28 Nisan 2012 Cumartesi

BUGUN ARAS'İN DOGUMGUNU

Dogum yaptıktan sanırım sadece 4-5 gün sonraydi ... Anneme bir geceyarısı su soruyu sormuştum "34 yıldır annelik denen bu ağır yükü nasıl taşıyorsun?" diye ve bu çok yorucuymus, yüreğim yoruldu benim demiştim, henüz 5 günlük bebeğime dair duydugum kaygı hissiyle.. Annem anlamlı bir sekilde gulumsemis, alisirsin demişti..."anne olunca anlarsın" dedikleri şeyi yasıyordum sanırım. Bugün bebeğimle kavuştuğum gün, yeniden doğduğum, varlığımın anlamının arttığı, hayatta gercekten bir ise yaradığımı tam olarak hissettiğim gün...
Aras'a...
Ben klavye ile yazmayı bilen eline kağıt kalem pek almayan bir anneyim :) bugüne kadar sana ya hep mail atmamın ya da bloga yazmamın sebebi sanırım bu alışkanlık ! O yüzden senin bir hatıra defterin olmadı güzel oğlum :)
Gözlerinin icine baktığım o gün yani doğduğun gün bana can verdin sen, minicik ellerini avuçlarımın icine aldığımda kalbim sicacik oldu bebeğim. Sen, hayatımı, hayata bakışımı, hayatın anlamını, hayattaki anlamımı değiştirdin benim. Sen yokken meger biz bosluktaymisiz, sen bütün aileyi doldurdun... Teyzemin dediği gibi evimizin altın topu oldun,en büyük zenginliğimiz...
İyi ki geldin Aras ...
İyi ki doğdun güzel kuzum..
Seni çok seviyorum ... Hadi seslen bana kocaman ANNEMM de :)
Ben buradayım,yanıbaşında ..
Bu arada o gün sorduğum soruya alisirsin diyen annemi şimdi daha iyi anlıyorum, anneler o yüke alışmazmış, o kaygı hiç girmezmiş anneler o yükü bilerek hissederek yasamaya devam ederlermiş ...
Tüm annelere sevgilerimle!

11 Nisan 2012 Çarşamba

YEŞİL MERCİMEKLİ KIYMALI KIŞ BÖREĞİ

Yeşil Mercimekli Kıymalı Kış Böreği


Aslında bu böreği bekletecektim, belki de önümüzdeki kışa kadar. Dedim ki kış böreği ise soğuk-kapalı bir havada yazayım şimdi bahar bahar başka şeylere yer verelim Yemekbahane'de.. Ama ne oldu? Martta tshirt giyerken Nisan'da kabana giriverdik yeniden. Her sene aynı terane, geldi gelecek derken, bahar bize can çekiştiriyor. Şimdi oturduğum yerden gördüğüm, kapalı, gri, kasvetli bir havadan ibaret. Kimileri böyle havaları da sever ama benim için hiç uygun bir mod değil, söylemeliyim. Elim kıpırdamak istemiyor bu havada, hele ki ruhum iyice içine kapanıyor.Laf döndü dolaştı uzadı. Sözün özü diyeceğim o ki, kışı bekletmeye gerek kalmadı, kış böreği ile karşınızdayım. Yeşil mercimeğin kıyma ile dayanılmaz buluşmasını seveceksiniz eminim.. Bu böreği ben uzun uzun pişirerek pide şeklinde tüketmeyi seviyorum. Eğer siz porsiyon şeklinde yapmak isterseniz Kıymalı Bulgurlu Börek gibi tek tek de sararak hazırlayabilirsiniz. (Bu böreği de galeta ununa bulamak isterseniz o da lezzetli olacaktır.)

Malzemeler:

İç harcı için;
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 adet orta boy kuru soğan (yemeklik doğranacak)
  • 300 gr kıyma
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • karabiber, kırmızı biber, tuz
  • Sıvıyağ
  • Sıcak su
Diğer malzemeler:
  • 4 adet yufka
  • 1,5 su bardağı su
  • 4 yemek kaşığı sıvıyağ (mısır özü kullandım)
  • yumurta sarısı
  • susam
Yapılışı:
  1. Öncelikle iç harcını hazırlayarak başlıyoruz böreğimizin yapımına. Yeşil mercimeği üzerini geçecek kadar su ile haşlıyoruz.
  2. Bir tencereye 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ koyarak yemeklik doğranmış soğanları kavurmaya başlıyoruz. Soğanların rengi değişince kıymayı ilave ederek kıyma iyice pişene kadar kavurmaya devam ediyoruz.
  3. Daha sonra haşladığımız mercimeği ve salçayı ilave ederek, bir miktar (2-3 yemek kaşığı) sıcak ekleyip salçanın pişmesini sağlıyoruz.
  4. Damak tadımıza göre baharatlarını da ilave ederek, harcın hazırlığını tamamlıyoruz.
  5. Fırınımızı 180 derecede ısıtıyoruz. Fırın tepsisini yağlayarak hazırlıyoruz.
  6. Bir kasede 1,5 su bardağı su ve 4 yemek kaşığı sıvıyağı karıştırıyoruz.
  7. İlk yufkayı tezhaga serip üzerine yağ-su karışımından serperek, her yanının iyice ıslanmasını sağlıyoruz. Üzerine ikinci yufkayı da serip aynı işlemi tekrarlıyoruz. Bu katın üzerine hazırladığımız iç harcın yarısını yufkanın ortasına gelecek şekilde koyup büyük bir rulo yapıyoruz. Büyük ruloyu ortadan ikiye kesip, iki parçayı yağladığımız fırın tepsisine yerleştiriyoruz.
  8. Diğer iki yufkayı da aynı şekilde yapıp toplamda 4 parça uzun rulo elde ediyoruz.
  9. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam serptikten sonra ısıttığımız fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
Tek kişilik olarak ya da dilimleyerek servis edilebilir.Ayran ile deneyin derim :)
Afiyetle & sağlıkla,

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails