Sayfalar

29 Aralık 2017 Cuma

2018 İÇİN YILBAŞI PASTASI - NAKED CAKE


Bu blogda kutladığım 12. yeniyıl olacak.. Geriye dönük senelere gidip baktığınızda sizlerle paylaşılmış nice sofra ve nice tarif var fikir alabileceğiniz. Her sene de yenilerini koymaya elimden geldiğince gayret edeceğim..

Bu sene ki örneğim, annem ve eşimin doğumgünleri vesilesi ile hazırladığım bu pasta oldu. Ben pastanın pandispanyasını kendim pişirdim ama siz hazır kek de kullanabilirsiniz. Son dönemde artık malum sade ve gösterişsiz pastalar moda oldu, ben de bir naked cake denemesi yaptım kendimce..

Malzemeler:
Malzemeler

KAKAOLU PANDİSPANYA :

(20 cm kelepçeli kalıpta pişirdim)
  • 3 adet yumurta
  • 3 Türk kahvesi fincanı toz şeker
  • 3 Türk kahvesi fincanı un
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 Türk kahvesi fincanı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı kaynar su
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 250 gr bitter çikolata
  • 200 gr krema
  • 1 paket Dr.Oetker Vanilyalı Pasta Kreması
  • 4 yemek kaşığı Sıcak Çikolata Tozu (Kahve Dünyasından Almıştım)
  • 1 fincan sıcak su
  • 3-4 adet muz
  • Süslemek için nar ve bahçeden topladığım çam dallarını kullandım

Yapılışı:

  1. Pandispanyanın yapımında bu pastadaki pandispanya tarifini kakaolu olarak uyguladım. Başta da söylediğim gibi siz arzu ederseniz UNO'nun hazır pasta tabanlarından da kullanabilirsiniz. İki tane pandispanya yaptım çünkü biraz yüksek bir pastam olsun istiyordum, toplam 4 kek katı ile pastayı hazırladım.
  2. Kekleri bir gece önceden pişirdim ve hazır ettim.
  3. Bitter çikolataları ufak ufak doğrayıp benmari usulü eritip sonrasında krema ile çırpıyoruz. Hazırladığımız ganajı bir süre (donmaması gerekir) buzdolabında bekletiyoruz. (Donarsa bir süre benmarinin üzerine koyabilir ya da mikrodalga fırında 5-10 sn kadar çözdürebilirsiniz)
  4. Pasta kremasını hazır kullandım, çünkü buttercream tadını sevmiyorum, krem şanti de alternatif olabilir.
  5. Sıcak su ile sıcak çikolata tozunu karıştırıp kekleri ıslatmak için hazırlıyoruz.
  6. Muzları doğrayıp onları da hazırlayınca artık pastanın yapımına geçebiliriz.
  7. Servis edeceğiniz tabağın üzerine ilk kat kekimizi koyuyoruz. Sıcak çikolata ile bir fırça yardımıyla ıslatıyoruz. Üzerine bir miktar pasta kreması ve bolca ganaj sürüp muz diziyoruz.
  8. Tüm katlara aynı işlemi yapıp son olarak pastayı pasta kreması ile gelişigüzel bir şekilde sıvıyoruz. Her yerin kusursuz kapanmasına gerek yok malum adı üzerinde Naked (Çıplak) :)
  9. Süsleme yaparken yeniyıl teması ile süslemek istedim. Önüme bahçedeki çam ağacı gelince de bir kaç dal aldım, narlar da üzerinde pek sevimli oldu, ne dersiniz?
Böyle şölenli, neşeli, eğlenceli ve gülümseten sofralarınızın bol bol olması dileğiyle,
Mutlu Seneler ....

Afiyet ve sağlıkla,

18 Aralık 2017 Pazartesi

OREOLU & MUZLU MAGNOLIA PUDING


Magnolia Puding, son dönemlerin favori tatlılarından.. 

Herkesin kendine ait bir magnolia tarifi oluştu. Bu da benim uygulamam..

