29 Nisan 2016 Cuma

HAZIR YUFKADAN ÇITIR ÇITIR KOL BÖREĞİ

Peynirli Kol Böreği

Kıyır kıyır bir börek tarifi, üstelik de çok ama çok kolay.. Peynirli ve patatesli olarak denedim her ikisinde de sonuç harika oldu. Şimdi yağ karşıtı okuyucum varsa kızacak :) biliyorum ama ne yapayım bu benim gerçeğim :) "yağı bol ya ondan çok lezzetli oluyor" diyeceğim :)

Malzemeler: (bir büyük fırın tepsisini doldurmak için - yaklaşık 50 dilim oluyor)
  • 5 adet yufka
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı su
  • 1 kase un
  • 200 gr tereyağ
  • Tepsiyi yağlamak için sıvıyağ
iç malzeme: peynir, maydanoz ya da haşlanmış patates .. iç malzemede özgürsünüz :)

Yapılışı :
  1. Fırın tepsisini sıvıyağ ile iyice yağlıyoruz.
  2. 1 subardağı sıvıyağ ve 1 su bardağı suyu bir kasede karıştırıyoruz.
  3. Birinci yufkayı açıp her yerine yağlı su sürüyoruz. 
  4. Bir çay süzgeci yardımı ile bir yemek kaşığı unu yufkanın üstüne serpiyoruz.
  5. Yufkayı ortadan ikiye katlayıp üst tarafına da yağlı su seriyoruz.
  6. Aynı şekilde yine un serpiyoruz.
  7. Tezgahta yarım ay şeklindeki yağlanmış yufkanın düz kısmına boylu boyunca iç malzemeden koyup yufkanın yarısına gelene kadar sıkı bir rulo yapıyoruz. 
  8. Yarıya gelince boydan bir bıçakla kesiyoruz.
  9. Yine malzeme döşeyip aynı şekilde kalan diğer yarıyı da sıkı şekilde sarıyoruz.
  10. Bu sardığımız yufkaları ister tepsiye kol böreği gibi sararak, ister de uzun dilimler halinde diziyoruz.
  11. Tereyağını ocakta yakmadan eritiyoruz.
  12. Bütün yufkalara aynı işlemi yapıp tepsiyi doldurduktan sonra tereyağını her yerlerine bolca sürerek 200 derecede ısıtılmış fırına vererek böreği pişiriyoruz.
Üzerine tereyağdan sonra isterseniz susam ya da çörekotu serpebilirsiniz.

Afiyetle & sağlıkla,

26 Nisan 2016 Salı

ROKALI BAKLİYAT SALATASI

Bakliyat Salatası

Yemyeşil, taptaze, mis gibi bir salata tarifi vereceğim bugün sizlere..

Çok doyurucu, misafirlerinizin keyifle yiyeceği bir salata..

Aslında tarifi anonim.. Hani türküler vardır ya anonimdir yani derleme.. işte o hesap.. Bizim Moda'da hep gittiğimiz bir kafe var adı "Tatlı Köşemiz" Oraya ne zaman gitsek hep her zamankinden deyince bir bu salata gelir önümüze bir de mis gibi ev yapımı çavdar ekmeğine yapılmış, ızgara sebzeli, cheddar peynirli bir tost. Tabii salata bu kadar büyük bir porsiyon değil, minik bir tabak ama tek kişi için gayet yeterli. Tostu ise paylaşıyoruz çünkü yarısı bu salataya katık etmeye yetiyor da artıyor bile .. 
Benden alışık değilsiniz biliyorum öyle salata methetmelere.. evet dışarıda pek salata yemem ama bu yediğim salata karnımı doyuruyor :) yani midem bız bız ötmüyor, cüzdanım da ağlamıyor 5 liralık marula dünyanın parasını vermediğim için :)

Bakın hep diyorum mutfak acemisi arkadaşlarıma, haşlayın şu bakliyatı bir seferde bol bol atıverin buzluğunuza bazen çorba oluverir bazen de işte salata :) 

Malzemeler:
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 su bardağı haşlanmış maş fasulyesi
  • 1 su bardağı haşlanmış buğday
  • 1 adet portakal 
  • 1 adet avokado
  • 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz içi
  • 20-25 adet kornişon turşu
  • 2 bağ roka
  • 1 çay bardağı zeytinyağ 
  • 1/2 çay bardağı portakal suyu
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • tuz

Yapılışı :
  1. Portakalın kabuklarını soyup beyaz ince kabuklarını da bıçak yardımı ile traşlıyoruz. Suyunu çok çıkarmadan (yani çok hırpalamadan) portakalı küp küp doğruyoruz.
  2. Avokadoyu da soyup (soyma yöntemini bilmiyorsanız burada anlatıyor) küp küp doğruyoruz . 
  3. Rokaları iyice yıkayıp iri iri doğruyoruz.
  4. Turşuları da ufak ufak doğruyoruz.
  5. Tüm bakliyatı, meyveleri, cevizi, rokayı, turşuları bir kasede karıştırıyoruz.
  6. Bir kavanozun içine yağ, portakal suyu, nar ekşisi ve tuz koyup iyice çalkalıyoruz. Bu sosu salatanın üzerine döküp servis ediyoruz.
Afiyetle & sağlıkla,

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails