Sayfalar

29 Aralık 2016 Perşembe

PASTIRMALI RULO YILBAŞI BÖREĞİ

pastırmalı yılbaşı böreği

Bu parti için hazırladığım son derece pratik bir börek oldu.. Renkli sunumu ve lezzeti ile dikkat çekti.
Sizin de pazar kahvaltılar, yılbaşı sofraları, özel davetlerde tercih edebileceğiniz bu tarifi, pastırma sevmezseniz salam/jambon gibi alternatiflerle denemeniz mümkün.

Malzemeler:
  • Milföy hamuru (2 adet milföyden 3 börek çıkıyor)
  • Pastırma (yapacağınız börek kadar dilim sayısı)
  • Uzun dilimlenmiş taze kaşar
  • Kiraz domates
  • Yumurta sarısı (üzerine sürmek için)
  • Kalıpları yağlamak için katı yağ (margarin)

Pastırmalı Rulo yılbaşı böreği


Yapılışı:

  1. Öncelikle muffin kalıplarınızı çok iyi yağlamanız gerekiyor. Aksi taktirde böreğinizi çıkartmanız zorlaşabilir.
  2. İki kare milföyü yanyana getirerek bir dikdörtgen elde ediyoruz. Bu dikdörtgeni uzunlamasına 3 eşit şerite bölüyoruz.
  3. Milföyün üzerine pastırma dilimi ve kaşar dilimini koyarak rulo yapıyoruz. Ruloyu yaparken kiraz domatesimizi de yerleştirerek sarıyoruz. 
  4. Rulo yaptıktan sonra hamurun alt kısmını biraz birleştirmenizi tavsiye ediyorum. Elinizle alt kısımda hamuru birleştirir kapatırsanız kalıptan çıkartması daha kolay olacaktır. yoksa kaşar eriyerek kalıba yapışabiliyor.
  5. Muffin kalıplarına bu şekilde oturttuktan sonra yumurta sarısını hamurun kenarlarına sürüyoruz.
  6. 200 derecede ısınmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
Afiyetle & sağlıkla,



2017 YILBAŞI SOFRASI ÖNERİLERİ VE BLOG KIZLARI İLE YENİ YIL KUTLAMAMIZ

Artık her sene geleneksel olarak yılbaşı öncesinde toplanıyoruz bizim blog kızları ile biliyorsunuz. Aralık ayında kimin ev sahibi olacağı ise her sene ayrı bir konu bizde. Geçen sene sıramı yılbaşı ile karışık Poyraz'ın diş buğdayı partisini de yaparak savmıştım neyseki, sanırım daha 2 -3 senem var :)

Bu sene bundan 5 yıl önce de bize Aralık ayında ev sahipliği yapan ve sofrasını - detaylarını hala unutamadığımız, çıtayı yükseklere çekerek bizi perişan eden sevgili Neslihandaydık yine.

O günü bizi unutturacak, akıllarda yepyeni şeyler bırakan bu buluşmaya dair fazla söz etmeyecek direk fotoğraf paylaşımına geçeceğim.

İtina ile hazırlanmış bir sofra, ince ince düşünülmüş ayrıntılar, lezzetli bir menü daha ne olabilir ki.

İşte sizlere de fikir verecek yeni yıl sofralarınızda fark yaratabileceğiniz blog kutlamamızın detayları.

Önce sofranın detayları ile başlayalım.

yılbaşı sofrası


yılbaşı peçete katlama


yılbaşı peçete katlama


yılbaşı peçete katlama


yılbaşı sofrası


Menü ise yine oldukça zengindi. Bu toplantıda en sevdiğim şey yiyeceklere de bir yeni yıl ruhunun verilmesi oluyor. İşte herkesin özenerek hazırladığı lezzetli ikramlarımız.

Erken  buluştuğumuz için kahvaltı - öğlen yemeği bir arada gibi hazırlıyoruz soframızı.


