Böreğin çeşidini yap yap bitmez. Hele de kıymalı börek deyince bir sürü yöntem uygulanıyor elbette. Daha önce yazdığım gibi muska,puf,tepsi derken bunlara ilave daha yüzlerce çeşit yazılabilir.
Sigara böreği yapıp kızartsam mı yoksa fırında mı pişirsem diye düşünürken, elimdeki 2 yufkayı bu şekilde değerlendirmeye karar verdim. Çoğunuzun bildiği ve yaptığını düşündüğüm bu böreği arşivime dahil etmek üzere yazıyorum.
Malzemeler :
- 2 yufka (Toplam 8 adet çıkıyor, kişi sayısına göre artabilir)
- 100 gr kadar kıyma (bir ufak kase yeterli olacaktır)
- 1 adet ufak boy kuru soğan
- tuz-karabiber
- yufkaların arasına sürmek için sıvıyağ ve su
- 1 yumurtanın sarısı
- üzeri için susam ya da çörekotu
- İç harcı pişirmek için sıvıyağ
Kurusoğanı ufak ufak yemeklik doğruyoruz. Bir tava yada tencereye 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ (ben zeytinyağ kullandım) koyup soğanları soteliyoruz. Soğanların rengi değişince ve yumuşayınca kıymayı ilave ederek beraber kavurmaya devam ediyoruz. Tuz ve karabiber ekleyerek kıyma iyice pişince ocaktan alıyoruz.
Küçük boy bir kaseye 3-4 yemek kaşığı sıvıyağ (ben zeytinyağ kullandım) koyup üzerine 1/2 çay bardağı kadar su ilave ediyoruz. Bir yufkayı tezgahımıza seriyoruz. Yufkanın her yanına bir fırça yardımı ile hazırladığımız yağlı sulu karışımdan sürüyoruz ve ortadan ikiye katlıyoruz. Tekrar harçtan sürüp yarım daire şeklindeki yufkayı 4 eşit üçgen şeklinde kesiyoruz.
Fırınımızı 180 derecede ısıtıyoruz.
Üçgenlerin geniş tarafına kıymalı harcımızdan koyup iki tarafı hafifçe içe doğru alarak börekleri sarıyoruz.Yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine börekleri diziyoruz. Diğer yufkaya da aynı işlemi uyguluyoruz. Bu börekleri de fırın tepsisine koyduktan sonra böreklerin üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpiyoruz. Üzerleri kızarana kadar fırında pişiriyoruz.
Yanına da bir limonata , tam pazar gününe layık :) Güzel bir pazar diliyorum sizlere ...
Afiyetle & sağlıkla,
Kıymalı börek bizim evdede özellikle eşimin favori böreği fırında olunca da hafif oluyor.Eline sağlık Mügeciğim iyi hafta sonları...
YanıtlaSilmmhh , olsa da yesek ...
YanıtlaSilnefis görünüyor müge hanım emeklerinzie sağlık..
YanıtlaSilkıymayı pek sevmediğim için genellikle bu böreği peynirli yada mercimekli yapıyorum.çok hoş görünüyor sizin böreğinizde ellerinize sağlık
YanıtlaSilBende sigara böreğini hep fırıda yaparım.Kızım çok kızarmış yemediği için hafif pembeyken alırım fırından.Ama ben böyle çıtırları severim.Çok güzel görünüyrlar, lezzetlerinden de eminim.
YanıtlaSilellerine sağlık
sevgiler
Çoğumuz bilsede her evin hamur yoğurma şekli farklıdır derler ya aynen öyle herkesten muhakkak bir farklı çıkarım olabiliyor güzel bir nüans yakalanıyor.Mesela sizinki tam bana göre küçük değil:)
YanıtlaSilÇünkü bana börek diye bir soru sorsalar direk kıymalı börektir aklıma gelen,hepsini severim ama kıymalı ayrıdır.Bu sebeple sizinki güzle büyük büyük oh mis gibi.ellerinize sağlık,afiyetler olsun.
ellerinize sağlık.. doğru bir karar kızartmadan ziyade böylesi daha güzel olmuş
YanıtlaSilsevgiler...
Fırında yapılan börekleri ben de sağlık açısından daha tercih ediyorum. Böreklerin üzerinin kızarma kıvamı tam benlik olmuş. Çok güzeller. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilMügecim iyi haftalar canım. Ellerine sağlık börekler harika. Hele ki kıymalı bayılırım.
YanıtlaSilellerine sağlık nefis
YanıtlaSilbana börek olsun yeter hiç hayır diyemem..
börek olsun bir de kıymalı gerisi gerçekten bahane. ellerine sağlık Mügecim
YanıtlaSilMerhaba, ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkürler. Börekler harika olmuş ellerinize sağlık.
YanıtlaSilDediginiz gibi börekte sinir yok her cesidi her harcla yapiliyor,firinda olmasida hafif kalorisi az olmus citir citir nefis görünüyor elinize saglik
YanıtlaSilsevgiler
Mügecim börekler çıtır çıtır pek iştah açıcı, ellerine sağlık. Ziyaretin için teşekkür ediyorum ayrıca sağlığının çok daha iyi olmasına çok sevindim gerçekten. Kendine iyi bak. Sevgiler.
YanıtlaSilçok severim kıymalı böreği canım benim ellerine sağlık
YanıtlaSilafiyet bal olsun