Sayfalar

9 Ocak 2014 Perşembe

UZMAN TV YÜKSÜK KÖFTE TARİFİ

YÜKSÜK KÖFTE

Yeni yıldan merhaba...
Öksürmekten konuşamadığım şu evreyi sanırım bir çoğunuz yaşıyorsunuz..Umarım şu günler geçer gider de hastalıklar bizden uzak durur..
Bugün sizlerle kış mevsimine uygun, ekonomik bir yemek paylaşmak istiyorum. Yapım aşaması aslında zor olmamakla beraber biraz el oyalayıcı. Ancak bir kere yapıp sonrasında buzlukta bir kaç pişirimlik olarak tutarsanız, sağlıklı, lezzetli ve pratik bir yemek haline dönüşecek, buna inanın :)
Tarifi uzmantv için çekmiştim, benim de ilk kez denediğim bir tarifti ve yiyenler son derece beğendiler. Ben domates sosu ile servis ettim ancak bunu kıymalı bir sosla ve sarımsaklı yoğurt ile çeşnilendirmek mümkün.
Malzemeler birkaç pişirimlik ya da 8-10 kişi için uygun, daha az porsiyonlar elde etmek için azaltmanız gerekir.

Bir okurum sağolsun uyarmış beni bu tarifin Adana'nın sarımsaklı köfte ya da Fellah köftesi olarak geçtiğini belirtmiş.. Ben de burada bu düzeltmeyi yapmak isterim. Zira genellikle tariflerin Google üzerinde ne şekilde arandığından yola çıkarak Uzman Tv liste hazırlıyor ve biz de o isimle devam ediyoruz.Yoksa ne var olan bir tarifi yeni bir tarifmiş gibi gösterme niyetim var, ne de başka bir şey.. zira zaten beni bilen biliyor :)

Malzemeler:

Köfte Malzemeleri:

  • 1/2 kg köftelik bulgur
  • 1/2 su bardağı irmik
  • 1/2 çay bardağı un
  • 1 yumurta
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 limon suyu
  • bulguru ıslatmak ve köfteyi pişirmek için su
Domates Sosu Malzemeleri:
  • 3 adet domates (iri boy)
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 5 diş sarımsak
  • 1-2 çay kaşığı tuz (arzuya göre artabilir/azalabilir)
  • 4 çorba kaşığı zeytinyağ
Yapılışı:
  1. Bulguru ıslatmak için su kaynatıyoruz. Bulguru bir tasa koyup üzerini kapatacak şekilde sıcak su döküyoruz.
  2. Bulguru bekletirken sosu hazırlıyoruz. Domatesleri rendeliyoruz.
  3. Bir tavaya sos için gereken zeytinyağını döküp rendelediğimiz domatesleri ilave ediyoruz.
  4. Domates kaynayınca salçayı ekliyoruz.
  5. Sarımsakları ufak ufak sosun içine doğruyoruz. Tuz ile tatlandırıyoruz. 
  6. İyice suyunu çekene kadar kaynatıp, sosun hazırlığını tamamlıyoruz.
  7. Sıcak su ile şişmeye bıraktığımız bulgur kıvamına gelince (iyice suyunu çekmeli ve tane tane olmalı) biber salçasını ve kimyonu ekliyoruz ve elimizle (sıcaksa soğumasını beklememiz gerekir) bulgura iyice yediriyoruz.
  8. Salça ve kimyon ile tatlandırdığımız bulguru daha büyük bir tasa alıp içine yumurta, irmik, limon suyu, un ve tuz ile iyice yoğuruyoruz.
  9. Bir kaseye su koyup sürekli elimizi ıslatarak bulguru ufak ufak yuvarlıyoruz.
  10. Yuvarlayarak şekil verdiğimiz köftelerin ortasına parmak basarak ortalarını bir yuva gibi oyuyoruz.
  11. Büyük bir tencereye su koyup kaynatıyoruz.
  12. Kaynayan suya hazırladığımız köfteleri atarak haşlıyoruz. Piştikçe suyun üstüne çıkacaklar.
  13. Pişen köfteleri bir kevgir ile zedelemeden sudan alıp servis yapacağımız tabağa koyuyoruz.
  14. Üzerlerine domates sosunu dökerek servis ediyoruz.
Videolu tarifi izlemek için aşağıdaki linke tıklayınız..


Afiyetle & sağlıkla,

4 yorum:

  1. eline sağlık güzel bir öğün olmuş.

    YanıtlaSil
  2. Adsız7:25 ÖÖ

    Sevgili Müge Hanım,sizin gibi tecrübeli bir blogger bu tarifin Adana'nın sarımsaklı köftesi ya da nam-ı diğer fellah köftesi olduğunu bilir.Lütfen yeni tarifler adı altında kalıplaşmış ve bir şehre malolmuş yemeklerimizi farklı yemek adları altında sunmayalım.Hiç olmazsa belirtelim.yinede emeğinize sağlık diyorum.sibel Yüksel.

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Sibel Hanım,

    Uyarınız için çok teşekkür ederim. Ancak malesef bilmediğim bir durum bu. Uzman TV'nin hazırlanmamı istediği yemekleri yapıyorum genellikle ve onlardan gelen bilgi yüksük köfte olarak geldiği için belirttiğiniz durumun farkında değilim.
    Teşekkürler,
    Müge

    YanıtlaSil
  4. Adsız11:04 ÖS

    Anlayışınız için ben teşekkür ederim,sevgiler.Sibel...

    YanıtlaSil

Sevgili Yemekbahane takipçisi son derece değerli görüşlerini benimle paylaştığın için çok teşekkür ediyorum.
Sevgiler
Müge Karahan