Sayfalar

1 Ekim 2009 Perşembe

KARNIYARIK


Karnıkyarık, evlerimizin vazgeçilmezlerinden biri. Hatta menüsü dahi belli değil mi? Karnıyarık varsa pilav da vardır. Hatta çoğu evde yanında cacık da bizzat hazır ve nazırdır. Sağlıklı beslenme fikri hayatımızın tam ortasına çöktüğünden beri zavallı karnıyarık "kalorili" , "sağlıksız" gibi sıfatlar aldı. Karnıyarık yemekten vazgeçmeyen bizler ne yaptık? Patlıcanı közledik, belki de çiğden yaptık ... Ama ne yaparsak yapalım Türk mutfağının neferlerinden karnıyarık yemeğinden patlıcanı kızartınca aldığımız tadı alamadık. Yani ben alamadım :)
Az yerim ama öz yerim ideolojisi ile yapıyorum karnıyarık yemeğini. Patlıcanı yemeğin hak ettiğini vererek kızartıyorum valla. Ne yapalım, diğeri bunun gibi tat vermiyor :)
Malzemeler: (4 adet karnıyarık için)
  • 4 adet patlıcan (aşağı yukarı aynı boylarda seçmeye gayret ediyorum)
  • 200 gr kıyma (yağsız dana kıyma kullanıyorum)
  • 2 adet orta boy domates
  • 3-4 adet sivri ya da çarliston biber
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • süslemek için biber ya da domates
  • sıvıyağ
  • tuz-karabiber

Patlıcanları yıkayıp bir müddet tuzlu suda bekletiyoruz. Sonrasında iyice kurulayıp kızgın yağda kızartıp soğumaya bırakıyoruz.

Soğanı, ufak ufak yemeklik doğrayıp , 2 kaşık sıvıyağ koyduğumuz tencerede soteliyoruz. Sarımsakları da ufak ufak doğrayıp soğanlara ilave ediyoruz.

Ne güzel.. Kıymayı yazmayı unutmuşum :) Kıymasız karnıyarık yazacaktık :) Sevgili Nesrin hatırlattı da ekledim :) Kusuruma bakmayın lütfen !

Kıymayı de ekleyip, kavurmaya devam ediyoruz.

Biberleri ince halka şeklinde doğrayıp hazırlıyoruz. Domateslerin kabuklarını soyup küp küp kesiyoruz.

Biberleri sotelenmekte olan kıyma, soğan ve sarımsaklara ilave ediyoruz.

Bir müddet sonra domatesleri katıyoruz. 1 yemek kaşığı salçayı da katıp bir çay bardağının yarısı kadar su ilave ediyoruz. Tuz ve karabiberini de katıp 4-5 dk kadar pişmeye bırakıyoruz.

İç malzememiz hazır olunca patlıcanların karın kısımlarını açıp içlerini dolduruyoruz. Üzerlerine biber ya da domates dilimi koyup isteğe göre tencere ya da fırın tepsisine diziyoruz. Bir miktar su koyup pişiriyoruz. (Arzuya göre ocakta ya da fırında pişirilebilir)

Afiyetle,

6 yorum:

  1. Günaydın Müge Hanım,
    Siteyi ilgiyle izliyorum becerilerinize de bayılıyorum... Karnıyarık tarifinin içine kıymayı koymayı unuttunuz mu? hatırlatmak istedim :) sevgilerimle Nesrin

    YanıtlaSil
  2. Nesrin'cim,

    Hay sen çok yaşa! Yazıp okuduk güya :) Kafa yok bende de .. Kıymasız karnıyarık .. Pes :)
    Allah razı olsun canım , okuyan gözlerine sağlık.
    Çok teşekkürler,

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık. Ben bayılırım karnıyarığa. Tavukluda deniyorum. Oda çok güzel oluyor. Nacizene tavsiye
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık canım nefis bir tariff ve yemek.

    Sevgiler,
    Evren

    YanıtlaSil
  5. türk mutfağının vazgeçilmezi..
    hepimizin sayfalarında bencede mutlaka bulunmalı..
    ellerine sağlık sevgili müge..
    sevgilerr..

    YanıtlaSil
  6. yagda kızaranın tadını hiçbirşey tutmuyor.ellerine saglık.

    YanıtlaSil

Sevgili Yemekbahane takipçisi son derece değerli görüşlerini benimle paylaştığın için çok teşekkür ediyorum.
Sevgiler
Müge Karahan