Sayfalar

30 Mayıs 2013 Perşembe

ÇEKİRDEKLİ & ZEYTİNLİ POĞAÇA

Çekirdekli Poğaça

Aniden çaya gelen misafirleriniz için buzlukta saklayabileceğiniz bir tarif. Mis gibi mahlep kokusu ile harika bir ikram önerisi..
Şekillendirdikten sonra tepside buzlukta 1 saat kadar bekletip, daha sonra buzdolabı poşetlerine koyarsanız aniden bir misafiriniz olduğunda ya da canınız çayın yanına farklı bir şeyler çektiğinde tek yapmanız gereken ısınmış fırında yağlı kağıt serilmiş tepside poğaçalarınızı pişirmek olacak. Üstelik hiç çözdürmeden..

Malzemeler:
  • 1 yumurtanın tamamı ve 1 yumurtanın beyazı (sarısı üzerine sürülecek)
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ (ben mısırözü kullandım)
  • 2 yemek kaşığı oda ısısında yumuşamış tereyağ
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • 1 tatlı kaşığı üzüm sirkesi
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • aldığı kadar un (kulak memesi kıvamında ele yapışmayan bir hamur olmalı, yaklaşık 3-3,5 su bardağı kaldırır ancak birden dökülmemesini öneririm.)
  • İçine dilimlenmiş siyah zeytin
  • Üzerine çekirdek taneleri
Yapılışı:

  1. Fırını 180 derecede ısıtıp tepsimize yağlı kağıt seriyoruz. (Buzlukta dondurursanız direk bu işlemi yaparak pişirebilirsiniz)
  2. Hamuru hazırlamak için bir kasede yumurta,yoğurt,yağlar,tuz,şeker,mahlep,sirke ve kabartma tozunu aldığı kadar un ile yoğuruyoruz.
  3. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp avcumuzda açarak ortasına zeytin koyup kapatıyoruz. Hazırladığımız poğaçaları tepsiye diziyoruz.
  4. Hamurumuz bitene kadar bu işlemi tekrarlıyoruz.
  5. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çekirdek serpiyoruz.
  6. Üzerleri kızarana kadar (yaklaşık 20 dk) fırında pişiriyoruz.
Afiyetle & sağlıkla,


20 Mayıs 2013 Pazartesi

MERCİMEK KÖFTESİ

Mercimek Köftesi

Çay davetlerinin vazgeçilmezi .. Bir klasik..
Yapımı göz korkutmasın sakın.. Sadece yemek için biraz sabretmek lazım ki kendini çeksin, tadı yerine gelsin..

Malzemeler:
  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 su bardağı köftelik (ince) bulgur
  • 1 adet büyük boy kuru soğan (çok ufak doğranacak)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1/2 demet taze soğan
  • 1/2 demet ince kıyılmış maydanoz
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • tuz - karabiber - kırmızı pul biber
  • servis için marul yaprakları
Yapılışı:

  1. Mercimekleri yıkayıp üzerini 3 parmak geçecek kadar su koyup tencerede iyice yumuşayıncaya kadar kaynatıyoruz. (Bu aşamada mercimeğin cinsinden dolayı fazla su çekerse ilave etmeniz gerekebilir)
  2. Mercimek suyunu çekip piştiğinde bulguru ilave edip tencerenin kapağını kapatıyoruz. Mercimeğin sıcağı ile bulgur şişecektir.
  3. Bir başka tavaya zeytinyağını koyup kuru soğanları soteliyoruz.
  4. Soğanların rengi değişince salçaları ilave edip bir miktar da salçaları pişiriyoruz.
  5. Mercimek bulgur karışımına bu salçalı soğanı ilave edip iyice yediriyoruz.
  6. Arzu ettiğimiz miktarda tuz-karabiber ve kırmızı biber koyup tatlandırıyoruz.
  7. Taze soğan ve maydanozu ekleyip yine karıştırıyoruz.
  8. Yine arzu ettiğimiz ekşiliği yakalamak adına limonu da ekleyip soğumaya bırakıyoruz.
  9. Bu aşamada buzdolabında 1 saat bekletirsek hep daha rahat şekillendiririz hem de ellerimiz yanmaz :)
  10. Bekleyen harcı ellerimizi hafifçe yağlayarak şekillendirerek marul yaprakları ile servis ediyoruz.
Afiyetle & sağlıkla,

15 Mayıs 2013 Çarşamba

FIRINDA PATATESLİ TAVUK BUT

Fırında patatesli tavuk but


Yemek pişirmek için az mı vaktiniz var? O zaman bu tam size göre bir tarif ...
Bu yemeğin yanına bir de pilav ... ohhh yeme de yanında yat..

Malzemeler:
  • 4 adet tavuk but (baget)
  • 2 adet dilimlenmiş patates
  • 1 adet dilimlenmiş havuç
  • 2 adet rendelenmiş domates
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı su 
  • tuz - karabiber
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
Yapılışı :

  1. Bagetleri düdüklüde 1 bardak su ile sadece 5 dk kadar haşlıyoruz (Bu yemeğin fırında daha çabuk pişmesini sağlayacak) 
  2. Fırın tepsisine haşlanan bagetleri dilimlenmiş patatesleri, havuçları koyup tereyağını bagetlerin üzerlerine paylaştırıyoruz.
  3. Domates rendesi, salça, tuz, karabiber ve tavukları haşladığımız su ile bir sos hazırlayıp bunu yemeğin üzerine döküyoruz.
  4. Fırını 200 derecede ısıtıp yemeğimizi patatesleri yumuşayıp tavuklar kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Afiyetle & sağlıkla,


