Sayfalar

20 Nisan 2010 Salı

DEREOTLU PEYNİRLİ KURABİYE

Dereotlu Kurabiye



Tereyağ...



Kimisine göre o olmadan asla, kimine sorarsan tereyağlıysa yenmez. Kimi doktor uzak durun derken, kimisi onu yiyene bir şey olmaz der.

Ben mi ne düşünüyorum? Sizce :) ???



Benim bir yengeciğim var, adı Şükran. Şükran Yengeciğim, bizim ailede yaptığı yemeklerin, açtığı böreklerin lezzeti ile meşhurdur. Onu evine davet eden, telaşa kapılır :) Ona gidecek olan 4 gün önce perhize girer. Ona tarif sorana söylediği tek şey.. Tereyağ kızım, tereyağ kullandım, bir şey yapmadım :) olur. Elinin lezzetinin ötesinde kesinlikle kabullendiğim tek şey, tereyağın lezzetinin başka olduğu.



Bu cumartesi Demir'in mevlüdüne giderken aklımda yapacağım şey başkaydı aslında. Onu da yaptım ama gözüme az gelince başka ne yapabilirim diye elimde kalan malzemelere bakındım. Yaptığım diğer tuzludan sonra dahi tatlıya gitmedim elim. Canım şöyle kıyır kıyır, mis gibi tereyağ kokan bir şeyler istedi.



Bu kurabiyeleri de o vesile ile yaptım, denerseniz çok memnun kalacağınıza eminim.



Malzemeler:

  • 100 gr oda ısısında yumuşamış tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvıyağ (ben mısırözü ve zeytinyağını karıştırdım)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 100 gr beyaz peynir, ufalanmış ya da rendelenmiş
  • ince kıyılmış dereotu (5-6 dal kıydım)
  • 2 yemek kaşığı tepeleme yoğurt
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 3 su bardağı un
  • 2 yumurta , birinin sarısı dışına
  • üzeri için haşhaş


Dereotlu Kurabiye



Fırınımızı 180 derecede ısınmaya bırakıyoruz.

1 yumurtanın sarısını ayırıp, un ve haşaş dışında kalan tüm malzemeleri derince bir kaseye koyuyoruz. Önce 2 su bardağı unu ilave edip malzemelerle karıştırıyoruz. Sonrasında kalan unu yavaş yavaş ilave ederek hamuru toparlıyoruz. Ele yapışmayacak kıvamda ancak yumuşak bir hamur olana kadar un ilave ediyoruz.

Fırın tepsimizi yağlayıp ya da yağlı kağıt sererek hazırlıyoruz. Hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlayıp aralıklı olarak tepsiye diziyoruz. Üzerlerine yumurta sarısını sürüp haşhaş serpiyoruz.

Pembeleşinceye kadar fırında pişmeye bırakıyoruz.



Afiyetle, sağlıkla

30 yorum:

  1. Ne güzel bir sunum, ne güzel bir tarif..emeğinize sağlık Müge Hanım..

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Müge ellerine sağlık. Kurabiyeler nefis görünüyor. Aklıma geldi şimdi. Buna benzer bir kurabiyeyi bende yapıyorum. Eve gidince deniyeyim.Öpüyorum seni.

    YanıtlaSil
  3. Mügecim ellerine sağlık bence tere
    yağ ayrı bir lezzet katıyor kurabi
    yelere.Sunumda harika kucak dolusu
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. İşte bu lezzet tam bana göre Müge :9 ellerine sağlık, farklı bir tarifle yapıyordum ben ama merak ettim bir de seninkini deniycem :))

    YanıtlaSil
  5. mügecim ellerine sağlık çok güzel görünüyorlar ...sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Aldım bir tane 5 çayına artık:). Eline sağlık canım

    YanıtlaSil
  7. Mügeciğim bende yaptığım tariflerde hep terayağı ve zeytinyağı kullanıyorum.Margarin asla ve tereyağının tadı hemen fark ediliyor. Dereotu ve peynir girince harika olmuştur eminim.Eline sağlık.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. ben tereyağlı alıyım valla, misler gibi de kokar hem de sağlıksız olduğuna katılmıyorum. sadece miktarına dikkat etmek gerek. harika görünüyor, ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin bloğunuz yemek zevkinde çıktı dimi?

      Sil
    2. Sizin bloğunuz yemek zevkinde çıktı dimi? tarifleriniz çok lezizdi tebrikler:)

      Sil
    3. Sizin bloğunuz yemek zevkinde çıktı dimi?

      Sil
  9. bencede tereyağının yeri başka
    ellerine sağlık nefis görünüyorlar canım
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  10. tuzlu kurabiyede pek güzel olur eline sağlık

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Müge, ellerine sağlık.Dereotu ile peyniri birbirine çok yakıştırırım. Çok güzel olmuşlar.

    YanıtlaSil
  12. Çok güzel sunmuşsun, gel beni ye diyor Müge'cim, eline sağlık. Bence de tereyağın yeri başka.

    YanıtlaSil
  13. Sevgili Gamze,

    Teşekkür ediyorum ziyaretin için.

