Sayfalar

19 Nisan 2022 Salı

MİNİ ÇARŞAF BÖREĞİ


Yemek yapmayı birilerinden mi öğrendin diye sorsanız, buna kesin bir cevabım var. 11 yaşında annemin kocaman yeşil 10 fasiküllü Altın Tabak serisi ansiklopedisinden öğrendim sayılır. Annem dışarı, ben mutfağa modunda, her ölçüyü beşe falan bölüp (matematik mutfakta şart 😎) porsiyon küçülterek başladım pişirmeye. Bazı şeyleri sonradan annemden elbette öğrendim. Ama okkalı işleri öğrendiğim hocam, yengem. Hamur işlerini, püf noktalarını hep ondan öğrendim. En son bana bu böreği öğretti. Sen minik yap, porsiyonları güzel olsun diye de tembihledi. İsteyen büyük yapabilir, ben bezeleri küçük tutup minik gül böreği şeklinde yaptım.

Malzemeler :
*5 su bardağı un
*1 tatlı kaşığı tuz
*su

İç malzeme :
*Ispanak
*beyaz peynir

*150 gr tereyağ
*1 çay bardağı sıvıyağ

Yapılışı:
1-Derin bir kaba unu koyalım, tuz ekleyelim. Hamuru toparlamak için su ilave ede ede hamurumuzu yoğuralım.
2-Yumuşak, ele yapışmayan bir hamur olana kadar yoğuralım.
3-Hamuru 20 dk üzerine bir bez örtüp dinlendirelim.
4-Dinlenen hamuru mandalina büyüklüğünde bezelere ayıralım.
5-Tereyağı eritelim, zeytinyağ ile karıştıralım.
6-Bezeleri pasta tabağı büyüklüğünde açıp bolca yağ sürelim.
7-Bu şekilde uygulayıp üst üste dizelim.
8-Ispanağı yıkayıp, doğrayıp kurutalım. Peynirle karıştıralım. Peynirin tadına göre tuz eklenebilir.
9-Açtığımız ve yağladığımız hamuru alıp elimizle tezgahın üzerinde uçlarından çekiştirerek genişletelim, inceltelim.
10-Açılan hamurun bir kenarına iç harcımızdan koyup rulo yapıp sıkıştırmadan ruloyu içe doğru kıvırarak gül böreği şeklinde saralım.
11-Yağlanmış tepsiye dizelim, üzerine son olarak yağ sürelim.
12-Tüm bezelere aynı şekilde uygulayalım.
13-220 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.

Afiyetle, sağlıkla 

17 Nisan 2022 Pazar

MİLFÖY KIRINTILI ÇİLEKLİ TATLI


Bu tarifte kullandığım muhallebi tarifimi çok farklı tatlılarda baz olarak kullanıyorum, o yüzden aslında yeni bir tarif demek doğru olmaz buna. Ama maalesef şimdi nerde gördüğümü hatırlamadığım bir sunumdan esinlenerek bu sefer farklı şekilde servis ettim bizim emektarı. Kızlarım çok severek yediler, sizin de denemeniz için buraya bırakıyorum ❤️

Malzemeler :
Puding için :

*1 kg süt
*5 tepeleme yemek kaşığı un
*5 tepeleme yemek kaşığı toz şeker
*1 paket vanilya
*125 gr margarin (sana tereyağ lezzetinde kullandım)- tereyağ da olur

Üzerine:
*250 gr doğranmış çilek 
*3-4 yaprak milföy
*2 su bardağı kavrulmuş fındık

Yapılışı:
1-Fındıkları tavada yakmadan kavuruyoruz. Soğuyan fındıkları iri şekilde robottan çekiyoruz ya da dövüyoruz. 
2-Çilekleri yıkayıp doğruyoruz. 
3-Milföyleri 200 derece fırında iyice pişiriyoruz. 
4-Derin bir kapta süt, un, şeker ve vanilyayı koyup karıştırıyoruz. 
5-Bu karışımı bir tel süzgeçten geçirerek bir tencereye alıp koyu muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırarak pişiriyoruz. (Kıvamını dha rahat ayarlamak için sütün ilk etapta hepsini dökmemenizi tavsiye ederim, unun markasına, kaşığın büyüklüğüne göre farklılık gösterebilir)
6-Koyu muhallebi kıvamına gelince margarini sıcakken ekleyip yaklaşık 10 dk kadar (ne kadar uzun olursa o kadar iyi) mikserle çırpıyoruz. 
Bu aşamada muhallebiyi soğutup sonra buzdolabına koyuyoruz. Buzdolabından servis için çıkarttığımızda tekrar mikserle çırpıyoruz. 
7-Derin bir kaseye muhallebiyi döküp, üzerine pişirip soğuttumuz milföyleri ufalıyoruz. 
8-Çilekleri ve fındıkları üzerine döküp servis ediyoruz. 

Afiyetle, sağlıkla