Bu nasıl bir başlıktır? Ama yalan mı, baksanıza :) Kim bu fotoğrafa bakıp "Mercimek Köftesi" demez ... Bırakın fotoğrafa bakmayı yiyince bile diyemiyorsunuz :) O zaman neden bu köfteyi yapayım mercimek köftesini yapmak dururken dediğinizi duyar gibiyim :) Canım size bahane mi yok :)
Evde mercimeğiniz yok olabilir,mercimek köftesi yapıp kıvam sorunu yaşamaktan korkuyor olabilirsiniz, psikopatça konuklarınıza "ye bakalım bu ne" şeklinde sorular sorasınız gelmiştir vesair vesaire ...
Neden yapıyor olursanız olun, sonuçtan memnun kalacağınıza şüpheniz olmasın.
Malzemeler:
- 5 adet büyük boy patates
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 büyük boy kurusoğan
- 2 yemek kaşığı domates salçası (seviyorsanız bir miktar biber salçası da ilave edebilirsiniz)
- İnce kıyılmış maydanoz
- 1/2 çay bardağı sıvıyağ
- Tuz, karabiber, kırmızı biber
- Limon suyu
- Servis etmek için marul yaprakları
Yapılışı:
- Patatesleri soyup, iri iri doğrayarak üzerlerini geçecek kadar suyun içerisinde haşlıyoruz. Böyle yapmanız ezme işleminde size rahatlık sağlayacaktır.
- İnce bulguru 1 su bardağı sıcak su ile ıslatıp şişmeye bırakıyoruz. (Normal mercimek köftesinde belki bulguru daha fazla su ile ıslatmanız gerekebilir ancak patatesin nemi ve sıcaklığı da bulguru şişireceği için şekil vermekte zorlanmamak adına bu aşamada çok su kullanmamanızı tavsiye ederim.)
- Patatesler haşlanırken ve bulgur beklerken, bir tencerede ufak ufak doğranmış kurusoğanları sıvıyağda soteliyoruz. Soğanlar yumuşayınca salçayı ve baharatları ilave edip kısık ateşte bir süre salçayı da pişiriyoruz.
- Patatesleri sıcakken ezip, bulgur ile iyice karıştırıyoruz. Salçalı sosu ekleyip bir süre kapağı kapalı bir kapta kendisini iyice çekmesini bekliyoruz.
- Ilındıktan sonra maydanozları da ekleyip, arzu ettiğimiz miktarda limon ile tatlandırarak (kıvamını sulandırmamaya dikkat etmeliyiz) elimizle şekil verip, marul yapraklarının içerisinde servise hazır hale getiriyoruz.
İşte mercimek köftesi taklidi yapan patates köfteniz hazır ....
Afiyetle & sağlıkla,
HAHAAA!!! konuklara psikopatça davranmak işte ben! yerelmalı humus ile kaç kişiye yaptım:) "ye yeeee bak bakalım ne?" Harika olmuş bence tarif, patates mercimek farketmez leziz malzemeler bunlar:) yaratıcılık ama işte farkeden o:) sevgilerimle,
YanıtlaSililahi... gülmekten öldüm.
YanıtlaSilama harika olmuş ellerine sağlık.
Merhaba Müge,
YanıtlaSilBence görüntü harika.Patatesi severim lezzetide güzeldir diyorum.Ellerine sağlık.Aklımda olsun.
Sevgiler*
Ne desem ben simdi yaa... Fevkuledenin fevkuledesi olmus... Bu ne yaraticilik !! Bayildim bayildim !!! Ellerine saglik !!!
YanıtlaSilmügecim o maharetli ellerine sağlık evvela.eşim pek sever bu köfteyi.ben mercimeklisini daha çok severim.lakin bu taklitçi köfte de yenmeyecek gibi durmuyor hani.sevgiler arkadaşıma...
YanıtlaSilGerçekten de mercimek köftesi gibi görünüyor!Ama ister mercimek köftesi olsun,ister patates,enfes görünüyor enfes!
YanıtlaSilvalla harika bir fikir denenmesi gereken bir lezzet
YanıtlaSilellerine sağlık
Ellerinize sağlık gerçekten mercimek köftesi gibi duruyor.Ama ben ikisinide çok severim.
YanıtlaSilharika görünüyor,ellerinize sağlık.
YanıtlaSilMügecim, şahsen ben de mercimektense bunu yapmayı tercih ediyorum. Bahanem de çok mühim üstelik: Mercimeğin haşlandığı su miktarı önemli..Katı veya cıvık olabiliyor, tutmama riski var yani. Ama bunda öyle bir risk yok. Kıvam da lezzet de garanti..Ellerine sağlık kardeşim..
YanıtlaSil:))
YanıtlaSilhem pratik hemde lezzetli bir aperatif ellerinize sağlık Müge Hanım..
sevgiler..
Ellerinize sağlık, çok iyi fikir, yarın hemen deneyeceğim, eminim çok güzel olacak.
YanıtlaSilSüper olmuş. Yılbaşı için düşünülebilir :)
YanıtlaSilMügecim harika gözüküyo, ellerine sağlık. Daha önce ben denememiştim, ilk fırsatta yapacağım : )
YanıtlaSilHay Allah iyiligini versin. Oldum gulmekten yaaaa. Bu nasil basliktir.
YanıtlaSilEllerine saglik ama patatesli kofteye de bayilirim hani.
başlık çok hoşşş.ellerinize sağlık.:)
YanıtlaSilİçine konulan malzemelerden ziyade el lezzeti önemli
YanıtlaSilellerinize sağlık:)