Sayfalar
29 Kasım 2021 Pazartesi
DAMLA ÇİKOLATALI YUMUŞAK KEK
4 Ekim 2021 Pazartesi
KEKTEN TIRAMISU
6 Temmuz 2021 Salı
MAKARONLU DOĞUMGÜNÜ PASTASI VE SADE PANDİSPANYA
Mügeee... Nerelerdesin?
Haziran ayının başında yeni bir yerde işe başladım dostlarım, o nedenle sayfayı hayli ihmal ettim yine.
Eskisi gibi herşeye yetişemiyorum artık, ya zaman denilen şey iyice azaldı, ya yaptıklarım arttı ya da benim artık gücüm tükendi :) Her ne olursa olsun tek bilmenizi istediğim şey bu sayfayı ve sizleri hiç unutmadığım sadece vaktimin yetmeyişi.
Poyraz'ın doğumgününde yaptım bu pastayı. Ancak bu pastayı yaptığım hevesle maalesef kutlayamadık çocuğumun doğumgününü. Zira Mart ayında tam doğumgünü olduğu gün ben mutfakta bir iki arkadaşım gelecek diye kısır yaparken, henüz Covid pozitif çıktığını öğrenen biri ile temaslı olduğumu öğrenmiştim. Kısırın soğanları hoopp çöpe ben kendimi karantinaya atıverdim. Bu pasta da öyle maskelerin ardında buruk bir şekilde kesildi ve yendi.
Biliyorsunuz beni, bir dönem bol bol pasta yaptım. Bu pastayı da yaparken keyif aldım, benim için iyi oldu, özlemişim.
Malzemeler:
- 4 adet yumurta (sarısı - beyazı ayrılmış)
- 1 su bardağı toz şeker
- 1/2 çay bardağı sıcak su
- 1 paket kabartma tozu
- 2 su bardağı un
- Unu ince elekten geçirelim ve kabartma tozu ile karıştıralım.
- Oda sıcaklığındaki yumurtaların sarı ve beyazlarını ayıralım.
- Beyazlarını toz şekerin yarısı ile katı olana kadar çırpalım.
- Sarılarını da kalan şekerle krema kıvamına gelene kadar çırpalım, çırparken kaynar suyu ekleyerek şekerin iyice erimesini sağlayalım.
- Çırptığımız sarılara elediğimiz unu ekleyelim ve bir spatula yardımı ile iyice karıştıralım.
- En son yumurta aklarını söndürmeden azar azar yedire yedire un kattığımız yumurta sarılarına ekleyerek tüm malzemeyi biraraya getirelim.
- 20 cm kelepçeli kalıbın tabanına yağlı kağıt koyalım.
- Karışımı döküp 180 derece fırında pişirelim. Bir çubuk yardımı ile 30 dk sonra ortasının pişip pişmediğini kontrol edelim.
- Pişen pandispanyayı kalıbında 1 gece boyunca bekletelim.
- Ertesi gün kelepçeyi açarak pandispanyamızı kullanabiliriz.
- 200 gr krema
- 240 gr bitter çikolata
5 Mayıs 2021 Çarşamba
BROKOLİLİ PATATES SALATASI
- 3 adet patates
- 250-300 gr brokoli
- 4-5 dal taze soğan
- 1 avuç ince kıyılmış maydanoz
- 1 yemek kaşığı dijon hardal
- 2 yemek kaşığı mayonez
- 1 diş sarımsak
- 1/2 limon suyu
- 1/2 çay bardağı zeytinyağ
- 1/2 çay kaşığı kimyon
- Tuz
- Patatesleri soyup orta büyüklükte doğrayarak tuzlu suda haşlıyoruz.
- Brokolileri ufak çiçeklere bölüp yıkayalım.
- Brokoliyi bir tencereye su koyarak üstüne sepet (buharda pişirme sepeti) içinde brokolileri buharda pişirelim.
- Yumuşayan brokoliyi buzlu suya alıp rengini korumasını sağlıyoruz.
- Bir kavanoza hardal, mayonez, ezilmiş sarımsak, limon suyu, zeytinyağ, tuz, kimyon koyarak kavanozu çalkalayarak sos hazırlayalım.
- Bir kasede patates, brokoli, taze soğan ve maydanoza sosu ekleyerek servis ediyoruz.