Lezzetli çeşitleri ile hazırlanmış peynir tabağımız..

peynir tabağı


Yılbaşı çelengi şeklinde dekore edilmiş, görsel bir şölen sunan zeytin tabağımız

zeytin tabağı ylbaşı sofrasında


Neslihan'ın sevgili annesinin ellerinde çıkan nefis bir yöresel lezzet


yöresel köfte


Neslihan'ın her sene hazırladığı artık geleneksel hale gelen çam ağacı formundaki patates salatası

patates salatası çam ağacı


Gülriz'in tadına doyum olmayan nefis bisküvileri

kakaolu yılbaşı bisküvisi

Adaş'ın tadına doyamadığım tahinli patlıcan salatası

kereviz salatası

Yine Neslihan'ın annesinin itina ile hazırladığı kabak çiçeği dolması

kabak çiçeği dolması


Sevgili Esra ile özdeşleşen nefis kişimiz

kiş

Benim yaptığım pastırmalı yılbaşı börekleri

pastırmalı yılbaşı böreği

Fadimeciğimin elinden brokoli salatası, tadı ile bizi şaşırtan bir lezzet oldu

brokoli salatası

Selen'in yaptığı nefis kereviz salatası (bknz. Yemekbahane Kereviz Salatası Tarifi bu linktedir)

patlıcan salatası

Neslihanın sofraya renk katan sebze tabağı

brokoli çam ağacı

Münevver ablamızın ıspanaklı çöreği

ıspanaklı çörek

Ve... tatlı büfemiz 

tatlı büfesi

Pastalarımızın kraliçesi Yasomdan geleneksel hale getirdiğimiz kütük pastamız..


kütük pasta

Makaron denince akla gelen ilk isim o :) Münevver Ablacığımın elinden kardanadam makaronlar..

kardan adam makaron

Gördüğünüz gibi bizim önce gözümüz doydu o gün.. Her şeyin tadına bakayım derken de elbette fenalık seviyesine yakınlaştık :)

Şimdi bir kaç dekorasyon detayı fotoğrafı koyarak ayrılıyorum :) 


yıldız kurabiye yılbaşı ağacı


yılbaşı dekorasyon


yazı panosu

Herkese sağlıklı , mutlu ve huzurlu bir yıl diliyorum buradan...

2017 güzel anılarla dolu olsun hepimiz için...

Afiyetle & sağlıkla 
mutlu yıllar pano

20 Aralık 2016 Salı

ÇÖREKOTLU MİNİK TUZLU KURABİYE

Mini Tuzlu Kurabiye

Eskiden yazılarımın içeriğine bakıyorum da kelimeler nasıl da süzülüyormuş benden öyle.. Ya sık yazmanın verdiği meleke ya da kafanın daha dinginliği.. Neden anlamadım, yıllar geçtikçe insan daha kısa yoldan ifade ediyor gibi geliyor kendini bazen. Tüketmekten mi yoruluyoruz anlamadım. Tek bildiğim yaşım küçükken kelimelerim daha büyükmüş, şiirlerim varmış, satırlarımın arasında hayallerim varmış.

Hayal mi kaldı Müge? dediğinizi duyuyorum sanki. Evet hayallerimizi bile alıyorlar bugünlerde elimizden. Her gün kurulu bebekler gibi işe gelip eve dönüyoruz belki ama bu bizim düzenimiz dışında olanlar hiç kabullenilir bir halde değil. Korku evet korku benim içimdeki. Çocuklarımı ne bekliyor korkusu. 

Patlayan bombalar, ölen insanlar, feryat eden anneler, eşler.. İçimizden birileri.. Hergün duymaya alışmaya başladığımız haberler. Alışmak mı kötü yaşamak mı? Bilmiyorum .. 

Aras'a ve Poyraz'a ne diyeceğim bilmiyorum. Nasıl oldu bunlar bilmiyorum. Şu anda sormuyorlar, anlamıyorlar ama az kaldı Aras 2-3 aya kadar okumayı öğrendiğinde ölmek, öldürmek bunları okuduğunda ne cevap vereceğim ona hiç bilmiyorum..