10 Mayıs 2013 Cuma

PİŞİRMEDEN PRATİK ÇİLEKLİ CHEESECAKE

Pratik Cheesecake

Cheesecake yapmak aslında benim için en pratik tatlı.. Kek çırpar gibi .. malzemelerim evde varsa hemencecik yaparım genelde..Ama bu sefer daha da pratikleşti, üstelik yazlık moduna daha da uygun oldu sanki.
Buzdolabında sadece dondurularak hazır hale gelen bu tatlıyı yaparken kelepçeli kalıp yine ideal bir görüntü sağlamak adına önemli. Ama yoksa ya da alternatif bir sunum tercih ederseniz tek kişilik porsiyonlar ya da bir borcam da kullanılabilir.
Pratik Çilekli Cheesecake

Malzemelerin içerisinde de görebileceğiniz üzere, oturduğum semtte jelatin ya da toz jöle bulamadığım için  Dr. Oetker'in Cheesecake yap paketinin yarısından faydalandım. Tatlının kesildiğinde düzgün olmasını istediğim için bu karışımın içindeki jelatinini kullanmış oldum diyebiliriz. Arzu ederseniz kullanmayabilirsiniz ancak serviste dilimleme sorunu çekebilirsiniz.
Şimdi çilek mevsimi diye çilek kullandım ama alternatif olarak böğürtlen, şeftali, kayısı gibi meyveler de kullanılabilir.

Pratik Çilekli Cheesecake

Malzemeler:
  • 1,5 paket Burçak bisküvisi
  • 50 gr tereyağ ya da margarin (Ben Teremyağ kullandım)
  • 2 paket Labne peyniri
  • 5 tepeleme yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 paket krema
  • 1/2 paket Dr. Oetker Cheesecake Yap
  • 1 kg çilek

Pratik Cheesecake

Yapılışı:
  1. Bisküvileri robottan çekip un haline getiriyoruz. 
  2. Tereyağını bir tavada eritip un haline gelen bisküvilerle karıştırıyoruz.
  3. Kelepçeli kalıbın kenarlarını ıslatıp tabanına yağlı kağıt yerleştiriyoruz.
  4. Yağlanan bisküvileri bastırarak yağlı kağıt serilmiş tabana yerleştiriyoruz.
  5. Labne ve pudra şekerini bir kasede mikserle çırpıyoruz.
  6. Bir başka kasede krema ve cheesecake karışımını çırpıyoruz.
  7. Bu kremalı karışımı peynirli labneye katarak bir dakika kadar da o şekilde çırpıyoruz.
  8. Tüm bu karışımın içine ufak ufak çilek doğruyoruz (yaklaşık 300 gr kadar) Hazırladığımız krema ile karıştırıyoruz.
  9. Büyük çileklerden seçip ortadan ikiye bölüp bisküvilerin üzerine çemberin çevresine diziyoruz.
  10. Peynirli çilekli harcı döküp üzerini düzelterek kabı streç film ile sararak buzluğa kaldırıyoruz.
  11. Bu şekilde minimum 3-4 saat tutuyoruz.
  12. Servis etmeden önce üstüne de çilek dizerek buzdolabının alt kısmına alıyoruz.
  13. Dilimleyerek servis ediyoruz.
Afiyetle & sağlıkla,

4 Mayıs 2013 Cumartesi

PATATES PASTASI SALATASI

Patates Pastası

Ben de kendi tariflerimi google'dan bulurum hep :) Tarif defteri tutmuyorum blog yazmaya başladığım günden beri. Ne zaman bir şey yapacak olsam hemen google YEMEKBAHANE ..... yazarım, hoop kolayca bulurum :) Bu yazıyı yazmadan evvel patates ile neler yapmışım merak ettim .. Google'da YEMEKBAHANE PATATES yazdım, maşallah patates sever biriymişim yine anladım :)

Bu salatayı bir çay davetim için hazırlamıştım, yapımı pratik, sunumu bu şık salatayı hazırlarken kelepçeli kalıp kullandım, sizin kalıbınız yoksa bir kaseye streç film döşeyip ters yüz ederek de sunum yapabilirsiniz.

Malzemeler:
  • 4 adet iri boy patates
  • 3-4 sap ince kıyılmış taze soğan
  • 1/4 bağ ince kıyılmış dereotu
  • 1/4 bağ ince kıyılmış maydanoz
  • 1/2 su bardağı ufak doğranmış kornişon turşu
  • 1 limonun suyu
  • zeytinyağ (arzu ettiğiniz miktar)
  • tuz
  • tabanı için ince kıyılmış göbek salata
  • Süsleme için mısır, dereotu ve havuç dilimleri
Yapılışı:
  1. Patatesleri soyup haşlıyoruz.
  2. Haşlandıktan sonra suyunu süzüp derin bir kaseye alıp, eziyoruz.
  3. Patateslere taze soğan, dereotu, maydanoz ve turşuyu ilave ediyoruz.
  4. Limon, zeytinyağ ve tuz ile tatlandırıp iyice karıştırıyoruz.
  5. Kelepçeli kalıbın tabanını çıkartıp servis yapacağımız tabağa kalıbımızı oturtuyoruz.
  6. Tabana ince kıyılmış göbek salatadan yerleştirip üzerine patatesli harcımızı iyice bastırarak koyuyoruz.
  7. Üzerini mısır, dereotu ve havuç dilimleri ile süslüyoruz.
  8. Bu şekilde buzdolabında minimum 2 saat bekleterek servis ederken kalıbımızı açıyoruz.
Afiyetle & sağlıkla,