Yılbaşı sofrasında hafif ama gösterişli bir sunumla misafirlerinize güzel bir tatlı alternatifi oluşturmak isterseniz buyurun;

Malzemeler:

  • 20 adet Oreo
  • 2 adet muz
  • 1 kg süt 
  • 6 tepeleme yemek kaşığı toz şeker (Şeker miktarı zevke göre ayarlanabilir)
  • 7 tepeleme yemek kaşığı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket (200 ml) krema
  • 1 tepeleme yemek kaşığı tereyağ
Yapılışı :

  1. 15 adet oreoyu robotta çekip toz haline getiriyoruz. (İri taneli toz iyice ufalmadan)
  2. Muzları ince ince doğruyoruz.
  3. Bir kaseye sütün 3/4'ünü döküyoruz, tamamını dökmeyelim. Süte un, şeker ve vanilyayı ekliyoruz ve bir çırpma teli ile karıştırıyoruz.
  4. Bir tel süzgeçten süzerek bu karışımı bir tencereye alıyoruz. (Bu aşama topaklanmasın diye yapılıyor)
  5. Orta ısıda ateşte karıştırarak iyice koyulaşıncaya kadar pişiriyoruz.
  6. Pişen muhallebiye kremayı ve tereyağını ekliyoruz. Koyuluğuna göre azar azar süt de katarak yaklaşık 5 dk kadar yüksek hızda krem kıvamına gelinceye kadar çırpıyoruz.
  7. Ben hem böyle minik kuplarda yaptım hem de bir borcama yaptım. İkisi de servis için güzel oldu.
  8. En alta oreo kırıntısı döküp üzerine muhallebi, sonra muz ve yine kırıntı döktüm. En üste yine muhallebi koydum. Ayırdığım 5 oreoyu gelişigüzel şekilde elimle parçalayarak üzerini süsledim.
Afiyetle, sağlıkla


6 Aralık 2017 Çarşamba

KREMALI TAVUKLU TAGLIATELLE


Bu İtalyanların öyle bir mutfağı var ki, ne olursa olsun yiyecek bir şey illa ki buluyor insan. Bence dünyanın en ortak zevke sahip mutfağı İtalyan mutfağı, ben bu görüşteyim. Şimdi evinizden uzak yabancı bir ülkede kendi mutfağınıza, damak zevkinize ait bir şey bulamadığınızda ben İtalyan mutfağını kendime bir kurtarıcı olarak görüyorum her zaman. Sizce de böyle mi? En kötü bir Penne Arabiata (Acı domates soslu makarna) ya da bir Margarita Pizza (Yani sadece Mozarella peyniri konulan bir pizza) yesem karnımı doyurabilirim fikrindeyim. 

İtalyan mutfağının bu kurtarıcı yönü dışında en sevdiğim şeyi de eğlenceli lezzetleri barındırması. Bugün size önden bir çorba yanına şık ve lezzetli bir salata sonuna da hafif sütlü bir tatlı ikramı ile tamamlanabilecek, ana yemeğe de vereceğim tarifi  koyduğunuzda tam bir davet sofrası kurgulayabileceğiniz bir önerim olacak. 

Ben tagliatelle makarna olarak Veronelli marka kullandım.

Malzemeler:
  • 500 gr lık paketin yarısından biraz fazla (4 kişi için gayet yeterli oluyor)
  • 3 adet tavuk kalça şiş (uzun şerit halinde kesilmiş olacak)
  • 2,5 paket yemeklik krema (200 ml'lik paketlerden yani toplam 500 ml)
  • 1 yemek kaşığı kuru fesleğen
  • 4 yemek kaşığı toz parmesan peyniri
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı bitkisel margarin (Ben Zeytinyağlı Becel alıyorum, bu kullanımlar için)

  • Üzerine serpmek için toz parmesan peyniri

Yapılışı:
  1. Derin bir tencerede kaynayan suya margarin ve tuz ekliyoruz. 
  2. Makarnaları kaynayan suya bırakıp istediğimiz kıvama gelinceye kadar pişiriyoruz. (Dişe gelir sevenler ve iyi pişmiş sevenler, keyfinize göre ayarlamalısınız)
  3. Diğer yanda geniş bir tava ya da tencerede zeytinyağında şerit halinde kesilmiş tavukları pişiriyoruz. (Mantar seviyorsanız bu aşamada mantar da ekleyebilirsiniz) 
  4. Pişen tavuklara kremayı ekliyoruz. Toz parmesan, fesleğen, karabiber ve tuz ile tatlandırıyoruz. (Parmesan da tuzludur, tuz eklerken dikkat!)
  5. Pişen makarnayı süzüp kremalı tavuklu sosun içine atıyoruz.İyice karıştırıp servis tabağına alıyoruz ve servis ederken üzerine yine toz parmesan serpiyoruz.
Afiyetle & sağlıkla,