Sayfalar

28 Ocak 2014 Salı

İSLİM KEBABI

Patlıcan Kebabı (islim kebabı)

Herkese kocaman bir günaydın. Kışın içimde oluşturduğu karanlığa inat tüm coşkumla geçtim klavye başına. Dışarıdaki gri havanın aksine de renkli bir ekran olsun istedim karşımda. Fotoğraf arşivini açtım ve yazdan kalma bu tarifi görünce içim ısındı birden bire. Patlıcan.... sebzelerin kralı ... girdiği yemeği şenlendiren patlıcan..

Hele de kızartılarak giriyorsa yemeğe o yemek değil tadından yenmemek yanında yatsan yeridir :) 
Patlıcan fanatiği bendeniz bugün sizlerle islim kebabını paylaşmak isterim. Kuşbaşı et, köfte, tavuk .. hepsi ile son derece lezzetli ve sunumu şık bir yemek .. Benim yaptığım köfteli idi..

Malzemeler:
  • 3 adet kemer patlıcan (uzun olan)
  • 4 adet çarliston biber
  • 10-12 adet cherry (çeri) domates (normal domates de kullanılabilir)
  • 300 gr dana kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 2-3 dilim bayat ekmek
  • tuz-karabiber
  • kızartmak için sıvıyağ (ben Komili ayçiçek yağı kullanıyorum)
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1,5 - 2 bardak su
  • süslemek için ince kıyılmış maydanoz
  • kürdan

Yapılışı :
  1. Soğanı rendeleyerek kıyma, ufalanmış bayat ekmek, tuz ve karabiber ile köfte harcı yoğuruyoruz.
  2. Harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak yuvarlayıp hafifçe bastırarak yuvarlak köfteler elde ediyoruz.
  3. Patlıcanları pijamalı (çizgili) soyup, enine uzun uzun keserek tuzlu suda bir müddet bekletiyoruz.
  4. Bir tavaya kızartmak için yağ koyuyoruz.
  5. Öncelikle iyice kuruladığımız patlıcanları kızartıp havlu kağıt serdiğimiz bir tabağa alıyoruz.
  6. Daha sonra da yuvarladığımız köfteleri kızartarak bir tabağa alıyoruz.
  7. Patlıcanlar hafif ılınınca iki dilim patlıcanı artı şekli vererek üst üste getiriyoruz. 
  8. Ortasına kızarttığımız köfteyi yerleştirip patlıcan dilimlerini köfteyi kapatacak şekilde katlıyoruz.
  9. Kalın dilimlenmiş çarliston biber ve bir çeri domates ile kürdan takarak patlıcan ve köfteyi sabitliyoruz.
  10. Fırını 200 derecede ısıtıyoruz.
  11. Hazırladığımız kebapları bir servis tepsisine ya da fırın tepsisine (misafiriniz olacaksa bir borcam tercih etmenizi öneririm, kebapları iki kere yerinden oynatmamış olur, direk o tepsi ile servis yaparsınız) diziyoruz.
  12. Bir kasede salça ve suyu, tuz ve karabiber ile karıştırarak sos hazırlıyoruz.
  13. Kebapların üzerine dökerek tepsiyi fırına veriyoruz.
  14. İyice kızarana ve suyunu azalana kadar fırında tutup, sıcak servis ediyoruz.
  15. Servis ederken üzerlerini kıyılmış maydanoz ile süsleyebilirsiniz.
Not : Bir gün önceden tüm hazırlığını yapıp, misafiriniz geleceği zaman fırına vererek sıcak servis edebilirsiniz.

Afiyetle & sağlıkla,





23 Ocak 2014 Perşembe

HARİKALAR MUTFAĞI ŞEFİNİ SEÇİYOR

Harikalar Mutfağı Şefini Seçiyor!



