Hakikaten çok zor durumdayım.Koyacak tek bir tarifim dahi kalmadı.Şu hipoglisemi konusu çıktığından beri yediklerime daha da dikkat etmem yüzünden maksimumda yediğim en eğlenceli şey, yarım yağlı yoğurdun üzerine doğradığım kivi ve serpiştirdiğimiz cevizle kendimi avuttuğum tatlı taklidi yaptırdığım şey. Ne yapacağım bilmiyorum vallahi, meğer nasıl bir bağımlılıkmış bu blog işi.Tamam daha önce de çeşitli zamanlarda yazamadığım, tarif koyamadığım olmuştu ama bunu nasıl aşacağımı düşünüyorum şimdi kara kara :(
Elimde kalan son ganimet de bekar ve öğrenci pastası , mozaik pasta :)Belki de en kolay pasta ama benim en favorilerimdendir her zaman.Yeri başkadır.
Evde annelerimizin yaptığı günlerin gün olduğu, öyle hazır almanın ayıp olduğu zaten hazırda satılanların kuru pasta ve baton yaş pastanın ötesine geçemediği dönemlerden kalma bir hissiyatı uyandırır bende nedense.
Hatırlar mısınız o günleri? Ben çok net hatırlıyorum...
Evde annemin günü ya da çaya gelecek bir misafir grubu olduğunda hazırlıklar günler öncesinden başlardı. Halılar kıvrılır, sandalyeler masanın üzerine ters çevrilir, ortada kovalar, bezler, arap sabunu :), annem yerlerde mermerleri fırçalar, halıları siler, camları parlatırdı. O temizlik yapmazdı, evi yıkar paklardı resmen. Çalışırken bu gücü nasıl bulurdu bilemiyorum, bende hiç bir zaman olmadı öyle bir güç. O temizlik günlerinde evde olmak bir kabustu.Sonra tarif defteri çıkardı piyasaya. Buzdolabını açtığımda o dönemin pahalı meyvesi muz, pastanın üzerine dilimlenmek üzere alındığı için bilirdim yememem gerektiğini. Bir gece öncesinde annem tabiri caizse uyumazdı, gece yarısına kadar pişirip dururdu. O misafirler gitse de biz de nasiplensek diye düşünürdüm, o günün gecesi ganimet vardı çünkü :) Misafir tabakları, çay takımı çıkar, su bardağının altına, çay tepsisinin üzerine dantel örtü kondurulurdu. Misafirlerin gelmesine dakikalar kala o kadar işi tek başına yapan o değilmiş gibi giyinir, süslenir, topuklu ev ayakkabılarının üzerine çıkar, misafirlerini en güzel şekilde ağarlardı. Öyle açık büfeymiş, termosta çay vermekmiş yoookkk... Hiç oturmadan, hiç bir şey yemeden geçerdi o gün, annem için. Meğer onlar kadınmış beee :) Biz de yapıyoruz tamam da ...Önden kadınımız geliyor, temizliği yapmaya. Mutfağın her türlü pratikliğinden faydalanıyoruz.Herşey daha bol, daha kolay ulaşılabilir durumda.
Amma yazdım, çenem düştü yaw:) Alt tarafı bir mozaik pasta tarifi vericem, nelere daldım bana bakın :)
Neyse lafın özü, mozaik pasta 10 dk hazırlama, 1,5 saat donma süresi ile pratik mi pratik bir pastacık. Üstelik az maliyetli ve risksiz.
Malzemeler:
- 100 gr margarin
- 3 çay bardağı süt
- 2 çay bardağı toz şeker
- 4 yemek kaşığı kakao
- 2 paket petibör bisküvi
- arzuya göre dövülmüş ceviziçi
- Margarini ocakta eritiyoruz.
- Şekeri sıcak margarinle karıştırıp eritiyoruz. Buna süt ve kakaoyu da ekleyerek sosumuzu hazırlıyoruz.
