Hayatta hep ileriye bakıyoruz. Bu güzel bir meziyet elbette.. Yüzünü geleceğe dönmek, yarınları hayal etmek, planlamak ve yarına koşmak.
Peki ya geçmiş? Geçmişte istediklerimiz, umutlarımız, hayal ettiklerimiz.. Onlar geçmişte, bakılmayan da mı kalıyor?
Geçmişini bilmeyen geleceğini göremez mi?
Ben işin tarih kısmında değilim..Sadece şunu düşünüyorum..evet hep istiyoruz, hep diliyoruz, hep hayal ediyoruz..
Peki eskiden istediklerimiz, olanlar, olmayanlar, rafa kalkanlar, askıda asılı duranlar..
Onlarla aramız nasıl?
Mesela 10 yıl önce istediklerimiz şu anda hala aynı kıymette mi ya da hakikaten gerçekleşti mi?
Çok mu üzerine gidiyoruz acaba isteklerin ve yılların.. ve de kendimizin?
2014 ne getirecek.. ne verecek bize..?
Peki 2013..2012..2011 onların verdikleri ne alemde..
Tüketmeye hızla alışan bünyeler hayalleri de hor mu kullanıyor acaba?
Bu yıl .. elimizdekilerin değerini bilme, eskiden isteyip yapamadıklarımızı sandıktan bulup çıkartma yılı olsa..
En güzeli de 2014 kıymetini bileceğimiz güzelliklerin yılı olsun !
Bu pasta, kıymetli birine .. kocama yaptığım doğumgünü pastası..
Bu sene 19. kez beraber kutladık onunla doğumgününü ve o artık son 30'lu yaşına girdi..
Ben geçmişe bakmayı seven biriyim ve gözümün önünden film şeridi gibi akıp gitti onca yıl..
Beraber nasıl büyüdüğümüz.. nasıl eskidiğimiz :) nasıl umutlandığımız.. umudumuzu nasıl yitirdiğimiz ... hepsi iyisi, kötüsü bir bir..
Tekrar mutlu yıllar diliyorum sana buradan :) Ağzımızın tadı hep bal gibi, ömrün uzun ve sağlıklı olsun ..
Pastaya gelirsek.. Yine muz ve çikolata.. Tıpkı buradaki pastada olduğu gibi.. ama pandispanyası ve kreması farklı..
Malzemeler:
SADE PANDİSPANYA :
(20 cm kelepçeli kalıpta pişirdim)
- 3 adet yumurta
- 3 Türk kahvesi fincanı toz şeker
- 3 Türk kahvesi fincanı un
- 1 Türk kahvesi fincanı yoğurt
- 1 yemek kaşığı sıvıyağ
- 2 yemek kaşığı kaynar su
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
YAĞLI PASTACI KREMASI:
- 3 adet yumurta sarısı
- 1,5 su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 4 yemek kaşığı toz şeker
- 2 yemek kaşığı tereyağ
GANAJ:
- 250 gr bitter-sütlü çikolata
- 200 gr krema
Diğer malzemeler:
- yaklaşık 40 adet rulo kat gofret
- 1 kg muz
- 2 su bardağı damla çikolata
- muzlu jöle ( hazır jöleden 2 yemek kaşığını biraz sıcak su ile açarak muzların kararmaması için kullanılacak)
Yapılışı :
- Pandispanyayı bir önceki gece yaparak bekletiyoruz.
- Yumurtaları, sıcak su ve şeker ile krema kıvamına gelene kadar çırpıyoruz.
- Krema kıvamına gelince buna yoğurt, un, vanilya ve kabartma tozunu ilave ediyoruz.
- Fırını 180 derecede ısıtıyoruz.
- Kelepçeli kalıbın tabanına yağlı kağıt yerleştirip hazırladığımız kek harcını buna döküp fırına veriyoruz.
- Yaklaşık 25-30 dk sonra içinin pişip pişmediğini kürdan ile kontrol ederek pandispanyayı fırından çıkartıyoruz ve bir telin üzerinde ya da ocağın üstünde (altından hava alacak şekilde boşluklu olarak) bekletiyoruz.
- 250 gr çikolatayı benmari usulü eritip krema ile çırparak ganajı hazırlıyoruz.
- Tereyağ dışındaki tüm pastacı kreması malzemelerini bir tencerede karıştırarak pişiriyoruz.
- Koyulaşan muhallebiye son olarak tereyağını ekleyip dokusunu çırparak inceltiyoruz.
- Pansipanyayı iki eşit parçaya bölüyoruz. (üçe de bölebilirsiniz, arzuya göre)
- Servis edeceğimiz tabağa alt tabanın altına bir parça ganaj sürerek sabitliyoruz.
- Araya pastacı kremasının tamamını, üzerine de ganajdan sürüp muz dilimleri yerleştiriyoruz. Damla çikolata serpiştirip ikinci katı yerleştiriyoruz.
- Pastayı ganaj ile sıvayıp kenarlarına pastanın boyuna göre ölçüp, kırdığımız gofretleri çiz gibi diziyoruz.
- Son olarak pastanın üzerine muz dilimleri diziyoruz ve kararmalarını engellemek amacı ile bir fırça yardımı ile jöle sürüyoruz.
- Damla çikolata serpip pastamızı tamamlıyoruz.
Afiyetle & sağlıkla,
Nefis görünüyor. Tam muzların kararmasını düşünüyordum ki, jöleyi yazmışsın. En kısa zamanda denemek istiyorum. Mutlu yıllar :)
YanıtlaSilPAsta çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık. Mutlu seneler, sevgiler
YanıtlaSil2014'ün sağlık ve mutluluk getirmesini dilerim. Umarım dilekleriniz gerçek olur
YanıtlaSilSevgiler
oldukça emek steyen ama soncuna değen harika bir pasta olmuş.
YanıtlaSilellerinize sağlık