Yemek yapmak bir sanattır. Yemek yapmayı rutinden çıkarıp keyifli bir deneyime dönüştürdüğünüzde tat almaya başlarsınız. Daha lezzetli günler geçirmeniz amacıyla kurulan Harikalar Mutfağı her geçen gün büyüyor. Şu an Harikalar Mutfağı’nda tariflerine yer verdiğimiz 80 aktif blog ve 1400’e yakın yemek tarifi bulunuyor. Kek tariflerinden tatlı tariflerine, çorba tariflerinden börek tariflerine kadar birçok kategoride tarif sitede mevcut.
Harikalar Mutfağı 2014’e yepyeni bir tasarım ile girdi. Artık siteye üye olup tarif paylaşabileceksiniz. Tek bir tuş ile tariflerinizi sosyal medyada duyuracaksınız. Profil sayfanızda kapak ve profil fotoğrafı, arka plan, bionuz, uzmanlık alanlarınız ve sosyal medya hesaplarınız yer alacak. Harikalar Mutfağı ile takipçilerinize daha hızlı ulaşacak ve yeni takipçiler kazanacaksınız.
Harikalar Mutfağı’nın yeni tasarımında tarifin kalori bilgisi, süresi, porsiyon bilgisi vb. birçok detay mevcut. Sitede yemek tarifi dışında yaşamın her noktasına dokunan pratik bilgiler de ziyaretçi çekecek. Elinizdeki malzemeye göre yemek tarifi arayabileceksiniz. Malzemeleri Harikalar Mutfağı’na yazıp ara butonuna basmanız yeterli. Saniyeler içinde binlerce yemek tarifi ekranınızda görünecek.
Harikalar Mutfağı’nın yeni tasarımında size özel istatistik sayfası da var. Yemek tariflerinin görüntülenme, paylaşılma, beğeni, yorum, takipçi sayıları tek bir panelde sunuluyor.
Harikalar Mutfağı’ndaki aktifliğinize göre puan biriktirip onları Cookplus.com’da yapacağınız alışverişlerde kullanabiliyorsunuz.
Cookplus.com siteye yatırım yapmaya devam ediyor. Google Adwords, SEO çalışmaları, basın bülteni çalışmaları, mailing çalışmaları, TV alt bantları, TV sundu-sunar reklamları, Fırıldak Ailesi entegrasyon çalışmaları, internet reklamları, Facebook reklamları, ödüllü yarışmalar ve workshoplar düzenliyor. Harikalar Mutfağı’nın Facebook sayfası ve Twitter hesabı da mevcut.  
Harikalar Mutfağı’nın bu sıralar devam eden yeni bir yarışması var. Yarışma hem Cookplus’ın hem de Harikalar Mutfağı’nın Facebook sayfalarından duyuruldu. Kazanan kişi Harikalar Mutfağı’nın şefi unvanını kazanacak. Sertifikalı uzman bir aşçı olacak. Eğitimi ünlü şef Serkan Bozkurt verecek. 8 hafta sürecek temel aşçılık eğitimi sizlere yeni kapılar açacaktır. Yarışmaya katılmak için Harikalar Mutfağı’na üye olup profil sayfası oluşturmanız gerekiyor. Sonrasında birbirinden lezzetli tariflerinizi eklemek kalıyor. Ne kadar çok tarif eklerseniz şansınız o kadar artacak. Harikalar Mutfağı’ndan arkadaşlarınızı haberdar edin. Çünkü tariflerinizin aldığı beğeni, yorum vb. etkileşimler sizi yarışmada daha avantajlı hale getirecek.
Tarif ekleyerek böylesine güzel hediyeli bir yarışmaya katılmak çok özel bir deneyim olacak. Bol şanslarJ


22 Ocak 2014 Çarşamba

YAYINLANMAMIŞ BİR İFTAR SOFRASI MENÜSÜ VE HAZIR YUFKADAN MİDYE BÖREK

Misafir Akşam Yemeği

Kış ortasında erik şurubu, şeftali reçeli falan yazmalar :)
Rahmetli Barış Manço misali, züluf ağanın düşkünü beyaz giyer kış günü hesabı oldu benimki ...
Bu da yazdan kalma bir iftar sofrası menüsü .. Hahahaha evet sonunda Müge'yi kaybettiniz :) Müge'nin ayarları karıştı anacım :)
Ne yapalım, yokluk insanı böyle yapıyor. Elinde, avucunda ne var ne yok sorguluyorsun, bir bakmışsın ki orada bir börek var yapılmış, yenmiş ama tarifi buralarda yok :)
Eeee öyle olunca Ocak-Şubat dinlemeden yazdan kalma iftar sofrası gelip konuyor bloga. Olsun gün olur, mübarek Ramazan ayı gelir çatar, açar açar okur benim canım okurum dedim :) kötü mü etmişim :)