- Bisküvileri elimizle parçalıyoruz. Sosun içerisine bisküvileri katıp, koyacaksak ceviziçini de ilave edip iyice karıştırıyoruz.
- Birbirine iyice karışınca ya bir streç film içine döküp elimizle şekil veriyoruz (Piremit gibi mesela) ya da benim yaptığım gibi bir kalıbın içerisinde şekillendiriyoruz. Ben softbowl etkinliğinde bana hediye edilen "yasemin" kalıbını kullandım. Bir buzdolabı poşetini keserek açtım ve kalıbın içerisine yaydım, karışımı döktüm, elimle bastırdım ve şekillendirdim. Poşetin dışarıda kalan kısmını üzerine kapatarak buzluğa kaldırdım.
- Buzlukta 1,5 saat kadar tuttuğumuz pastayı sonrasında buzdolabının alt katına indirebiliriz.
- Dilimleyerek servis ediyoruz. Ben servis ederken üzerine hindistan cevizi de serptim.
Afiyetle & sağlıkla,
Çok severim ben de bunu. İnsan bloğa bi anı yazmayagörsün zaten nasıl gerisi geliyo okul günlükleri gibi...
YanıtlaSilmozaik pasta anıyla daha tatlı olmuş....herşey daha kolay ama yine iş bitmiyor..:((...teknoloji arttıkça insanlıktan uzağız bir tek...ellerinize sağlık güzel görünüyor...
YanıtlaSilah beee! Keşke dün koysaymışın bu tarifi
YanıtlaSilben sende tarifi bulamayınca çikolatasız kremşantili muzlu cevizli bir versiyonunu yaptım :) niyeyse sensiz hareket etmek istemedim :))) neyse bunu da elimdeki tatlıkar bitince yapayım barii :))
Eline sağlık
sevgiler ;)
tarifi not ettim hemen çünkü bende yumurtalı bir tarif var aslında onunda tadı çok güzel oluyor ama ben içinde çiğ yumurtayı düşünürken yemek pek de keyifli olmuyor. Ellerine sağlık..
YanıtlaSilreklam değil derdim ama acaba bugün yayınladığım kurabiye tarifi hipoglisemi halinde tüketime uygun mu? Mozaik pasta çok severim geçen akşam evde yumurtalıdır yumurtasızdır muhabbeti vardı:) üzerine ilaç gibi geldi bu tarif- yumurtasız:)) dener denemez haberdar ederim! ellerinize sağlık ve çok çok geçmiş olsun!
YanıtlaSilKlasik ama bir o kadar da nefis bir pasta, ellerine saglik Mügecim
YanıtlaSilBu pastayı sevmeyen yoktur sanırım. genç kızlık dönemlerimin pastası. dediğin gibi anne günlerinin vazgeçilmezi. eline sağlık. Blog için ise hiç canını sıkma zaten bir müddet sonra biraz uzak kalacaksın. Alıştırma oluyor sana bence. biz buradayız seni bekleriz. öperim
YanıtlaSilçok severim, enfes gözüküyor, ellerinize sağlık......
YanıtlaSilNe güzel yazmışsın Müge eski günleri. Okurken yüzümde tebessüm oluştum ve dediğin gibi aklıma annem geldi. Mozaik pastayı pek severim. Ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilo kadar güzel bir anıki bir solukta okudum.
YanıtlaSilİnanın bende şaşıyorum o zamanların enerjisine şimdi ev hanımı olmama rağmen o enerjinin yarısı yok.
Neyse bu günümüzede çok şükür,elinize sağlık pasta pek güzel olmuş
harika görünüyor canim ellerine saglik..afiyet sekerler olsun.. sicacik sevgiler ;)
YanıtlaSilAyy nasıl canım istedi şimdi. Nefis görünüyor. Ellerine sağlık Mügecim. Ayrıca mailin için çok teşekkür ederim:) Bloğu dert etme. Seni kim unutur ki! Sen kendinin ve bebişinin sağlığına bak. Hilal'in dediği gibi biz seni bekleriz:)
YanıtlaSilmmmmmmmmmm..che buono!!!!!!!!!!
