Sayfalar

19 Mart 2009 Perşembe

EV YAPIMI - EVDE NE VARSA PİZZASI

Günlerden pazar, dışarısı soğuk. Canınız hiç dışarıya çıkmak istemiyor ama bir yandan da şöyle fastfood tarzı bir şeylerle keyif yapmak istiyorsunuz. Buzdolabında belki sebze belki başka bir yemek çeşidi var ama aklınız pizzada, hamburgerde :)
Yok canım demeyin, ben hiç böyle hissetmem demeyin..Yemezler:)
Valla sizi bilmem, şu yukarıdaki tarifi gönlümün derinliklerinden yazdım, zira benim başıma sıkça geliyor:)
Misafirlikteydik.Didi'lerde ev keyfi yapıyoruz. Biz dedikodudayız, adamlar vu vuuu uçak uçuruyor. Meliko ders çalışıyor. Dışarısı soğuk. Adamlar acıktı. Ne yesek, sipariş mi versek.Dışarı mı çıksak falan filan derken. Dedim Didi, var mı mayan, unun, sütün.. Başka neyin var? Açtık dolabı.Tespitler yerinde. Eee ne duruyoruz.. türkü gibi oldu.. PİZZA YAPSANA .. PİZZA YAPSANA :)
Baş kalfa Didi malzemeleri verdi, ben oracıkta yoğurdum.Tepsiye azcık yağ sürüp hamuru döşedim. Üzerine de aşağıda yazacağım sostan koyduk. Didi doğradı, ben serptim.Evde ne varsa pizzası oldu :)
Ne demişler el çabukluğunda marifet..Vu vuuuu uçak uçuran adamlar hanımları ile gurur duydu:) Meliko yuppi dedi..Yanına da bir kocaman salata.Afiyetle yedik.
Buyrun pizzanın hamuru ve sosunun tarifi. Üzerine artık Allah ne verdiyse, o size kalmış:)

Hamur:
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket yaş maya
  • 1 çay bardağından az sıvıyağ
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay bardağı ılık su
  • 4 su bardağı un (kıvam önemli, ununa göre değişir, ele yapışmayacak şekilde olması gerekir)

Hamurunu yoğurmak için 1 bardak sütü kaynatmadan hafifçe ocakta ısıtıyoruz. Elimizi yakmayacak kıvama gelince mayayı sütle karıştırıp iyice eritiyoruz. Unu çukur bir kaba eleyip ortasını havuz gibi açıyoruz. Ortasına erittiğimiz mayayı, sıvıyağı, ılık suyu, şeker ve tuzu ekleyip fazla mıncıklamadan hamuru yoğurmaya başlıyoruz.

Kıvamını bulan hamurun üzerini örtüp, mayalanmaya bırakıyoruz. (Hızlı işlem için kalorifer üzerini öneririm)

Hamur mayalanırken biz sosunu hazırlıyoruz.

Sos:

  • 3-4 adet domates
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası
  • Varsa 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • sıcak su
  • ketçap (tatlı bir tat veriyor)
  • karabiber-tuz-kekik
  • rende parmesan (yoksa kullanılmayabilir)

Domatesleri rendeleyip sosu yapacağımız tencereye alıyoruz. Zeytinyağını da ilave edip domatesleri pişirmeye başlıyoruz. Salçaları ekliyoruz. Biraz ketçap ilave ediyoruz. Baharatlarını katıp bir miktar sıcak su ile sulandırıyoruz. Son olarak parmesanı ekleyip bir taşım kaynatıyoruz.

Hamurumuz mayalanınca tepsiyi yağlayıp hamuru döşüyoruz. Üzerine hazırladığımız sosu yayıyoruz. Sosun üzerine bolca rendelenmiş kaşar peynir serpiyoruz ve ne malzeme varsa pizzamızı oluşturuyoruz.

Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında kenarları kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkartmadan evvel hamuru kontrol etmekte fayda var.

Keyifle ve afiyetle,

14 yorum:

  1. Adsız2:14 ÖS

    Nefis görünüyor.Ellerine sağlık Mügeciğim.Gerçekten çoğu zaman kurtarıcımız oluyor pizzalar...

