Birkaç ay önce bir pastanede arkadaşlarımla kahvaltı etmek üzere buluştuk. Pastaneden içeriye girdiğimde burnuma dolan o koku o gün bugündür hep benimle geziyor desem yeridir.Tamam oldum olası hamurişine dayanamam ama o poğaça sanırım ömrümde yediğim en güzel poğaçaydı ya da bu hamilelik işi onu o statüye soktu :) Şaka yapmıyorum pastanede ne kadar poğaça kaldıysa hepsini bizim masaya söyledik :) Ve yedik.. bakın yedik diyorum, tek başıma yemedim yani :)
Dereotu ve havucun hamurun içindeki lezzeti oradan kaldı ya aklımda ilk fırsatta ben de yapıcam dedim ve Esracığımdaki kahvaltı organizasyonunun menüsünü belirlerken aman biri poğaça ya da benzeri birşeyi kapmasın diye hemen atlayıverdim ortaya... Poğaçalar benden diye :)
Bir de hava attım, Esra'ya en yakın ben oturuyorum, size dumanı tüten poğaça garantisi veriyorum dedim :) Öyle de yaptım, 10:40'da fırından aldığım poğaçaları 11:00'de Esra'ya naklettim :)Poğaça mayaladığımı gören Enginin lafı ise şu oldu "Bize yapmazsın!" yahu bu bana ya da bizim gibi yemek bloggerı hanımlara söylenecek laf mı ? Sana yapmasam, siteye yazmak için yaparım :) hahahahahaha :)Neyse ertesi gün gönlünü almak için bu sefer başka türlü yaptım ona, malum dereotu, havuç Enginciği bozar :)
Poğaçalarım, kızlarım tarafından masada istediğim ilgiyi gördü, hatta duydum ki çaktırmadan yürütenler, eve götürenler bile olmuş :) Tarifi yaz hemen dediler, söz dinledim ben de.. Buyrun dumanı tüten poğaçalarımın tarifi..
Malzemeler: (18-20 adet)
- 4 su bardağı un (Birden koymayalım)
- 1/2 paket yaş maya
- 125 gr tereyağ (ben Teremyağ kullandım)
- 1 yumurta
- 1,5 çay bardağı sıvıyağ (ben mısırözü yağı kullandım)
- 1,5 tatlı kaşığı tozşeker
- 1/2 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay bardağı ılık süt
- 1/2 çay bardağı ılık su
- 1 adet havuç
- 1 kase ince kıyılmış dereotu
- 1 adet yumurtanın sarısı (üzerine)
İç Malzeme:
- 100 gr beyaz peynir
- 1 adet yumurtanın akı
- 1 yemek kaşığı un
Yapılışı:
- Mayayı ılık sütün içerisinde eritiyoruz. (Sütün küçük parmağınızı daldırdığınızda elinizi yakmayacak ılıklıkta olması gerekiyor.)
- Tereyağını ocakta eritip bir miktar ılınmaya bırakıyoruz.
- Havucu rendenin ufak tarafı ile rendeliyoruz. (Benim rendemdeki ufak taraf çok suyunu çıkarttığı için önce geniş tarafı ile rendeleyip sonra rondodan geçirdim)
- Hamuru yoğuracağınız kaba 3 su bardağı unu, toz şekeri, tuzu koyup ortasını havuz şeklinde açıyoruz. Bu havuza erittiğimiz tereyağını, sıvıyağı, mayalı sütü, ılık suyu ve yumurtayı döküyoruz.
- Sıvıları parmağımızın ucu ile karıştırıp yavaş yavaş toz malzemeleri de alarak hamuru yoğurmaya başlıyoruz.
- Havuç ve dereotunu hamura katıp yoğurmaya devam ediyoruz. Bu aşamadan sonra son 1 bardak unu, hamurun kıvamını ayarlamak için azar azar katarak ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz.
