Lezzetli, bilindik, herkesin sevdiği bir kış yemeği daha. Gerçi benim için yaz-kış farketmez ama sanırım yanına güzel bir pilav ve yoğurt ya da turşu ile harika bir menü olur. Tencerede pişirmek yerine bu sefer fırında yaptım. Üzerine de Selanik'te yediğim musakkada yaptıkları gibi galeta unu serptim hakikaten üzeri çıtır çıtır oldu. Denemenizi tavsiye ederim. Klasik bir yemeğe farklı bir dokunuş diyebiliriz sanırım.
Malzemeler:
- 3 adet orta boy patates
- Kızartmak için sıvıyağ
- 100-150 gr kıyma
- 1 adet rendelenmiş domates
- 2-3 adet yeşilbiber (ufak doğranmış)
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 adet orta boy kurusoğan
- 1/2 çay bardağı sıcak su
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ
- 2 yemek kaşığı galetaunu
- tuz-karabiber
Patateslerin kabuklarını soyup eşit yuvarlaklar halinde dilimliyoruz. Yıkadıktan sonra iyice kurulayıp kızgın yağda altın sarısı renk alana dek kızartıyoruz.
Bir tavaya zeytinyağını koyup, ufak ufak yemeklik doğranmış kurusoğanı soteliyoruz. Soğanlar yumuşayınca kıymayı da ilave ediyoruz. Biberleri de ekleyip birlikte pişirmeye devam ediyoruz. Daha sonra salçalar ve domates rendesini ekliyoruz. Baharatını da koyduktan sonra sıcak suyunu ilave edip bir süre kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.(yaklaşık 4-5 dk)
Fırın tepsisine bir sıra patates dizip üzerine hazırladığımız kıymalı sosu yayıyoruz. Kalan patatesleri de sosun üzerine dizdikten sonra üzerlerine galeta ununu serpip önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 20 dk kadar pişiriyoruz.
Sıcak servis ediyoruz.
Hepinize afiyetli günler diliyor, Cumhuriyet Bayramı'mızı en içten dileklerimle kutluyorum. Yarını olan çocuklar olabilmeleleri için çocuklarınıza Cumhuriyet'i ve Atatürk'ü anlatmayı unutmayın...
Afiyetle & sağlıkla,
Ellerine saglik, yaz kis farketmez, ben her turlu severim patatesi.
YanıtlaSilPatatesin hertürünü bende çok sevenlerdenim:) Ellerine sağlık;)
YanıtlaSilMerhaba Muge Hanim,
YanıtlaSilUzun suredir yazilarinizi takip ediyorum...Dun aksam Mantar Sotenizi denedim, cok guzel oldu:)
Ben de sizin Cumhuriyet bayraminizi kutluyorum...
Ellerine sağlık. Patatesin her hali vaz geçilmezlerimdendir. Nefis görünüyor.
YanıtlaSilSevgiyle kal.
Ellerinize sağlık patates vazgeçilmezimiz.Buda pek lezzetli olmuş
YanıtlaSilmamma miaaa... çok küselll gözüküyorlar, patatese bayılırımmm bu arada... ellerinize sağlık...
YanıtlaSilMügecim galeta iyi fikir deneyeceğim ellerine sağlık
YanıtlaSilafiyet bal olsun
sevgiler
çok güzel görünüyor
YanıtlaSilellerine sağlık müge
yanına turşuda oldumu oh tadından yenmez:)
YanıtlaSilellerine sağlık canım,sevgiler...
Bizim evde de çok sevilir:))
YanıtlaSilEllerinize sağlık, nefis olmuş.
Ben patatesi çiğ olarak fırına alıyorum bu yemekte, daha hafif oluyor.
YanıtlaSilBu arada galeta unu yada kırıntı ekmeği yumurtada denedin mi Müge?
Şöyle ki tereyağı tavada erittikten sonra üzerine kırıntı ekmekleri serpiyorsun, bolca tavayı kaplasın ardından 2 dakika onları tahta kaşıkla kavurur gibi çeviriyoruz (çok kararmayacak)sonra üzerine yumurta kırıyorsun, leziz bir kahvaltı ortaya çıkıyor, biz seviyoruz:)
Ellerine sağlık.
Müge çok hoş bir tarif olmuş.Çok beğendim özellikle galeta unu aklıma gelmezdi.Yarının menüsüne deneyebilirim :)
YanıtlaSilellerine sağlık
sevgiler
Mügecim, yemeklerimizde fark yaratan işte bu minik dokunuşlar zaten..Galeta unu ilginç gerçekten. Eline sağlık canım..
YanıtlaSilÇok sevdiğim bir yemek. Ellerine sağlık, nefis görünüyor. Afiyetler olsun.
YanıtlaSilSevgiler.
arkadaşım ellerine sağlık.oldukça lezzetli görünüyor.sevgiler arkadaşıma
YanıtlaSilMügecim, iyi bir hatırlarma oldu bu yemek.Ne zamandır yapmıyordum,ilk fırsatta yapacağım.Zeynep çok sever.
YanıtlaSilEline sağlık,
Sevgiler
Ben de patates sevenlerdenim hatta sevmekten öte müptelasıyım diyebilirim:)
YanıtlaSilEllerine sağlık Müge'ciğim.
Sevgilerimle
Lezzeti bilndik ama unutulmadık bir tarif:) Ellerine sağlık çok lezzetli duruyor. Fotoğraf açısı resmen insanın iştahını açıyor:)
YanıtlaSilyemekte patates olur da yenmezmi ,bayılırım ellerine sağlık :)
YanıtlaSil