İftar menümüz şöyleydi:
  • Buğdaylı & Nohutlu Tavuk Çorbası (tarifi gelecek)
  • Patates Mantısı
  • Barbunya Pilaki
  • Midye Börek
  • İslim Kebabı (tarifi gelecek)
  • Vişneli Sütlaç  (tarifi gelecek)
Midye Börek, yapımı son derece pratik, sunumu çok şık ve lezzetli bir börek oldu..
Ben peynirli & maydanozlu olarak yapmıştım ilk denememi... ama iç malzemesi farklılaştırılarak değişik alternatifler denenebilir.

Midye Börek

Malzemeler:
  • 3 adet yufka (her bir yufkadan 4 adet börek çıkıyor)
  • 150 gr (1 kase) ufalanmış beyaz peynir
  • ince kıyılmış maydanoz (miktarı size bağlı)
  • 1 yumurta (Sadece sarısı)
  • 1 yemek kaşığı süt
  • 100 gr eritilmiş (tavada) tereyağ
  • 1/2 su bardağı su
Yapılışı:
  1. Fırını 180 derecede ısıtıyoruz.
  2. Tepsiye yağlı kağıt seriyoruz.
  3. Birinci yufkayı dört eşit üçgene bölüyoruz. 
  4. Tavada erittiğimiz tereyağının içine su dökerek sulandırıyoruz (bardağın tamamını dökmeyin, yağ miktarınız azalmasın)
  5. Bir fırça ile üçgenlerden ilkini yağlıyoruz.
  6. Üçgenin sivri tarafından alt kısmına doğru parmağımızla çekip ortada birleştiriyoruz.
  7. Birleşen kısmın iki kenarını yukarı doğru kaldırıyoruz.
  8. Altta kalan kısmına iç harcımızı (peynir-maydanoz karışımı) koyup tıpkı kalın bir sigara böreği sarar gibi sarıp, ters çeviriyoruz. (Böylelikle büzdüğümüz kısım böreğin şeklini vermiş oluyor.)
  9. Tüm yufkalara bu işlemi uygulayıp börekleri yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz.
  10. Üzerlerine süt ile inceltilmiş yumurta sarısı sürerek fırına veriyoruz.
  11. Kızarana kadar pişiriyoruz.
Afiyetle & sağlıkla,

17 Ocak 2014 Cuma

KIRMIZI ERİK ŞURUBU

Kırmızı Erik Şurubu

Yazın yapılmış, içilmiş, fotoğrafı çekilmiş bir tarif daha ... Geçen gün oturup fotoğraf makinesinde kalan tüm eski fotoğrafları derledim, topladım.Elimde hayli şey varmış meğer paylaşılabilecek :) Bu beni nasıl mutlu etti bir bilseniz.
Geçtiğimiz yaz Aras içsin diye taze meyvelerden sıkça şuruplar yapmıştım. En çok kayısı ve şeftali karışımlı olanı seviyordu. Değişiklik olsun diye bir sefer de bu yukarıda fotoğrafını gördüğünüz erik şurubunu yapayım dedim ama o bize nasip oldu daha çok zira Aras içmeyi tercih etmedi :) Aras'ın yeme içme konusundaki muhafazakar ve son derece katı tutumu malesef 3 yaşına yaklaşıyor olmasına rağmen son sürat devam ediyor. Bu konuda hala net bir çözüm bulamamakla beraber, içimdeki mantık "nasılsa bir gün herşeyi yiyip, içecek, takma kafanı, yeter ki büyüsün, hasta olmadan gelişsin" dediği için takılmamaya gayret ediyorum..
Ama iştahsız, yemek yemeyi sevmeyen bir çocuğun annesi olmak çok zor işmiş hakikaten !

