorlar diye düşünüyorum. Çiğ patlıcanı suya saldınız mı, tadı yavan yavan oluyor. O nedenle bu yemeğe lezzeti vermek için itina etmek gerekiyor, muhakkak her yemeğe olduğu gibi.
Malzemeleri basit, pratik ve ekonomik bu yemeği ister meze, ister zeytinyağlı isterseniz ana yemek olarak tüketebilirsiniz. Yanına tereyağlı pirinç pilavı ya da dereotlu bulgur pilavı ve cacık çok yakışacaktır.
Malzemeler:
- 4 adet uzun ince patlıcan
- 1 adet orta boy soğan
- 4 adet domates
- 4 adet yeşil biber
- 3-4 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 2 adet maggy tavuk bulyon (arzuya göre konmayabilir)
- tuz, karabiber
- sıcak su
- 4 adet kesme şeker
- 4-5 yemek kaşığı zeytinyağ
Patlıcanları alacalı soyup, uzunlamasına dörde bölelim. 3-4 cm aralıklarla dilimleyelim. Doğradığımız patlıcanları tuzlu su dolu bir kapta 20 dk kadar bekletelim.
Biberleri de 2-3 cm kalınlığında doğrayıp hazırlayalım. 2 domatesin kabuğunu soyup yemeklik doğrayalım, diğer domatesleri rendeleyelim. Sarımsakları orta irilikte keselim. Soğanımızı yemeklik şekilde küp küp keselim.
Tenceremize zeytinyağını kyup soğan ve sarımsaklarımızı ilave edelim. Orta hararetteki ateşte, soğanlar yumuşayıncaya kadar kavuralım. Biberleri ekleyerek birlikte sotelemeye devam edelim.
Patlıcanları tuzlu sudan alıp, kurulayalım. Kavrulmakta olan soğan, biber ve sarımsaklara ilave edip karıştıralım. Bir miktar bu şekilde kavrulduktan sonra doğradığımız domatesleri ilave edip hafif hafif karıştırarak sotelemeye devam edelim. Tuz, karabiber,şeker ve bulyonu ekleyip tatlandıralım.
Rendelediğimiz domateslere, salçaları ilave edip derin bir kasede karıştıralım, üzerine aşağı yukarı 1,5 su bardağı sıcak su ilave edip sulandıralım. Patlıcanların hafifçe üzerini geçecek şekilde bu karışımdan dökelim. Tamamını dökmememiz gerekiyor. Tencerenin kapağını kapatıp, yemeği pişmeye bırakalım. Ortalama 10 dk da bir yemeğimizi kontrol edip, suyu bittiyse karışımımızdan eklemeye devam edelim. Patlıcanlar pişene kadar azar azar su ekleyerek işlemi tekrarlayalım. (Suyu birden koymanın, lezzetini önemli derecede etkilediğine inanıyorum.)
Pişen yemeğimizi ister soğuk, ister ılıkken servis edebiliriz.
Patlıcanın bu hali çok hafif olduğu için daha çok seviyorum.Aslında patlıcanı nasıl olursa olsun ben çok severim.Eline sağlık Mügecim....
YanıtlaSilMügecim tam benlik patlıcana devam
YanıtlaSillütfen:))Ellerine sağlık öpüyorum.
Patlıcan yemekleri gerçekten basit gibi gözükse de tam tadını tutturumak hüner işidir. eline sağlık Müge'cim . Bizde de buna Mekmur derler ve bol maydanoz serperek servis yaparlar. Afiyet olsun.
YanıtlaSilEvet evet kızartmadan suya bırakınca tadı tuzu kalmıyor patlıcanın. Önce biraz kendi suyunda pişiririm ben de. Patlıcanın kendi olağanüstü lezzetini ortaya çıkarabilmek herkesin harcı değildir.
YanıtlaSilbayılırım patlıcanın girdiği tüm yemeklere
YanıtlaSilAnneannem bir dönem pek sık yapardı, çocukluğumun yemeği.... Benimde severek yediğim ve hazırladığım bir yemek, pratik ama bir o kadarda şaldur şuldur olmaması gerek :)
YanıtlaSilElinize sağlık.
Sayende ben de akşama patlıcan yapacağım. Senin yemeğinin kıymalı versiyonunu:) Yanına da bulgur pilavı:) Paylaştığın için teşekkürler. Öptüm:)))
YanıtlaSilmmmmmmmmmm....che bontà!!ciao!
YanıtlaSilMerhabalar arkadaşım, bloğuna geldim tarif ve resim çok güzel görünüyor. eline sağlık.. görüşmek üzere sevgiler..
YanıtlaSilcanım ziyaretin ve yorumun için teşekkürler
YanıtlaSilbende patlıcanı çok sevenlerdenim
böyleside çok hafif ellerine emeğine sağlık
bizde de patlıcanlı yemekler sevilir sık sık zeytinyağlı patlıcanı da yaparım ellerine sağlık canım harika olmuş
YanıtlaSilsevgiler
Ben sarımsak sevmiyorum ama sarımsaksız yemeklerin tadı olmayacağı düşüncesindeyim ve bu tarif kotanyi markasının dogranmış yaban sarımsak ürününü kullandım.Dolayısıyla pişerken sarımsak kayboluyor ama sarımsak tadı yemeklerde kalıyor ve tarifin çok güzel oldugunu söylememe gerek yok sanırım
YanıtlaSilben beğenmedim,hiçde güzel olmadıııııı
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim emeğinize sağlık. Diyete basladigimdan bu yana sizin tarifinizi yapıyorum ve cok seviyorum. (tabii şekersiz ve yağı biraz azaltilmis olarak)
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim emeğinize sağlık. Diyete basladigimdan bu yana sizin tarifinizi yapıyorum ve cok seviyorum. (tabii şekersiz ve yağı biraz azaltilmis olarak)
YanıtlaSil