Sayfalar

7 Eylül 2010 Salı

KIYMALI PATATESLİ ÇÖREK

Kıymalı Patatesli Çörek



Sahur için hazırladığım bu çöreği aslında normalde rulo şeklinde sarıp fırın tepsisine direk yerleştirerek pişiririm. Ancak bu sefer Softbowl etkinliğinde hediye edilen Yasemin kalıbını kullanmak istedim ve sunumu çok şık oldu. Çaya gelen misafirleriniz, sabah kahvaltılarınız, çocuklarınızın okulda beslenme saatleri için hazırlanabilecek çöreği denemenizi tavsiye ederim.

Kıymalı Patatesli Çörek



Malzemeler:

  • 5 su bardağı un
  • 2 yumurta (Bir tanesinin sarısı üzerine)
  • 1 su bardağı yoğurt (Mümkünse yoğurdun sulu yerinden)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • Çörekotu & susam

İç Malzemesi :

  • 150 gr kıyma
  • 1 orta boy kurusoğan
  • 1 orta boy patates
  • 2 adet sivribiber
  • Kotanyi karabiber
  • Kotanyi kırmızı pulbiber
  • Tuz
  • Sıvıyağ


Hamurumuzu hazırlamak için bir kaseye 4 su bardağı un, 1 yumurta ve diğer yumurtanın akı, kabartma tozu, tuz, yoğurt ve sıvıyağı alıp yoğuruyoruz. Hamuru toparlamak adına kalan undan ilave ederek yumuşak bir hamur elde ediyoruz. (Eğer un hamuru toparlamanıza yetmezse ilave edebilirsiniz. Ele yapışmayan bir hamur elde etmeniz gerekiyor)


Soğanı çok ufak şekilde yemeklik doğruyoruz. Bir tenceyere 3-4 yemek kaşığı sıvıyağ (mısırözü kullandım) ekleyip soğanları orta ateşte soteliyoruz. Rengi değişen soğanlara kıymayı da ilave edip beraberce kavurmaya devam ediyoruz. Minik küpler halinde doğradığımız patatesleri de kattıktan sonra son olarak ufak doğranmış biberleri de ekliyoruz. Baharatlarını damak zevkimize göre ilave edip harcımızın hazırlığını tamamlıyoruz.


Softbowl Yasemin kalıbını ilk kez kullandığım için önce sıcak su ile yıkayıp , katı yağ ile yağladım. Kalıbımızı hazırladıktan sonra hamurun yarısını kalıbın dibine kenarlarını yükselterek döşüyoruz. İç malzemenin ortada kalması için kenarları güzelce yükseltmemiz önemli. Bu işlemi tamamlayınca harcımızı bir kaşık yardımı ile fazla yağını süzdürerek hamurun orta kısmına koyuyoruz. Kalan hamuru da harcın üzerine kapatıp yine kenarları iyice düzeltiyoruz. Böylelikle iç malzeme tamamen hamurun içerisinde kalmış olmalı.


Son olarak ayırdığımız yumurta sarısını çöreğin üzerine sürüp, çörekotu ve susam ile süslüyoruz.


Önceden ısıttığımız 180 derece fırında üzeri kızarana ve ortası pişene kadar pişiriyoruz. (Ortasını keklerde olduğu gibi bıçak testi ile kontrol edebilirsiniz.)


Afiyetle & sağlıkla,


18 yorum:

  1. ellerine sağlık mügecim çok güzel olmuş...

    YanıtlaSil
  2. nasıl şık görünüyor ellerine sağlık. kesinlikle denemek isterim bu tarifi. hem de içi kıymalı, misss gibi olmuş belli.

    YanıtlaSil
  3. Çok cici bir tarif olmuş Müge'cim..Hem sunum,hem görüntü şahane...Her zaman ki gibi..Ellerine sağlık,,Hayırlı bayramlar diliyorum..sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık cnm. Kalıpta yapmak güzel bir fikir. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Mügeciğim ellerine sağlık harika bir fikir iyi bayramlar sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Nefis bir görüntü,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Bu tür çörekleri ılık yemeyi seviyorum, yumuşacık olmuştur.
    Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Görüntü süper olmuş eminim lezzetide öyledir,ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  9. Müge Hanım,
    fotoğraflar herşeyi dile getirmiş zaten lafa söze gerek yok:))
    ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  10. Arkadaşlar merhaba,

    Nazik yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum hepinize.

    Sevgilerimi gönderiyorum.

    Müge

    YanıtlaSil
  11. Damağınızı, ruhunuzu ve çevrenizi tadlandıran, gerçekten güzel ve bereketli bir bayram dilerim.

    YanıtlaSil
  12. Mügeciğim ellerine sağlık, ben de bu tarife benzer bir çörek yapıyordum. Sadece patates vardı içinde. Bundan sonra kıyma da koymalıyım :)

    YanıtlaSil
  13. Bayramı tatil değil bayram olarak yaşayacağımız bir bayram olması dileğimle...
    iyi bayramlar dilerim...

    Sevgiler,

    Deniz..

    YanıtlaSil
  14. ellerine sağlık nefis nefis. bayramını kutlar iyi bayramlar dilerim

    YanıtlaSil
  15. Ellerine saglik nefis gorunuyor,en kisa zamanda deneyecegim...
    Hayirli bayramlar olsun....

    YanıtlaSil
  16. Ellerine saglik nefis gorunuyor,en kisa zamanda deneyecegim...
    Hayirli bayramlar olsun....

    YanıtlaSil
  17. Of muhteşem görüntü. Ellerine sağlık gerçekten.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  18. Fotoğrafları siz mi çektiniz çok şık görünüyor

    YanıtlaSil

Sevgili Yemekbahane takipçisi son derece değerli görüşlerini benimle paylaştığın için çok teşekkür ediyorum.
Sevgiler
Müge Karahan