Gelelim tarife .. bu erik ile yaptığım uygulamayı siz, arzuya göre şeftali, vişne, kayısı .. hatta belki karışık bile yapabilirsiniz. Burada şekeri dahi siz kendinize göre ayarlayabilirsiniz...

Malzemeler:


  • 1/2 kg kırmızı erik (yumuşak ve olgunlarından seçiyorum)
  • 1,5 su bardağı toz şeker (şekerini daha sonra su ilave ederek dengeliyorum)
  • 1,5 lt su 
Yapılışı:

  1. Erikler yıkayıp çekirdeklerini çıkartmadan tenceremize alıyoruz.
  2. Üzerine şekeri koyup minimum 2-3 saat (ben bir gece önceden yapıyorum, tıpkı reçel gibi) bekletiyoruz.
  3. Erikler kendi suyunu salınca üzerine normal suyu da ilave ederek; erikler yumuşayıncaya kadar kaynatıyoruz.
  4. Erikler piştiğinde şurubu ılınmaya bırakıyoruz. 
  5. Tel süzgeçten geçirerek çekirdeklerini çıkartıp iyice eziyoruz.
  6. Soğuk su ile incelterek servis ediyoruz.
Not : arzuya göre kaynatırken çubuk tarçın da ilave edebilirsiniz.

Afiyetle & sağlıkla,





15 Ocak 2014 Çarşamba

DANA HAŞLAMA

Dana Haşlama

Çok sevdiğim bir yemek...
Hele suyuna bayılırım.. suyunu bol tutup kaşıklamaktan çok ama çok keyif alırım :)
Türk mutfağının klasiklerinden biri haşlama.. Ben dana eti ile yapıyorum, eşim kuzu sevmediği için ancak, şöyle hafif yağlı kısmı da olacak şekilde kuzu eti hele de kemikli yerinden olsa pekala daha bir güzel olur :)
Yok ben et yemem derseniz, tavuk ile deneyin :)

Malzemeler:

  • 1/2 kg yağsız bonfile ya da antrikot kısmından orta irilikte dana eti
  • 4 adet orta boy havuç
  • 4 adet orta boy patates
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yumurta
  • 1/2 limon suyu
  • ince kıyılmış maydanoz (1-2 yemek kaşığı)
  • tuz - karabiber
  • 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ (ben ayçiçek yağı kullandım)
  • su
Yapılışı :
  1. Etleri akan suda iyice yıkayıp düdüklü tencereye koyuyoruz.
  2. Etlerin üzerine çıkacak kadar su koyup düdüklüyü kapatmadan kaynamasını bekliyoruz.
  3. Kaynayan ve köpüren suyu döküp, etlerin üzerine tekrar su ilave edip, soyulmuş kuru soğanı da bütün olarak koyup, düdüklüde 10 dk pişiriyoruz. (etlerimiz tam pişmemeli)
  4. Havuçları temizleyip boyuna iki ya da üç parçaya kesiyoruz. (Çok küçük olmasın)
  5. Patatesleri de soyup iri elma dilimleri halinde 4 parçaya bölüyoruz.
  6. Bir tavaya sıvıyağ koyup patates ve havuçları bir müddet soteliyoruz.
  7. Düdüklüyü soğutup açıyoruz. Sotelenen patates ve havucu etlere ilave edip, suyu azsa sıcak su da ekleyerek düdüklüyü kapatıp 15 dk daha beraber haşlıyoruz.
  8. Bir kasede yumurta sarısı ve limon suyunu çırpıyoruz. 
  9. Haşlanan et ve sebzelere tuz ve karabiber ekliyoruz.
  10. Yumurta-limon karışımına yemeğin sıcak suyundan katıp sosu açıyoruz. 
  11. Yemeği sürekli karıştırarak sosu ilave edip, terbiyeyi tamamlıyoruz.
  12. Üzerine ince kıyılmış maydanoz serpip servis ediyoruz.