Pembe bir dünya hayal etmedim hiç ama bu kadar burnumun ucuna geldiğinde kaos korkum büyüdü. Büyürken de hayallerimi götürüyor sanki. 
Şimdi bu tadına doyulmaz ufaklıkları yazayım istedim ama bana "boş iş" gelmeye başladı. İşte bizden çaldıkları bu sanırım "içimizdeki mutluluk" 

"Hayat devam ediyor " felsefesi mi yapıcam? Hayır.. Hayat hep böyleydi, biz görmüyorduk mu demeliyim, bilmiyorum. Baksanıza ne yazacağımı bile düşünemeden sadece klavyede tuşlara basar buldum kendimi.. Neyse ben buranın amacına hizmet etmeye devam edeyim en iyisi.. İçimdeki kırıntılarla yola devam edeyim ..

Malzemeler:
  • 1 yumurta (sarısı üzerine sürülecek)
  • 250 gr tereyağ
  • 1 yemek kaşığı buğday nişastası
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağ
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 tatlı kaşığı pudra şekeri
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı çörek otu
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • Aldığı kadar un
Yapılışı:

  1. Tüm malzemeleri derin bir kaba koyuyoruz.
  2. Ele yapışmayan rahat şekil alan bir hamur elde edene kadar un ekleyerek yoğuruyoruz. 
  3. Hamurumuzu 15 dk buzdolabında bekletiyoruz.
  4. Fırını 180 derece ısıtıyoruz.
  5. Tepsiye yağlı kağıt serip hamurdan minik parçalar alarak yuvarlıyoruz. 
  6. Yuvarladığımız kurabiyelerin üzerine yumurta sarısı sürüp fırına veriyoruz.
  7. Renkleri değişince fırından alıp servis ediyoruz.

Afiyetle & sağlıkla,



2 Aralık 2016 Cuma

KAKAOLU ISLAK KEK

Kakaolu Islak Kek



En temel, en klasik kek tarifimdir. Ölçüsünü değiştirmezseniz asla şaşmaz, sizi yarı yolda bırakmaz (Tabii fırın da önemli) Meğer bugüne kadar yazmamışım :)


Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 3 tepeleme yemek kaşığı kakao
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 avuç ceviz
  • 1 paket kabartma tozu
  • sosu sulandırmak için (ölçüsüz) süt
Yapılışı:
  1. Toz şeker, süt, kakao ve sütü çırpıyoruz.
  2. Bu karışımdan 1/2 su bardağı ayırıyoruz.
  3. Ayırdığımızdan kalan kısmına 3 yumurtayı ekleyerek iyice çırpıyoruz. Yumurtaların çırpılması ile karışım kabarıyor.
  4. Buna kabartma tozu ve unu ilave ediyoruz.
  5. Fırın kabımızı (mümkünse düz dikdörtgen / yuvarlak bir kalıp tercih edin, her yerinin eşit ıslanması kolay olacaktır) margarin ile iyice yağlıyoruz.
  6. Fırını 180 derecede ısınmaya bırakıyoruz.
  7. Yağladığımız kaba kek karışımımızı döküyoruz, arzuya göre üzerine ceviz dizip fırına veriyoruz.
  8. Yaklaşık yarım saat sonra kürdan ile test edip pişip pişmediğini kontrol edebiliriz.
  9. Pişen keki fırından alıyoruz ve kenarlarından bir bıçak ile tepsisinden ayırmaya çalışırcasına geçiyoruz. bir çatal ile kekin çeşitli yerlerine delikler açıyoruz.
  10. Ayırdığımız sosu süt ile karıştırarak inceltiyoruz ve kek henüz sıcakken ve kalıbının içindeyken bolca her yerine eşit olacak şekilde sostan döküyoruz.
  11. Sosunu çekmesini bekliyoruz, sonrasında dilimleyerek servis ediyoruz.
Evde ceviz olmasa da olur. Üzerine hiç bir şey koymayabilir, çikolata-fındık vs tercih edebilirsiniz.

Afiyetle & sağlıkla,