Bu tarifi bekleyen en az 3-4 kişi biliyorum. Geçen hafta aramızda yapacağımız küçük bir kutlama için şirkete götürdüğümde o kadar çok rağbet gördü ki, o günden beri siteye ne zaman koyacağımı sorup duruyorlar :) Aslında o kadar da özel bir tarifi yok. Genelde hemen hemen yaptığım tüm tepsi böreklerinde uyguladığım yöntemi uyguladım ki bunu sanırım börek yapan herkes biliyordur.
Bahsettiğim kutlamaya börek yapmaya karar verdiğimde, ıspanaklı mı yapsam, peynirli mi diye düşünürken pırasanın çıktığı aklıma geldi ve pırasalı yapmaya karar verdim. Pırasaya karşı olabilecek yaklaşımlardan biraz çekinsem de yaptım ve tüm tereddütlerim çok şükür ki boşa çıktı.
Yapımı basit ve tadı son derece lezzetli bu böreği temel börek tarifiniz olarak kullanabilir, iç malzemeyi değiştirerek farklı tatlar yaratabilirsiniz.
Malzemeler:
- 5 yufka
- 1 kg pırasa
- 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
- 2 çay kaşığı karabiber
- Arzuya göre kırmızıbiber
- tuz
Sıvı harç malzemesi:
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 2 yumurta
- 1 su bardağı süt
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 çay kaşığı - silme - tuz
Pırasaları ince ince kıyıyoruz. Derin bir tavaya ya da tencereye sıvıyağı ve ince doğradığımız pırasaları ilave edip orta kuvvetteki ateşte sotelemeye başlıyoruz. Pırasalar iyice cansızlaşıncaya kadar sotelemeye devam ediyoruz. Pişmesine yakın tuz, karabiber ve kırmızıbiberi ilave edip ocağın altını kapatıyoruz.
Derince bir kasede tüm sıvı harç malzemelerini çırparak hazırlıyoruz.
Fırın tepsimizi margarin ile yağlıyoruz. İlk kat yufkayı kenarları dışarıda kalacak şekilde tepsiye seriyoruz. Bir miktar sıvı harçtan döküp heryerine eşit gelmesi için fırça ya da karşık ile yayıyoruz. İkinci yufkayı ikiye bölüp yarısını tepsiye döşüyoruz. Sıvı harç döküp ikinci yarısını diğerinin üzerine seriyoruz. Yine sıvı harçtan sürüyoruz. Üçüncü yufkayı da ikiye bölüyoruz. İlk yarıyı döşüyoruz ve bu yufkanın üzerine hazırladığımız pırasalı iç malzemenin tamamını döküyoruz. Heryere eşit olarak dağıttıktan sonra üçüncü yufkanın ikinci yarısını üzerine döşüyoruz. Sıvı harç işlemini tekrarlayıp dördüncü yufkaya geçiyoruz. Bu yufkayı da ikiye bölerek aynı şekilde yufka-harç işlemi ile tepsimize döşemeye devam ediyoruz. Son yufkayı bütün şekilde son kat olarak seriyoruz ve bu aşamada tepsinin dışında kalan kenarları da içeriye topluyoruz. Hazırladığımız böreğimizi enine ve boyuna dilimliyoruz. Kalan sıvı harcı bir kaşık yardımı ile tüm böreğin üzerine eşit miktarda döküyoruz. Bu aşamada harcın kestiğimiz dilimlerin de arasına gitmesi önemli. O nedenle tepsiyi aşağı yukarı sallayarak harcımızı dağıtıyoruz.
Süslemek için varsa ya da arzu edilirse çörek otu ve/veya susam serpiyoruz.
Önceden 180 derecede ısıttığımız fırında yaklaşık 25-30 dakika kadar pişiriyoruz.
Afiyetle,
Merhaba Müge
YanıtlaSilİnan pırasalı börek bir başka oluyor
tatmasam da niye bu kadar rabet gördüğünü tahmin edebiliyorum.Ellerine sağlık..
Elinize sağlık, nefis görünüyor yengem yapmıştı yumuşacık ve çok lezzetli oluyor, bende deneyeceğim
YanıtlaSilSevgiler Uğur
Göçmenler yapar pırasalı börek çok severim.
YanıtlaSilEline saglık
Fikrisabit
Çok güzel görünüyor denemek istitorum ellerine sağlık.
YanıtlaSilMuge'cim bende az evvel mantarli borek yaptim:)sebzeli her boregi severim.Seninde ellerine saglik.
YanıtlaSilCanım pırasalı böreğin nefis görünüyor.Ellerine sağlık.
YanıtlaSilSevgiler.
bende pırasalı börek hiç yemedim.ama yiyenler çok güzel oldugunu söylüyolar.bende mutlaka denicem
YanıtlaSil