Sayfalar

29 Temmuz 2020 Çarşamba

CEVİZLİ BURMA BAKLAVA




Evde baklava yapmanın en pratik yolu, hazır baklava yufkası ile yapılan bu tatlı olsa gerek. A101'den aldığım Nimet marka aldığım baklava yufkası ile harika bir tatlı yapmıştım Ramazan Bayramı'nda, yazması Kurban Bayramı'na kısmetmiş.

Kullanacağınız baklava yufkası adedi tepsinizin büyüklüğüne göre değişir. Ben kalın sevmediğim için tek kat yaptım, ama bunu 2 ya da 3 kat yapanlar da var. Dediğim gibi bu benim çıtır ve kavruk bir baklava sevmemdeki tercihim. Benim tepsim 18 yaprak aldı. 

Malzemeler:
  • Baklava yufkası (Nimet marka kullandım)
  • 500 gr ceviziçi (ince çekilmiş)
  • 250 gr tereyağ
Şerbet:
  • 2,5 su bardağı su
  • 2 su bardağı şeker
  • 1-2 damla limon
Yapılışı:
  1. Şerbet için su ve şekeri, kıvamı koyulaşıncaya kadar (kaşıktan kolay damlamayacak hale gelmeli) kaynatıyoruz. 
  2. Kıvamına gelen şerbete limon damlatıp soğumaya bırakıyoruz.
  3. Tereyağını eritip köpüklerini ala ala sade ve duru bir renk almasını sağlıyoruz. (Baklavanın çıtırlığı için yağdaki suyun çekilmesini sağlıyoruz)
  4. Bir yufkayı tezgaha serip bolca ceviz serpiyoruz.
  5. Oklavayla yufkayı sarıp iki yanından ortaya doğru büze büze getiriyoruz. İyice büzülen yufkayı sıkı tutup oklavayı arasından çekerek alıyoruz.
  6. Tepsimizi iyice yağlayarak büzdüğümüz yufkayı tepsiye diziyoruz. Tepsi dolana kadar bu işlemi yapıyoruz.
  7. Tatlıları porsiyonluk dilimlere kesiyoruz.
  8. Fırını 200 derecede ısıtıyoruz.
  9. Kestiğimiz tatlının üzerine erittiğimiz tereyağını her yerine gelecek şekilde gezdiriyoruz.
  10. Tatlıyı fırına verip nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz.
  11. İlk sıcağının çıkmasını 1-2 dk bekledikten sonra soğuk şerbeti her yerine döküp çekmesini bekliyoruz.

Hepinize ağız tadı bol, sağlıklı ve güzel bir bayram diliyorum.

Afiyetle, sağlıkla,

2 Temmuz 2020 Perşembe

EVDE ÇITIR ÇITIR SİMİT


Pandemi döneminde sokak lezzetlerine olan özlemimizi lahmacun, pide, hamburger, pizza ile giderirken elbette simit de pişirdik.

Burak Zafer'in sayfasında görüp birebir deneyerek son derece başarılı bir sonuç aldığım tarifi kayıt altına alarak sizlerle de paylaşmak istiyorum. Fazla yapıp buzluğa da attım, çözdürmeden 10 dk sıcak fırında bekleterek yediğimizde ilk günkü keyfi verdi, mutlaka fazla pişirip buzluğa siz de atıverin.

Ben gr ile verilen ölçüleri size bardak ve kaşığa çeviriyorum..


Malzemeler:
  • 500 gr un (5 su bardağı)
  • 275 gr ılık su (1 ve 1/4 su bardağı)
  • 15 gr toz şeker (2 tatlı kaşığı)
  • 10 gr tuz (1,5 tatlı kaşığı)
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 6-7 gr yaş maya (1 küçük paket 42 gr oluyor, bu paketin 1/6 sına denk geliyor)
Üzerine;
  • 1/2 su bardağı pekmez
  • 1 su badağı su
  • 2 su bardağı kavrulmuş susam (çok gidiyor bolca tutun ,teflon tavada yakmadan kavurabilirsiniz)

Yapılışı:
  1. Mayayı suda çözdürüyoruz.
  2. Unu bir kaba alarak, maya ve diğer malzemeleri de katarak yoğuruyoruz.
  3. Hamuru 7-8 parçaya ayırarak kalın br silindir şeklinde rulo yapıyoruz. Bir tepsiye bu ruloları dizerek üzerini nemli bir bezle örtüp 30 dk mayalandırıyoruz.
  4. Dinlenen ruloları tezgahta 30 - 40 cm uzunluğunda inceltip fitiller elde ediyoruz.
  5. Fitilleri iki ucundan birleştirip ters yöne burup kıvırarak simit formu veriyoruz.
  6. Su ve pekmezi bir kapta karıştırıyoruz.
  7. Simitleri önce bu karışıma sonra kavurduğumuz susama buluyoruz.
  8. Üzerlerini yine nemli bezle örterek 30 dk daha bekletiyoruz.
  9. Bu arada fırını 190 derecede ısıtıyoruz.
  10. Dinlenen hamurları elimizle hafifçe genişleterek yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye yerleştirip ısıttığımız fırına veriyoruz.
  11. Ben fırına bir tas da su koydum (daha çıtır olmaları için)
  12. Yaklaşık 20 dk sonra rengi fındık rengi olunca fırından alıyoruz.
Afiyetle, sağlıkla