Esra'nın baby shower sabahında, dereotlu ve havuçlu poğaçaları pişirirken, Enginciğiminin "bize yapmazsın" dediğini söylemiştim sizlere. O gün ona söz verdiğim için ertesi gün, yani pazar günü tekrar bir poğaça pişirme durumum oldu, ancak bu sefer Engin'in damak tadına göre, yalın ve bilindik malzemelerle :)
Ahhh ahhhh... Evin içerisindeki o maya kokusu geldi şimdi burnuma :) Sahalardan uzak kalan futbolcu misali elimin ve midemin hamur işlerinden uzak kalıyor olması beni üzse de yapacak bir şey yok, kepek ekmeğine tosta peynirli börek muamelesi yapıyorum elim mahkum :)
Bu poğaça da tıpkı dereotlu ve havuçlu poğaça kadar güzel oldu, üstelik malzemeleri daha da pratik, mayayı saymazsak herşey elimizin altında varolan malzemelerden.
Malzemeler: (15 adet)
Hamuru için:
- 3 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı (silme) toz şeker
- 1/2 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 su bardağı sıvıyağ
- 1 çay bardağı ılık süt
- 1/2 çay bardağı ılık su
- 1/2 paket yaş maya
- 1 yumurta
Ara malzemesi :
- 100 gr beyaz peynir
- 1 kase ince kıyılmış maydanoz
- 1 yemek kaşığı un
- 1 yumurtanın akı (un ve yumurta akı peyniri tutsun diye konuyor, arzu etmezseniz ilave etmeyebilirsiniz)
Üzerine;
- 1 yumurtanın sarısı
- bir tatlı kaşığı sıvıyağ
- çörek otu & susam
Yapılışı :
- Mayayı ılık sütte eritiyoruz. Sütün parmağımızı yakmayan sıcaklıkta olması gerekiyor.
- Hamuru yoğuracağımız kaseye un, şeker ve tuzu döküp harmanlayrak ortasını havuz şeklinde açıyoruz. Bu havuza yumurta, sıvıyağ, ılık su ve mayalı süt karışımını koyup yavaş yavaş karıştırmaya başlıyoruz. Unu da elimizle bu sıvılara dahil ederek hamuru yoğuruyoruz. (Un az gelirse bir miktar daha ilave edebilirsiniz, yumuşak, ele yapışmayan bir hamur olmalı)
- Hamur hazır olunca 30-45 dk kadar ılık bir ortamda üzerini örterek mayalanmaya bırakıyoruz.
- İç malzeme için peyniri ufalayıp, maydanoz, un ve yumurta akı ile karıştırıyoruz.
- Fırınımızı 170 derecede ısıtıyoruz.
- Mayalanan hamurdan parçalar kopartıp ortasına peynirli harçtan koyarak yuvarlak bir şekil veriyoruz. Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz. Bu şekilde tüm hamuru tamamlayarak poğaçaları 15 dk kadar tepside mayalanması için bekletiyoruz.
- Üzerine yağ-yumurta sarısı karışımından bir fırça yardımı ile sürüyoruz. Susam-çörek otu serpip fırına veriyoruz.
- Üzerleri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Afiyetle & sağlıkla,
Zaten mayalı poğaça dedinmi bana akan sular durur:)seninkilerde çok güzel olmuş ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilEllerinize sağlık yemeden durabiliyorsanız bravo:))))
YanıtlaSilEllerine sağlık çok güzel mayalı bir poğaça olmuş sevgiler canım...
YanıtlaSilafiyet sekerler olun nefiss görünüyor..
YanıtlaSilsicacik sevgiler
Sevgili poğaçaların o kadar güzel duruyor ki beğenmemek elde değil. Emeklerine sağlık, afiyetle..
YanıtlaSilSevgili Müge poğaçalar çok lezzetli görünüyor .Ellerine sağlık.
YanıtlaSilMügecim; senin eşin de benim oğlum gibi 'sadeci'lerden demek ki..Bilmediği veya sevmediği birşey (çoktur zira) ağzına sürmez. Hatır falan hikaye.Iıhh..Hele dereotu 'düşsün' mesela poğaçaya, bittim ben:)))Ellerine sağlık canım (desene sevilmeseler çekilir mi:))))
YanıtlaSil