Sayfalar

2 Mayıs 2010 Pazar

KIYMALI BÖREK

Kıymalı Börek



Böreğin çeşidini yap yap bitmez. Hele de kıymalı börek deyince bir sürü yöntem uygulanıyor elbette. Daha önce yazdığım gibi muska,puf,tepsi derken bunlara ilave daha yüzlerce çeşit yazılabilir.
Sigara böreği yapıp kızartsam mı yoksa fırında mı pişirsem diye düşünürken, elimdeki 2 yufkayı bu şekilde değerlendirmeye karar verdim. Çoğunuzun bildiği ve yaptığını düşündüğüm bu böreği arşivime dahil etmek üzere yazıyorum.

Malzemeler :

  • 2 yufka (Toplam 8 adet çıkıyor, kişi sayısına göre artabilir)
  • 100 gr kadar kıyma (bir ufak kase yeterli olacaktır)
  • 1 adet ufak boy kuru soğan
  • tuz-karabiber
  • yufkaların arasına sürmek için sıvıyağ ve su
  • 1 yumurtanın sarısı
  • üzeri için susam ya da çörekotu
  • İç harcı pişirmek için sıvıyağ

Kurusoğanı ufak ufak yemeklik doğruyoruz. Bir tava yada tencereye 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ (ben zeytinyağ kullandım) koyup soğanları soteliyoruz. Soğanların rengi değişince ve yumuşayınca kıymayı ilave ederek beraber kavurmaya devam ediyoruz. Tuz ve karabiber ekleyerek kıyma iyice pişince ocaktan alıyoruz.

Küçük boy bir kaseye 3-4 yemek kaşığı sıvıyağ (ben zeytinyağ kullandım) koyup üzerine 1/2 çay bardağı kadar su ilave ediyoruz. Bir yufkayı tezgahımıza seriyoruz. Yufkanın her yanına bir fırça yardımı ile hazırladığımız yağlı sulu karışımdan sürüyoruz ve ortadan ikiye katlıyoruz. Tekrar harçtan sürüp yarım daire şeklindeki yufkayı 4 eşit üçgen şeklinde kesiyoruz.

Fırınımızı 180 derecede ısıtıyoruz.

Üçgenlerin geniş tarafına kıymalı harcımızdan koyup iki tarafı hafifçe içe doğru alarak börekleri sarıyoruz.Yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine börekleri diziyoruz. Diğer yufkaya da aynı işlemi uyguluyoruz. Bu börekleri de fırın tepsisine koyduktan sonra böreklerin üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpiyoruz. Üzerleri kızarana kadar fırında pişiriyoruz.

Yanına da bir limonata , tam pazar gününe layık :) Güzel bir pazar diliyorum sizlere ...

Afiyetle & sağlıkla,

15 yorum:

  1. Kıymalı börek bizim evdede özellikle eşimin favori böreği fırında olunca da hafif oluyor.Eline sağlık Mügeciğim iyi hafta sonları...

    YanıtlaSil
  2. mmhh , olsa da yesek ...

    YanıtlaSil
  3. nefis görünüyor müge hanım emeklerinzie sağlık..

    YanıtlaSil
  4. kıymayı pek sevmediğim için genellikle bu böreği peynirli yada mercimekli yapıyorum.çok hoş görünüyor sizin böreğinizde ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  5. Bende sigara böreğini hep fırıda yaparım.Kızım çok kızarmış yemediği için hafif pembeyken alırım fırından.Ama ben böyle çıtırları severim.Çok güzel görünüyrlar, lezzetlerinden de eminim.

    ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Çoğumuz bilsede her evin hamur yoğurma şekli farklıdır derler ya aynen öyle herkesten muhakkak bir farklı çıkarım olabiliyor güzel bir nüans yakalanıyor.Mesela sizinki tam bana göre küçük değil:)
    Çünkü bana börek diye bir soru sorsalar direk kıymalı börektir aklıma gelen,hepsini severim ama kıymalı ayrıdır.Bu sebeple sizinki güzle büyük büyük oh mis gibi.ellerinize sağlık,afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  7. ellerinize sağlık.. doğru bir karar kızartmadan ziyade böylesi daha güzel olmuş

    sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Fırında yapılan börekleri ben de sağlık açısından daha tercih ediyorum. Böreklerin üzerinin kızarma kıvamı tam benlik olmuş. Çok güzeller. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  9. Mügecim iyi haftalar canım. Ellerine sağlık börekler harika. Hele ki kıymalı bayılırım.

    YanıtlaSil
  10. ellerine sağlık nefis

    bana börek olsun yeter hiç hayır diyemem..

    YanıtlaSil
  11. börek olsun bir de kıymalı gerisi gerçekten bahane. ellerine sağlık Mügecim

    YanıtlaSil
  12. Merhaba, ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkürler. Börekler harika olmuş ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  13. Dediginiz gibi börekte sinir yok her cesidi her harcla yapiliyor,firinda olmasida hafif kalorisi az olmus citir citir nefis görünüyor elinize saglik
    sevgiler

    YanıtlaSil
  14. Mügecim börekler çıtır çıtır pek iştah açıcı, ellerine sağlık. Ziyaretin için teşekkür ediyorum ayrıca sağlığının çok daha iyi olmasına çok sevindim gerçekten. Kendine iyi bak. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  15. çok severim kıymalı böreği canım benim ellerine sağlık
    afiyet bal olsun

    YanıtlaSil

Sevgili Yemekbahane takipçisi son derece değerli görüşlerini benimle paylaştığın için çok teşekkür ediyorum.
Sevgiler
Müge Karahan