4 Mayıs 2021 Salı
DOMATES ÇORBASI
- 4 domates (rendelenmiş)
- 1 orta boy kuru soğan
- 3 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı un
- 1/2 çay bardağı zeytinyağ
- tuz, karabiber
- Su
- Soğanları ufak ufak yemeklik doğrayalım. Sarımsakları minik doğrayalım.
- Tencereye zeytinyağını, soğan ve sarımsağı koyarak yakmadan bir müddet kavuruyoruz.
- Sırasıyla salça ve domatesi ekleyerek pişirmeye devam edelim.
- Un ekleyerek bir süre beraberce kavuralım.
- 5 su bardağı su koyarak çırpıcı ile karıştırarak pişiriyoruz.
- Tuz, karabiber ekleyerek tatlandırıyoruz.
- Koyulaştığında blendardan geçirerek, bir taşım daha kaynatıyoruz.
- Rendelenmiş kaşar peynir ya da maydanoz ile servis ediyoruz.
29 Nisan 2021 Perşembe
SUPANGLE & TAVUK GÖĞSÜ DUBLE LEZZET
- 125 gr tereyağ ya da margarin (Ben Teremyağ kullandım)
- 1 su bardağı un
- 1 litre süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 paket vanilya
- 2,5 su bardağı süt
- 1/2 paket (100 ml) krema
- 1 çay bardağı toz şeker
- 2 yemek kaşığı nişasta (Buğday kullandım)
- 2 yemek kaşığı kakao
- 3 yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 1 paket vanilya
- 100 gr bitter çikolata
- Tavuk göğsü için tencereye yağı koyup eritiyoruz.
- Eriyen yağa unu ekleyerek kokusu çıkana kadar (rengi değişmemeli) kavuruyoruz.
- Sütü ekleyerek karıştırarak topaklanmayı engelliyoruz.
- Yoğunlaşmaya başlayınca şekeri ekleyerek karıştırmaya devam edelim.
- Fokurdayınca kapatıp vanilya ekleyerek mikserle 5 dk kadar çırpalım.
- Kaselere doldurup soğumaya bırakalım.
- Supangle için tereyağ, vanilya ve çikolata haricinde tüm malzemeleri bir tencereye alarak karıştırarak pişirelim.
- Koyulaşınca ocaktan alıp tereyağ, vanilya ve çikolatayı ekleyip çırpma teli ile karıştıralım.
- Ara ara çırparak supangleyi soğutalım.
- Sonrasında tavuk göğsü koyduğumuz kaplara supangleyi de paylaştıralım.
- Buzdolabında bekletip servis edelim.
21 Şubat 2021 Pazar
İKİ RENKLİ BASİT KURABİYE
- 125 gr tereyağ
- 1 yumurta sarısı
- 1 çay bardağı pudra şekeri
- 1 paket kabartma tozu
- 2,5 su bardağı un
- 2 yemek kaşığı kakao
- Un ve kakao hariç tüm malzemeleri bir kaba alıyoruz.
- Unu yavaş yavaş ekleyerek ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz.
- Hamur tam toparlanmamışken hala un alabilecekken hamuru ikiye ayırıyoruz.
- Beyaz olana un, diğerine kakao ve un ekleyerek hamurun rahat yuvarlanır ama ele yapışmaz bir kıvam almasını sağlıyoruz.
- Bir tepsiye yağlı kağıt serip , bir parça beyaz hamurdan bir parça kakaolu hamurdan alıp yuvarladığımız kurabiyeleri diziyoruz.
- Önden ısınmış 190 derece fırında beyaz kısımlar hafiften pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.
17 Şubat 2021 Çarşamba
ŞEKERSİZ PORTAKALLI KEK
- 1 adet büyük portakal /1 büyük çay bardağı suyu çıktı
- 1 su bardağı dut kurusu
- 1 su bardağı badem
- 3 adet yumurta
- 1 paket kabartma tozu
- 2 yemek kaşığı zeytinyağ
- Aldığı kadar siyez un (Benimki 6 yemek kaşığı aldı)
- Kuru dut ve bademi mutfak robotunda iyice toz haline gelene kadar çekiyoruz.
- Yumurtayı ekleyip robotto çekmeye devam ediyoruz.
- Portakal suyu ve yağ ekledikten sonra kabartma tozunu ve un ilave ediyoruz. Ben unu yavaş yavaş koyarak kek harcı kıvamına gelmesini sağladım. Koyu ama akışkan bir kıvamı 6 kaşıkta aldı.
