Kış mevsiminin önemli temsicilerinden biri de nohut. Baklagiller familyasından olan nohutun vücudumuza olan faydaları son derece önemli.Yağ düzeyi düşük ve kolesterol içermeyen nohut, kalsiyum, magnezyum, betakaroten ve folik asit açısından önemli bir bakliyat. Anne sütünü arttırıcı özelliği bulunan nohutun, aynı zamanda idrar söktürme, dalağın ve midenin tıkalı damarlarını açma, akciğerdeki yara ve iltihaplara ve sırt ağrılarına iyi gelme, kanı temizleme, vücudu ve ruhu güçlendirme gibi bir çok faydası bulunuyor.
Bu bilgilere sahip olduktan sonra kış sofralarının gözdelerinden birini yemeklerde çeşitlendirmemek olmaz mı? Daha önce sizlerle paylaştığım Cevizli&Nohutlu Börek ve Nohut Salatası'ndan sonra bugün de yine kış mevsimin bir diğer önemli unsuru bulguru lezzetlendirdiğim pilavın tarifini aktarmak istiyorum.
Malzemeler:
- 2 su bardağı pilavlık bulgur
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 adet ortaboy kurusoğan
- 2 adet Maggy tavuk bulyon (isteğe bağlı olarak kullanılmayabilir)
- 4,5 su bardağı su
- tuz
- 3-4 yemek kaşığı sıvıyağ (ben zeytinyağ kullandım)
Kurusoğanımızı minik minik ağıza gelmeyecek şekilde yemeklik doğruyoruz. Tenceremize sıvıyağı koyup, soğanları orta kuvvetteki ateşte kavuruyoruz. Soğanlar renk değiştirince bulguru ekleyip birlikte kavurmaya devam ediyoruz. Yaklaşık 3-4 dk bu şekilde kavurduktan sonra salçaları ilave ediyoruz. Nohutu, bulyonu ve tuzunu da ekleyip suyunu katıyoruz. (Su oda ısısında olacak) Tencerenin kapağını kapatıp suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Sonrasında demlenmeye bırakıp, sıcakken servis ediyoruz.
Afiyetle & sağlıkla,
bulgura da nohuta da hayır denmez kışın:) bir pilav insanı mutlu eder mi? bulgur olunca oluyor işte:) Ellerinize sağlık
YanıtlaSilvalla nefiss. benimde var buna benzer yaptığım bir pilav. ellerine sğalık canım.
YanıtlaSilsevgiler
ellerine saglık,bulgur,nohut kısaca baklıyat seven bırı olarak bayılırım..yanına ayran turşuu ohhhh missss:))
YanıtlaSilBulgur pilavını çok severim, nohutlu daha önce hiç denememiştim ama ilk fırsatta denenecekler arasına dahil ettim gitti. Ellerinize sağlıkk :)) Sevgiler...
YanıtlaSilCanım,
YanıtlaSilbu nasıl güzel bir görüntü. Of, of çok iştah açıcı.
Sevgiyle kal.
Nohutu kurufasulyeden daha çok severim. Pirinç pilavındada bulgur pilavındada bayılırım nohuta:)
YanıtlaSilEllerinize sağlık afiyet olsun
Çok güüzel görünüyor.En kısa zamanda yapacağım ,ellerine sağlık..
YanıtlaSilBulgur Pilavını her türlüsünü yaptım ama nohutlusunu hiç yapmadım iyi fikir yüreğinize sağlık arkadaşım.
YanıtlaSilMilföylü Lezzetler Etkinliği için o güzel tariflerinizi Bloguma bekliyorum sevgiler
çok besleyici
YanıtlaSilellerine sağlık arkadaşım
nohutla yapılan her türlü yemek benim favorimdir.ellerine saglık.
YanıtlaSilÇok güzel görünüyor, ellerine sağlık. Nohutlu bulgur pilavı hiç denemedim, en kısa zamanda deneyeceğim. Dün bizde de tavuklu-nohutlu pirinç pilavı vardı.Afiyet olsun.
YanıtlaSilSevgiler.
Nohutu bende bi dolu seyyin icine koyarim hep. Ellerine saglik pilav cok guzel gorunuyor.
YanıtlaSilÇok güzel olmuş ellerine sağlık.
YanıtlaSilPirinç pilavını nohutlu yapıyorum ama bulguru denemedim. Paylaşım için teşekkürler..
YanıtlaSilwww.sendepisir.com / Nilgün
bayılırım nohuta ve bulgura ikisi birlikte çok yakışmış ellerine sağlık
YanıtlaSilTam kış yemeği! Ellerine sağlık nefis duruyor. Ben de çok severim...
YanıtlaSilharika olmuş
YanıtlaSilellerine sağlık