Sayfalar

15 Ocak 2022 Cumartesi

MERCİMEKLİ PATATESLİ BÖREK


İlk yemek bloggerları olarak başlamıştı bizim hikayemiz aslında. Bir kaçımız dışında artık aktif blog yazmasak da bizi buluşturan bloglarımız hala #blogkizlarigunu etiketi ile yaşamaya devam ediyor.
Bugün evinin her yerinden neşe, renk ve itina fışkıran canımız Selenimizdeydik. 
Yine uzun uzun masa sohbeti yaptık, bol bol çay içtik ve yedik. 
Ben bugün elimde böreğimle gittim buluşmaya. Mercimek ve patates ile yaptığım böreği kızlarım da ben de çok sevdik. Elbette hemen size de tarifi geliyor 😊

Malzemeler :
İç malzeme, 
*2 su bardağı yeşil mercimek
*3 adet patates
*1 adet kuru soğan
*1 yemek kaşığı sade yağ (tereyağ da olur) 
*1/4 çay bardağı zeytinyağ 
*1 yemek kaşığı domates salçası
*tuz, karabiber, toz kırmızı biber

*16 adet baklava yufkası
*6 tepeleme yemek kaşığı sadeyağ (tereyağ da olur) 
*2 yemek kaşığı zeytinyağ

Yapılışı:
1-Mercimeğin üzerini geçecek kadar su koyup haşlıyoruz. 
2-Patatesleri soyup ufak şekilde küp küp doğruyoruz. 
3-Soğanı minicik yemeklik şekilde doğruyoruz. 
4-Tencereye iç malzemede yazan miktarlarda zeytinyağ ve sade yağı koyup kuru soğanı soteliyoruz. 
5-Soğanın rengi dönmeye başlayınca patatesleri ekliyoruz. 
6-Baharat ve salçayı ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. 
8-Son olarak haşladığımız mercimeği süzüp ilave edip birarada kısık ateşte biraz daha pişirip ocaktan alıyoruz. 
9-Fırın kabımızı yağlıyoruz. (Benim kullandığım borcam bir baklava yufkasının tam sığacağı boydaydı, daha büyük tepside yapacaksanız yufka artmalı.) 
10-Bir tavada malzeme listesinde yazan diğer yağları eritiyoruz. 
11-Bir kat yufka serip fırça ile erittiğimiz yağdan sürüyoruz. Böyle 8 kat yapıyoruz. 
12-8.kat sonrasında tüm iç malzememizi yayıp üzerine yufka koyuyoruz. Yağ sürüp kalan tüm yufkaları araya yağ sürerek diziyoruz. 
13-Son yufkayı da dizip kenarlarını içe içe sıkıştırıp kalan yağı fırça ile her yerine sürüyoruz. 
14-Dilimleyip,mümkünse 1 gece değilse 1-2 saat bekletip 200 derece fırında alt üst şekilde fırını yakıp pişiriyoruz. 
15-Nar gibi kızarınca fırından alıyoruz. 

Afiyetle, sağlıkla