- Hamurumuz hazır olunca üzerini nemli bir bezle örtüp, ılık bir ortamda 1 saat kadar mayalanmaya bırakıyoruz. (Kalorifer üzerinde kışın gayet iyi ve hızlı sonuç alabilirsiniz)
- İç malzeme için, peyniri ufalıyoruz. Peynirin için akıp erimemesi için yumurta akı ve unu ilave edip karıştırıyoruz. (Bunu kursta Sefa Ustamızdan öğrenmiştim)
- Fırınımızı 180 derecede ısınmaya bırakıyoruz.
- Fırın tepsisine yağlı kağıt sererek hazırlıyoruz.
- Hamurumuz mayalanınca ufak parçalar alıp, elimizde açıp ortasına peynir harcından koyup kapatıyoruz. Tepsiye diziyoruz.
- 10-15 dk kadar da tepside mayalandırdıktan sonra üzerlerine yumurta sarısı sürüp (ben yumurta sarısına biraz da sıvıyağ ilave ettim) fırına veriyoruz. Üzerleri kızarınca fırından alıyoruz.
Afiyetle & sağlıkla,
çok lezzetli pohaçalar olmuş.ellerinize sağlık.sevgiler.
YanıtlaSil.dereotlu poğaçaya da bayılırım...ne güzel olmuş.....ellerinize sağlık..
YanıtlaSilMügecim tarifi okuyunca ağzım sulandı valla. Şimdi olsa da bir tane çayıma eşlik etse diye düşündüm. Ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilGörüntü muhtesem Mügecigim...icindeki Havuc ta cok ilginc.Ellerine saglik, sevgiler
YanıtlaSilzehra
görüntüsü bile yetiyor insana tadına doyum olmaz ellerinize sağlık olsa bende hepsini tek başıma yerdim sevgiler.
YanıtlaSilnek adar güzel olduğu görüntüsünden belli canım havuç koymakta iyi bir fikir ellerine sağlık canım
YanıtlaSilòyle bi anlatmizsinizki denememek mumkun degil. Ellerinize saglik.
YanıtlaSilGercekten harika gozukuyorlar, kokusu burnuma geldi sanki. Icindekiler de cok besleyici ve saglikli. Ellerinize saglik.
YanıtlaSilaylardır yemedim amahiç fena olmazdı hani bir ev poğaçası... dışardan alınca hep mideyi fena yapıyor diye yemiyorum ama özlemiyor da değilim hani! evde yapmak galiba en iyisi... bayıldım tarifinize ellerinize sağlık!
YanıtlaSilSüpper rmiş ellerine sağlık canım bunu deneyeceğim inş..
YanıtlaSilHamurişine kim dayanabilir? Sayenizde şimdi bizim de poğaça yememiz gerekecek:) Sevgilerimizle...
YanıtlaSilHamurunda havuç olan bir poğaça ilk defa duyuyorum. Değişik bir tarifmiş. Beş çaylarında misafirlerime ben de yapabilirim. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilMügeciğim, poğaçalar çok nefis görünüyor.Eline emeğine sağlık. Yiyenlere de afiyetler olsun.
YanıtlaSilSevgilerimle...
Olleeeey günlerdir bu tarifi bekliyordum. Ellerine saglık mugosum...
YanıtlaSilOnce you get it the plot's basic arrangement, you can act Texas hold 'em and ordered some of its variants. Texas Holdem is an leisurely plot to learn, upright difficult to master. The "mastering" as for is the costly somewhat by, requiring study and practice. This website offers lots of articles and tools to be paid you started on the studying. You can technic all you be destined for freed in online poker rooms.
YanıtlaSilBu poğaçaya bayıldım canım en kısa sürede ben de deneyeceğim. Ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilyaptım,şimdi tadına baktım süper oldu.çok teşekkürler,elinize sağlık:)
YanıtlaSil3. kez yaptim ve bir gun icinde pogacalar bitti :) Cok guzel pogacalar ve yumusacik. Size cok tesekkur ediyorum ellerinize saglik
YanıtlaSilhollandadan Serap
Belki inanmayacaksınız ama bir erkek öğrenci evinde biz de uyguladık bu güzel tarifi ve nefis oldu.Teşekkür ediyorum tarif için :))
YanıtlaSilBravo valla ellerine sağlık :)
Sil