YanıtlaSilharika olmuş ellerinize sağlık.
YanıtlaSilguzel tariflerinizin yani sira hos sohbetiniz de keyif veriyor bana :) annenize ve size sevgiler...
YanıtlaSilçok hoş görünüyor.ellerine sağlık sevgiler.
YanıtlaSilMügecim, inşallah hipoglisemin gebelik dönemine özgüdür de geçer, yoksa tatlısız bir hayat hepimiz için zordur. Allah şeker hastalarına kolaylık versin. Sana da tabii, tarifler bitti diye üzülme. En kötü ihtimalle bebekler için birşeyler yazarsın:)) Ellerine sağlık canım, mozaik nefis görünüyor..
YanıtlaSilÇok güzel anlatmışsınız o eski günleri, yaşamış kadar olduk :) mozaik pastayı nedense bende yaparım o ladarda kalıbım vardır ama alüminyum folyo içinde üçgen şekil verilmişinden vazgeçemem... Sizinkinin serviside güzel görünüyor... ellerinize sağlık... Sevgiler..
YanıtlaSilen sevdiğim tadına doyamadığım lezzetlerden biridirbisküvili pastalar.pekte nefis yapmışsın canım.
YanıtlaSileline sağlık
Bu yazını okudum ve şimdi sevgili eşim mutfağa gidiyor. Tabiiki mozaik pasta yapmak için :)
YanıtlaSilMügeciğim, mozaik pasta çok güzel görünüyor. Eline sağlık.
YanıtlaSilAh Mügecigim...yanimda kahvemi dolasiyorum blog dünyasinda...yazini nasil keyifle okudum.Okudukca annecigimin de hazirliklari film seridi gibi geldi gecti gözümün önünden.Bir sir vereyim mi...annem aksamdan tatli,dolma gibi hazirliklarin tepsilerini balkona götürmemi söylediginde ben hep gizlice yerdim...ama anlamasin diye de dizilisleri de elden gecirirdim...hi hi gercekten kadinlik o zamanmis... Blog aliskanligina gelince,ayni duygular bende de var...ama bak ne güzel,neticede sanal da olsa duygularin karistigi dostluklar güzel degilmi...Mozaik harika...sevgiler
YanıtlaSilzehra
Bu blog zararlı bana iştahımı çok fazla açıyor :) yinede bakmadan geçemiyorum.
YanıtlaSilSevgiler
pluie
Çok sveerim mozaik pastayı.. hele bitterini.. oğlumun da en sevdiği pastadır.. elinize sağlık.. çok da estetik duruyor..
YanıtlaSilmozaik pastayı çok seviyorum ama nedendir bilmem bi türlü lezzetli yapmayı beceremedim:(bi de sizin tarifinizden deniyim.eminim ki bu sefer güzel olucak.olmalı!:))
YanıtlaSilselam bende yazınızı okuyunca eskilere gidenlerdenim, güzel yazmışsınız,kaleminize sağlık.mozayik pasta çok hoş görünüyor, ellerinize sağlık,sevgiler.
YanıtlaSilBu pasta vazgeçilmezim ne kadar eski bir tarif olsada beğenmeyen yok gibi ellerinize sağlık aynı zamanda çok geçmiş olsun Allah yardımcınız olsun
YanıtlaSilSevgilerimle:)))
bbenim baş tacı ettiğim bir pastadır. Lisedeyken sürekli yapar buzluğa koyardım. Kızkardeşim o yüzden hala yemez. Bıktırmıştın bizi der.
YanıtlaSilSüper oldu hatırlamak..ben bu gün yaparım artık bunu:)