- 20 cm lik kelepçeli kalıbımın tabanına yağlı kağıt koyup kenarlarını yağladım.
- Fırını 180 derecede ısıtıyoruz.
- Kek harcımızı kalbıa döküp fırına veriyoruz.
- Yaklaşık 25 dk sonra içini bıçakla kontrol ediyoruz ve piştiğinde fırından alıyoruz.
16 Şubat 2021 Salı
FIRINDA SEBZE VE PIRASALI MANTARLI SIYEZ BULGUR PİLAVI
- 15-20 adet brüksel lahanası
- 15-20 adet kültür mantarı
- Zeytinyağ, tuz
- 1 sap pırasa
- 1 adet kırmızı kambo biberi
- 7-8 adet kültür mantarı
- 1,5 su bardağı siyez bulguru
- 1/2 yemek kaşığı domates salçası
- 3 yemek kaşığı domates sosu
- Sıcak su
- Zeytinyağ
- Tuz, karabiber
- Brüksel lahanalarını ve mantarları yıkayıp ikiye - dörde (iriliklerine göre) bölüyoruz.
- Bir tavaya 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ koyuyoruz.
- Önce brüksel lahanalarını soteleyerek başlıyoruz, dış kabuğu karamelize olmaya başlayınca mantarları atıyoruz. Yüksek ateşte suyunu hafifçe salıp çekince tuz ilave ediyoruz.
- Bir fırın kabına aktarıp 200 derece fırında yaklaşık 20 dk kdar pişmeye bırakıyoruz.
- Pilav için bulguru 2 su bardağı sıcak suda bekletiyoruz.
- Pırasa, biber ve mantarları ince ince doğruyoruz.
- Bir tencereye 5-6 yemek kaşığı zeytinyağ koyup önce pırasaları soteliyoruz.
- Yumuşayan pırasalara biberleri ekliyoruz.
- Bir kaç dakika sonra mantarları da ekleyip beraberce kavurmaya devam ediyoruz.
- Salça ve domates sosu ekleyerek, tuz ve karabiber ile tatlandırıyoruz.
- Sıcak suda beklettiğimiz bulguru (tüm suyunu çekmiş oluyor) ekleyip 3 su bardağı soğuk su katarak tencerenin kapağını kapatıp pişmeye bırakıyoruz.
- Arada karıştırarak tüm suyunu çektiriyoruz.
- Pişen pilavın üstüne kağıt kağıt havlu koyup demlenmeye bırakıyoruz.
- Pilavın üzerine pişen sebzeleri ve varsa acı sos ekleyerek servis ediyoruz.
11 Şubat 2021 Perşembe
FİT TİRAMİSU
- 1 su bardağı yulaf ezmesi
- 5 adet etli yaş hurma
- 1 avuç fıstık/badem/ceviz/kaju (herhangi biri)
- 3 tatlı kaşığı granül kahve (neskafe)
- 3 yemek kaşığı kaynar su
- 3 su bardağı süt
- 6 yemek kaşığı irmik
- 3 yemek kaşığı bal
- 1/2 paket labne (200 grlık paketin yarısı)
- Kakao
- Mutfak robotuna taban için gerekli tüm malzemeleri koyup iyice ezilinceye kadar çekiyoruz.
- Kelepçeli kalıbın (20 cm'lik kullandım) tabanına yağlı kağıt yerleştiriyoruz.
- Taban malzemesini her yeri eşit olacak şekilde elimizle bastıra bastıra tabana yayıyoruz.
- Tencereye süt ve irmiği koyup sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişiriyoruz.
- Koyulaşınca kapatıp ılınmasını bekliyoruz.
- Ilınan irmikli muhallebiye balı ve labneyi katıp karıştırıyoruz.
- Hazırladığımız tabanın üstüne irmikli muhallebiyi döküp 1 gece buzdolabında bekletiyoruz.
- Sabah bir bıçak ile kenarlarını hafifçe kalıptan ayırmadan önce geçiyoruz.
- Süzgeçle kakao serpip kalıbı açıp servise hazır hale getiriyoruz.