    Ebrucum, yap dene yine gel anlat olur mu :)

    Deryacım,teşekkür ederim.

    Nilaycım,sağol ziyaretin için.

    Sevgili Filiz, sevgili Sağlıklı Mutfak sizlere de çok teşekkür ediyorum.

    Müge

    YanıtlaSil
  14. Mineciğim, haklısın bence de..Sana kesinlikle katılıyorum.

    Yaseminciğim, herşeyin fazlası zarar, haklısın.

    Sevgili gül, Sevgili Çeşnici.. ziyaretleriniz için teşekkür ediyorum.

    Handeciğim, Aylinciğim sizlere de teşekkürler.

    Müge

    YanıtlaSil
  15. devono essere buonissimi!

    YanıtlaSil
  16. Müge'cim yıllardır margarin evime girmiyor.O kadar alışmışımki tereyağ ve zeytinyağına margarin kullanıldığında hemen anlıyorum ve yiyemiyorum.Damağımda garip bir tad bırakıyor. Tereyağlı bir kurabiyenin yerini margarin nasıl tutar? margarin yiyin diyen bir diyetisyen duymuştum buna da para diyorum paranın gücü..Parasını veince herşeyi söyleyebilenler var.Tereyağ yerine margarin,et suyu yerine bulyon kullanın!

    çok uzattım yaa :) pardon ! ellerine sağlık canım enfes !

    YanıtlaSil
  17. Kesinlikle katılıyorum.Tereyağ ile yapılanlar başka oluyor ve de ağır olmuyor.Öyle bir algı oluşmuş herkeste margarinin verdiği o tatsızığa alışmaktanmıdır nedir.Bizim evimizde uzun bir zamandır herşey tereyağ ile eskiden de kullanırdık ama hamur işine kimi zaman margarinde eklenirdi.Ama uzun bir zamandır ya zeytinyağı yada tereyağ ve kesinlikle ağır değil bilakis koku ve gevreklik nefis oluyor.Ellerinize sağlık kıyır kıyır hal buradan belli oluyor.

    YanıtlaSil
  18. valla bende tereyağsız yapamayanlardanım..

    kurabiyelerde nefiss hani. ellerine sağlık..

    sevgiler

    YanıtlaSil
  19. Müge, şahane görünüyorlar, canım babamın çok sevdiği bir tarifim vardı dereotlu, nicedir yapmadığım aklıma geldi senin tarifinle. Seninkiler benim yaptıklarımdan daha pofuduk görünüyor, bunu deneyeceğim. Fotoğrafa yorum yapmadan geçemeyeceğim yine, gölgeler müthiş yakalanmış!

    YanıtlaSil
  20. Görüntü de nefis , eminim kendi de çok güzel olmuştur . Ellerine sağlık....

    YanıtlaSil
  21. 1- görsele bayıldım
    2- bende tereyağcıyım. margarinle kurabiye yapmam, hemen de o ağır tadı alırım((
    3-dereotlu kurabiyeyi çok severim.
    şimdi bir tanesini aldım, akşam yemek sonrası bakacağım tadına. Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  22. Bu aralar benim de aklımda bir tuzlu kurabiye fikri vardı. Yarısını sade hamur içine zeytinli, yarısını da dereotlu-peynirli düşünüyordum. Bu tarif çok hoşuma gitti, kesinlikle deneyeceğim. Görüntü harika, ellerinize sağlık. Siz önerdiğinize göre tadı da süper olmalı. Afiyetler olsun. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  23. Denenmeliler listeme ekledim. Cok guzel gorunuyorlar. Eminim ki lezzetleri de goruntuleri gibidir. Ellerinize saglik
    sevgiler
    sevde
    www.narcicegirengi.com

    YanıtlaSil
  24. Adsız9:15 ÖS

    Bugün bu kurabiyeden yaptim gelecek olan misafirlere. Daha önce de yapmistim, tarif icin tesekkür etmek istedim. Cok makbule gecti vallahi özellikle bugün, cünkü malzemeler olduktan sonra cabucak hazir oluyor. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  25. Adsız11:15 ÖS

    Müge hanim, bu kurabiyelerden iki kat yapinca yumurtayi da 4'e mi cikarmak lazim? Bircok kez yaptim, cok memnunum tariften. Bu aksam yarin icin kalabalik bir gruba yapacagim da. Sevgiler Feyza

    YanıtlaSil
  26. Feyzacım 3 yumurta yeter diye düşünüyorum bir de üstüne sarı için kullan hatta onun akını da kurabiyeye ilave et cnm
    Müge

    YanıtlaSil
  27. Cok tesekkürler! Saat gec oldu, büyük ihtimal hemen cevap alamam diye düsünüp yine de sansimi deneyeyim istemistim, hemencecik cevap gelmis, nasil mutlu oldum simdi :)

    YanıtlaSil

Sevgili Yemekbahane takipçisi son derece değerli görüşlerini benimle paylaştığın için çok teşekkür ediyorum.
Sevgiler
Müge Karahan