    YanıtlaSil
  2. ay nasıl canım çekti anlatamam vallahi. bendemi yapsam haftasonu kahvaltıya. Ellerine sağlık canım nefis..

    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık canım çok nefis görünüyor.insanın canının istememesine imkan varmı:)

    YanıtlaSil
  4. şahane hem pratik hem lezzetli daha ne olsun ellerine sağlık.....

    YanıtlaSil
  5. Bayılırım pizzanın her türlüsüne. Ekmek hamurundan, kendim mayalayıp hatta hazır yufka ile yapabilirim.
    Ellerine sağlık. Gerçekten nefisss görünüyor

    YanıtlaSil
  6. Adsız11:24 ÖS

    Çok güzel olmuş doğrusu. Boyutlarıylada bir aileyi doyurur. Elinize sağlık, sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. öyle bir anlatmışsın ki gecenin bu saati mutfağı giresim geldi.valla enfes görünüyor,ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  8. Adsız2:55 ÖÖ

    Merhaba,
    Sizden sitenize yerleştirdiğiniz yemekosfer arama kutusu ile ilgili bir ricam olacak.
    Fark ettiniz mi bilmiyorum ama son bir haftadır Cafe Fernando kapalıydı. Sitenin alt yapısında birtakım arızalar meydana geldi.
    Bu arızanın sorumlusunun da Yemekosfer arama kutuları olduğunu yeni keşfetmiş bulunuyorum.
    Sitenize yerleştirdiğiniz kodlarda ufak bir değişiklik yaptım.
    Cafe Fernando'nun bundan sonra sorunsuz işleyebilmesi için eski kodların mümkün olan en kısa zamanda yenileriyle değiştirilmesi gerekiyor.
    Yeni kodlara şu sayfadan ulaşabilirsiniz: http://cafefernando.com/yemekosfer/ekle.php
    Vaktinizi aldığım için lütfen kusura bakmayın ama acil olarak uğrayıp sitenizdeki kodları yenilemeniz Cafe Fernando'nun sağlam işleyebilmesi için şart.
    Şimdiden teşekkür ederim,
    Cenk

    YanıtlaSil
  9. Müge'ciğim, mayalanma süresi nekadar hamurun. İnstant maya ile yapımı nasıl olur ilk mayalı hamurdenemem olacak

    YanıtlaSil
  10. Eline sağlık canım,çok güzel grünüyor...

    Selamlar..

    Sevgiler.....

    YanıtlaSil
  11. Nefis ellerine sağlık.

    Sevgiler,
    Evren

    YanıtlaSil
  12. sayın sarı şeker :) tefal olayından sonra gecenin bir körü du bi yorumlara baslayayım dendi ama yok sendeki goruntu benim canımı pizza istettirdi.. bu iş böyle olmaz sen çayı koy yap bir pizza daha geleyim ben :)))

    he bu arada tanışıgımıza cooookkk memnun oldum :) siz karsı komsu olunca yemekte yapmakta baya eglenceli oldu :)

    sevgiler saygılar efendim :)

    YanıtlaSil
  13. Arkadaşlar merhaba,

    Mesajlarınız için teşekkür ederim.
    Soruları yanıtlamaya çalışayım.
    Sevgili Ada,
    Mayalanma süresi aslında vaktiniz yeterli ise minimum 30-40 dk olmalı ama vaktiniz dar ise 15 dk kadar kalorifer ya da sıcak bir yerde tutarsanız hemen hemen yeterli. Az mayalandırma süreniz varsa içine katacağınız suyu daha sıcak tutabilirsiniz.Instant maya ile de olacağını düşünüyorum, o zaman direk tüm malzemeyi karıştırabilirsin herhalde.

    Sevgili Gökçe'cim, çok eğlendik hakikaten değil mi..Biraz çok yemişim galiba o gün akşam yemek yiyemedim :) Ben de çok memnun oldum canım.

    Kendinize iyi bakın:)
    Müge

    YanıtlaSil
  14. harika...elinize sağlık

    YanıtlaSil

Sevgili Yemekbahane takipçisi son derece değerli görüşlerini benimle paylaştığın için çok teşekkür ediyorum.
Sevgiler
Müge Karahan