Sayfalar

25 Ekim 2010 Pazartesi

NOHUTLU BULGUR PİLAVI

Nohutlu Bulgur Pilavı



Kış mevsiminin önemli temsicilerinden biri de nohut. Baklagiller familyasından olan nohutun vücudumuza olan faydaları son derece önemli.Yağ düzeyi düşük ve kolesterol içermeyen nohut, kalsiyum, magnezyum, betakaroten ve folik asit açısından önemli bir bakliyat. Anne sütünü arttırıcı özelliği bulunan nohutun, aynı zamanda idrar söktürme, dalağın ve midenin tıkalı damarlarını açma, akciğerdeki yara ve iltihaplara ve sırt ağrılarına iyi gelme, kanı temizleme, vücudu ve ruhu güçlendirme gibi bir çok faydası bulunuyor.
Bu bilgilere sahip olduktan sonra kış sofralarının gözdelerinden birini yemeklerde çeşitlendirmemek olmaz mı? Daha önce sizlerle paylaştığım Cevizli&Nohutlu Börek ve Nohut Salatası'ndan sonra bugün de yine kış mevsimin bir diğer önemli unsuru bulguru lezzetlendirdiğim pilavın tarifini aktarmak istiyorum.
Malzemeler:

  • 2 su bardağı pilavlık bulgur
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 adet ortaboy kurusoğan
  • 2 adet Maggy tavuk bulyon (isteğe bağlı olarak kullanılmayabilir)
  • 4,5 su bardağı su
  • tuz
  • 3-4 yemek kaşığı sıvıyağ (ben zeytinyağ kullandım)

Kurusoğanımızı minik minik ağıza gelmeyecek şekilde yemeklik doğruyoruz. Tenceremize sıvıyağı koyup, soğanları orta kuvvetteki ateşte kavuruyoruz. Soğanlar renk değiştirince bulguru ekleyip birlikte kavurmaya devam ediyoruz. Yaklaşık 3-4 dk bu şekilde kavurduktan sonra salçaları ilave ediyoruz. Nohutu, bulyonu ve tuzunu da ekleyip suyunu katıyoruz. (Su oda ısısında olacak) Tencerenin kapağını kapatıp suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Sonrasında demlenmeye bırakıp, sıcakken servis ediyoruz.


Afiyetle & sağlıkla,

17 yorum:

  1. bulgura da nohuta da hayır denmez kışın:) bir pilav insanı mutlu eder mi? bulgur olunca oluyor işte:) Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. valla nefiss. benimde var buna benzer yaptığım bir pilav. ellerine sğalık canım.

    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. ellerine saglık,bulgur,nohut kısaca baklıyat seven bırı olarak bayılırım..yanına ayran turşuu ohhhh missss:))

    YanıtlaSil
  4. Bulgur pilavını çok severim, nohutlu daha önce hiç denememiştim ama ilk fırsatta denenecekler arasına dahil ettim gitti. Ellerinize sağlıkk :)) Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Canım,
    bu nasıl güzel bir görüntü. Of, of çok iştah açıcı.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  6. Nohutu kurufasulyeden daha çok severim. Pirinç pilavındada bulgur pilavındada bayılırım nohuta:)
    Ellerinize sağlık afiyet olsun

    YanıtlaSil
  7. Çok güüzel görünüyor.En kısa zamanda yapacağım ,ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  8. Bulgur Pilavını her türlüsünü yaptım ama nohutlusunu hiç yapmadım iyi fikir yüreğinize sağlık arkadaşım.
    Milföylü Lezzetler Etkinliği için o güzel tariflerinizi Bloguma bekliyorum sevgiler

    YanıtlaSil
  9. çok besleyici
    ellerine sağlık arkadaşım

    YanıtlaSil
  10. nohutla yapılan her türlü yemek benim favorimdir.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  11. Çok güzel görünüyor, ellerine sağlık. Nohutlu bulgur pilavı hiç denemedim, en kısa zamanda deneyeceğim. Dün bizde de tavuklu-nohutlu pirinç pilavı vardı.Afiyet olsun.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. Nohutu bende bi dolu seyyin icine koyarim hep. Ellerine saglik pilav cok guzel gorunuyor.

    YanıtlaSil
  13. Çok güzel olmuş ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  14. Pirinç pilavını nohutlu yapıyorum ama bulguru denemedim. Paylaşım için teşekkürler..
    www.sendepisir.com / Nilgün

    YanıtlaSil
  15. bayılırım nohuta ve bulgura ikisi birlikte çok yakışmış ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  16. Tam kış yemeği! Ellerine sağlık nefis duruyor. Ben de çok severim...

    YanıtlaSil
  17. harika olmuş
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil

Sevgili Yemekbahane takipçisi son derece değerli görüşlerini benimle paylaştığın için çok teşekkür ediyorum.
Sevgiler
Müge Karahan