5 Şubat 2021 Cuma
PİLELİ BÖREK
- 2 adet yufka (benim yuvarlak tepsim 30 cm çapında, büyük fırın tepsileri 3 yufka kaldırıyor)
- 2 yumurta
- 2 yemek kaşığı yopurt (mümkünse sulu tarafından)
- 1/2 çay bardağı sıvıyağ (ben zeytinyağ kullandım)
- 1/2 çay bardağı su
- Tuz
- 200 gr kıyma
- 1 büyük boy patates
- 1 orta boy kuru soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1/2 çay bardağı sıvıyağ (ben zeytinyağ kullandım)
- Tuz, karabiber, kırmızı biber
- su
- Sos malzemelerini bir kapta karıştırıp hazırlıyoruz.
- Bir tencereye iç harç için zeytinyap koyup minik minik doğradığımız kuru soğanı yakmadan soteliyoruz.
- Rengi değişen soğanlara kıymayı ekliyoruz.
- Kıyma kavrulunca minik küp şeklinde doğradığımız patatesleri ekliyoruz.
- Salçayı ve baharatları ekleyerek 2-3 yemek kaşığı su da koyup bir kaç dakika salçayı pişiriyoruz.
- Tepsimizi katı yağla iyice yağlıyoruz.
- Yufkayı ikiye kesip üzerine sostan sürüyoruz.
- İç harcımızı yufka sayımız ikiye bölünerek 4 parça olduğu için 1/4 şeklinde porsiyonlayarak sosladığımız yufkaya yayıyoruz. (Gözünüze az gelmesin, pile yapıp tepsiye yerleştirince yeterli olacak)
- Yufkayı geniş tarafından başlayarak ortaya doğru itip pileli yapıyoruz. Bu şekilde tepsiye taşıyoruz. (Instagram sabit storyde yapılışı var, bakabilirsiniz)
- Tüm yufkayları bu şekilde yapıp yerleştiriyoruz.
- Kalan sosu eşit şekilde tepsiye gezdiriyoruz.
- 200 derece fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz.
14 Ocak 2021 Perşembe
KAHVALTILIK KURU DOMATES SOSU
- 1 kase kuru domates
- Sıcak su
- 1 su bardağı ceviz içi / badem
- 1 avuç maydanoz
- 1 diş sarımsak
- tuz, karabiber, kimyon
- Zeytinyağ
- Öncelikle kuru domatesleri kaynamış su ile ıslatıp 10 dk bekletiyoruz.
- Mutfak robotuna beklettiğimiz ve suyunu süzdüğümüz kuru domatesleri, ceviziçini, maydanozu, sarımsağı zeytinyağ ekleyerek koyuyoruz ve çalıştırıyoruz.
- Burada kıvamı belirleyen zeytinyağı oluyor, Domateslerin ufalmasını ve ezilmesini sağlayana kadar azar ekleyerek sos kıvamı elde etmeniz gerekiyor.
- Son olarak 1 çay kaşığı kimyon, çay kaşığının ucu ile karabiber ve zevkinize göre tuz ekleyerek son bir kez daha robotu çalıştırıp sosunuzu servis tabağına alabilirsiniz.
11 Ocak 2021 Pazartesi
MEYANELİ SEBZE ÇORBASI
- 1 adet büyük boy yeşil kabak
- 1 ince dilim balkabağı
- 1 adet patates
- 1 adet büyük boy havuç
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 1-2 adet büyük boylarından brokoli çiçeği
- 1 parça kalça tavuk - isterseniz göğüs de olur
- 4 yemek kaşığı zeytinyağ
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 2 yemek kaşığı un
- Tuz, karabiber
- Tüm sebzeleri doğrayıp, tavukla beraber bir tencereye alalım.
- Tencereye sebzelerin üzerine geçecek kadar su koyalım.
- 2 yemek kaşığı zeytinyağ ve tuz ekleyip tavuk iyice pişene kadar haşlayalım.
- İyice pişen tavuk ve sebzeleri blenderdan geçirelim.
- Bir başka tencereye kalan zeytinyağını ve tereyağı koyalım ve eritelim.
- Eriyen yağa un ekleyelim ve kavuralım. Bir kepçe yardımı ile daha önce blendardan geçirdiğimiz sebzeleri ekleyelim. Bu safhada çorba koyu ve topaklı olursa tekrar blendar yapabilirsiniz. Koyu sevmiyorsanız sıcak su ekleyerek kıvamını dengeleyebilirsiniz.