Sahur için hazırladığım bu çöreği aslında normalde rulo şeklinde sarıp fırın tepsisine direk yerleştirerek pişiririm. Ancak bu sefer Softbowl etkinliğinde hediye edilen Yasemin kalıbını kullanmak istedim ve sunumu çok şık oldu. Çaya gelen misafirleriniz, sabah kahvaltılarınız, çocuklarınızın okulda beslenme saatleri için hazırlanabilecek çöreği denemenizi tavsiye ederim.
Malzemeler:
- 5 su bardağı un
- 2 yumurta (Bir tanesinin sarısı üzerine)
- 1 su bardağı yoğurt (Mümkünse yoğurdun sulu yerinden)
- 1 paket kabartma tozu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- Çörekotu & susam
İç Malzemesi :
- 150 gr kıyma
- 1 orta boy kurusoğan
- 1 orta boy patates
- 2 adet sivribiber
- Kotanyi karabiber
- Kotanyi kırmızı pulbiber
- Tuz
- Sıvıyağ
Hamurumuzu hazırlamak için bir kaseye 4 su bardağı un, 1 yumurta ve diğer yumurtanın akı, kabartma tozu, tuz, yoğurt ve sıvıyağı alıp yoğuruyoruz. Hamuru toparlamak adına kalan undan ilave ederek yumuşak bir hamur elde ediyoruz. (Eğer un hamuru toparlamanıza yetmezse ilave edebilirsiniz. Ele yapışmayan bir hamur elde etmeniz gerekiyor)
Soğanı çok ufak şekilde yemeklik doğruyoruz. Bir tenceyere 3-4 yemek kaşığı sıvıyağ (mısırözü kullandım) ekleyip soğanları orta ateşte soteliyoruz. Rengi değişen soğanlara kıymayı da ilave edip beraberce kavurmaya devam ediyoruz. Minik küpler halinde doğradığımız patatesleri de kattıktan sonra son olarak ufak doğranmış biberleri de ekliyoruz. Baharatlarını damak zevkimize göre ilave edip harcımızın hazırlığını tamamlıyoruz.
Softbowl Yasemin kalıbını ilk kez kullandığım için önce sıcak su ile yıkayıp , katı yağ ile yağladım. Kalıbımızı hazırladıktan sonra hamurun yarısını kalıbın dibine kenarlarını yükselterek döşüyoruz. İç malzemenin ortada kalması için kenarları güzelce yükseltmemiz önemli. Bu işlemi tamamlayınca harcımızı bir kaşık yardımı ile fazla yağını süzdürerek hamurun orta kısmına koyuyoruz. Kalan hamuru da harcın üzerine kapatıp yine kenarları iyice düzeltiyoruz. Böylelikle iç malzeme tamamen hamurun içerisinde kalmış olmalı.
Son olarak ayırdığımız yumurta sarısını çöreğin üzerine sürüp, çörekotu ve susam ile süslüyoruz.
Önceden ısıttığımız 180 derece fırında üzeri kızarana ve ortası pişene kadar pişiriyoruz. (Ortasını keklerde olduğu gibi bıçak testi ile kontrol edebilirsiniz.)
Afiyetle & sağlıkla,
ellerine sağlık mügecim çok güzel olmuş...
YanıtlaSilnasıl şık görünüyor ellerine sağlık. kesinlikle denemek isterim bu tarifi. hem de içi kıymalı, misss gibi olmuş belli.
YanıtlaSilÇok cici bir tarif olmuş Müge'cim..Hem sunum,hem görüntü şahane...Her zaman ki gibi..Ellerine sağlık,,Hayırlı bayramlar diliyorum..sevgiler..
YanıtlaSilEllerine sağlık cnm. Kalıpta yapmak güzel bir fikir. Sevgiler...
YanıtlaSilMügeciğim ellerine sağlık harika bir fikir iyi bayramlar sevgiler...
YanıtlaSilNefis bir görüntü,ellerinize sağlık.
YanıtlaSilBu tür çörekleri ılık yemeyi seviyorum, yumuşacık olmuştur.
YanıtlaSilEllerinize sağlık.
Görüntü süper olmuş eminim lezzetide öyledir,ellerine sağlık..
YanıtlaSilMüge Hanım,
YanıtlaSilfotoğraflar herşeyi dile getirmiş zaten lafa söze gerek yok:))
ellerinize sağlık..
Arkadaşlar merhaba,
YanıtlaSilNazik yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum hepinize.
Sevgilerimi gönderiyorum.
Müge
Damağınızı, ruhunuzu ve çevrenizi tadlandıran, gerçekten güzel ve bereketli bir bayram dilerim.
YanıtlaSilMügeciğim ellerine sağlık, ben de bu tarife benzer bir çörek yapıyordum. Sadece patates vardı içinde. Bundan sonra kıyma da koymalıyım :)
YanıtlaSilBayramı tatil değil bayram olarak yaşayacağımız bir bayram olması dileğimle...
YanıtlaSiliyi bayramlar dilerim...
Sevgiler,
Deniz..
ellerine sağlık nefis nefis. bayramını kutlar iyi bayramlar dilerim
YanıtlaSilEllerine saglik nefis gorunuyor,en kisa zamanda deneyecegim...
YanıtlaSilHayirli bayramlar olsun....
Ellerine saglik nefis gorunuyor,en kisa zamanda deneyecegim...
YanıtlaSilHayirli bayramlar olsun....
Of muhteşem görüntü. Ellerine sağlık gerçekten.
YanıtlaSilSevgiler
Fotoğrafları siz mi çektiniz çok şık görünüyor
YanıtlaSil