Afiyetle & sağlıkla,

9 Ocak 2014 Perşembe

UZMAN TV YÜKSÜK KÖFTE TARİFİ

YÜKSÜK KÖFTE

Yeni yıldan merhaba...
Öksürmekten konuşamadığım şu evreyi sanırım bir çoğunuz yaşıyorsunuz..Umarım şu günler geçer gider de hastalıklar bizden uzak durur..
Bugün sizlerle kış mevsimine uygun, ekonomik bir yemek paylaşmak istiyorum. Yapım aşaması aslında zor olmamakla beraber biraz el oyalayıcı. Ancak bir kere yapıp sonrasında buzlukta bir kaç pişirimlik olarak tutarsanız, sağlıklı, lezzetli ve pratik bir yemek haline dönüşecek, buna inanın :)
Tarifi uzmantv için çekmiştim, benim de ilk kez denediğim bir tarifti ve yiyenler son derece beğendiler. Ben domates sosu ile servis ettim ancak bunu kıymalı bir sosla ve sarımsaklı yoğurt ile çeşnilendirmek mümkün.
Malzemeler birkaç pişirimlik ya da 8-10 kişi için uygun, daha az porsiyonlar elde etmek için azaltmanız gerekir.

Bir okurum sağolsun uyarmış beni bu tarifin Adana'nın sarımsaklı köfte ya da Fellah köftesi olarak geçtiğini belirtmiş.. Ben de burada bu düzeltmeyi yapmak isterim. Zira genellikle tariflerin Google üzerinde ne şekilde arandığından yola çıkarak Uzman Tv liste hazırlıyor ve biz de o isimle devam ediyoruz.Yoksa ne var olan bir tarifi yeni bir tarifmiş gibi gösterme niyetim var, ne de başka bir şey.. zira zaten beni bilen biliyor :)

Malzemeler:

Köfte Malzemeleri:

  • 1/2 kg köftelik bulgur
  • 1/2 su bardağı irmik
  • 1/2 çay bardağı un
  • 1 yumurta
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 limon suyu
  • bulguru ıslatmak ve köfteyi pişirmek için su
Domates Sosu Malzemeleri:
  • 3 adet domates (iri boy)
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 5 diş sarımsak
  • 1-2 çay kaşığı tuz (arzuya göre artabilir/azalabilir)
  • 4 çorba kaşığı zeytinyağ
Yapılışı:
  1. Bulguru ıslatmak için su kaynatıyoruz. Bulguru bir tasa koyup üzerini kapatacak şekilde sıcak su döküyoruz.
  2. Bulguru bekletirken sosu hazırlıyoruz. Domatesleri rendeliyoruz.
  3. Bir tavaya sos için gereken zeytinyağını döküp rendelediğimiz domatesleri ilave ediyoruz.
  4. Domates kaynayınca salçayı ekliyoruz.
  5. Sarımsakları ufak ufak sosun içine doğruyoruz. Tuz ile tatlandırıyoruz. 
  6. İyice suyunu çekene kadar kaynatıp, sosun hazırlığını tamamlıyoruz.
  7. Sıcak su ile şişmeye bıraktığımız bulgur kıvamına gelince (iyice suyunu çekmeli ve tane tane olmalı) biber salçasını ve kimyonu ekliyoruz ve elimizle (sıcaksa soğumasını beklememiz gerekir) bulgura iyice yediriyoruz.
  8. Salça ve kimyon ile tatlandırdığımız bulguru daha büyük bir tasa alıp içine yumurta, irmik, limon suyu, un ve tuz ile iyice yoğuruyoruz.
  9. Bir kaseye su koyup sürekli elimizi ıslatarak bulguru ufak ufak yuvarlıyoruz.
  10. Yuvarlayarak şekil verdiğimiz köftelerin ortasına parmak basarak ortalarını bir yuva gibi oyuyoruz.
  11. Büyük bir tencereye su koyup kaynatıyoruz.
  12. Kaynayan suya hazırladığımız köfteleri atarak haşlıyoruz. Piştikçe suyun üstüne çıkacaklar.
  13. Pişen köfteleri bir kevgir ile zedelemeden sudan alıp servis yapacağımız tabağa koyuyoruz.
  14. Üzerlerine domates sosunu dökerek servis ediyoruz.
Videolu tarifi izlemek için aşağıdaki linke tıklayınız..


Afiyetle & sağlıkla,