Sayfalar

30 Ağustos 2010 Pazartesi

PEYNİRLİ AÇMA BÖREK

peynirli açma börek


İlk denemem oldu ama sonuçtan hepimiz memnun kaldık. Sanırım pasta yaparken şeker hamuru açma deneyimleri börek yapımına temel teşkil etmiş :) Böreği kıtır kıtır sevenlerdenseniz denemenizi öneririm.

Malzemeler:

Börek Hamuru :

  • 500 gr un
  • 1 yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Su

Harç Malzemesi :

  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • tuz
  • 1 yumurta
  • Su

  • İç malzeme olarak (yaklaşık 200 gr) beyaz peynir & maydanoz karışımı
  • Üzerine 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı tereyağ

Derin bir kaba unumuzu, tuz ile karıştırıp eleyerek koyuyoruz. Ortasını havuz gibi açarak yumurtayı kırıyoruz. Azar azar su ilave edip yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğuruyoruz. Hamuru tezgaha alıp hafifçe un serpip bir miktar daha yoğurup, hamurumuzu 8 eşit bezeye ayırıyoruz.

Fırın tepsisini iyice yağlayıp hazırlıyoruz. Harç malzemesini (su hariç) derin bir kasede karıştırıyoruz. Su ilavesi yaparak biraz kıvamını inceltiyoruz.


Eşit miktarda böldüğümüz bezeleri bol un serptiğimiz tezgahta hazır yufka inceliğinde açıyoruz. Açtığımız yufkayı yağlanmış tepsiye kenarları dışarıda kalacak şekilde döşüyoruz. Harç malzemesinden yufkanın üzerine döküp ikinci yufkayı koyuyoruz. Bu sefer kenaları dışarıda kalmayacak şekilde yufkayı içeride eşit bir şekilde döşememiz gerekiyor. Bu işlemi 4. yufkaya kadar her yufkanın üzerine harç sürerek sürdürüyoruz. 4. yufkanın üzerine iç malzememizi bolca koyuyoruz.


Kalan diğer bezeleri de açarak böreğimizi yapmaya devam ediyoruz. Son katta ilk açtığımız yufkanın dışarıda kalan kısımlarını da üzerine toplayarak yapım sürecini tamamlıyoruz. Yumurta sarısına bir miktar sıvıyağ koyup karıştırıyoruz ve böreğin üzerine sürüyoruz. Önceden ısıtılmış (180 derece) fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Pişen böreğimizin üzerinde bir miktar tereyağ gezdiriyoruz.


Dilimleyerek böreğimizi servis ediyoruz.

Tüm milletimizin Zafer Bayramı'nı bu vesile ile kutluyorum.. Ne Mutlu Türküm Diyene !


Afiyetle & sağlıkla,

16 yorum:

  1. Çok güzel çıtır çıtır görünüyor.HARİKA...ELLERİNİZE SAĞLIK.

    YanıtlaSil
  2. Megeciğim bende hiç yufka açmadım şimdiye kadar hep kalın olurmu diye endişelenirim seninki harika gözüküyor ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Ayyy ne kadar güzel gözüküyor. Ellerinize sağlık.
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  4. mügecim sen yaparsında olmazmı hiç şahane olmuş ellerine sağlık tatlım afiyet bal olsun
    sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Ahh bir dilim iftarda yemek için neler vermezdim.
    Açma börek gibisi varmı ? eline sağlık canım

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. Enfes görünüyor ya,canım çekti benim!

    YanıtlaSil
  8. bu kadar ince açarsam zaten olmuşum demektir !
    çok güzel bir börek ellerine sağlık canım
    sevgiler

    YanıtlaSil
  9. çok güzel görünüyor ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  10. Çok güzel görünüyor mis gibi olmuş ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  11. Nefisss! Ellerinize saglik diyorum,bence tadida muhtesem olmustur...

    YanıtlaSil
  12. ellerine sağlık müge...
    gayet ustaca olmuş.. harika görünüyor..

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  13. çok güzel olmuş Mügecim hafta sonu börekleri bol bol stokladığım bu sefer canım çekmedi:) sevgiler

    YanıtlaSil
  14. börek
    ı have missed:(
    :)
    uzaklarda olunca birde ecnebi diyarında börek olmayınca özlüyorsun işte sadece böyle
    ve daha bir cazibeli duruyor ki her zaman çok severdim:)
    ellerinize sağlık nefis duruyor kıtır olunca daha da tadınan yenmez eminim:)

    YanıtlaSil
  15. İftar sofralarınızı süsleyen "Fırında Tavuk Yemekleri"nizi bizimle paylaşıp, paylaşırken eğlenmeye ve eğlenirken MAGGİ'nin sponsorluğunda gerçekleşen yarışmamızdan birbirinden değerli hediyeler kazanmaya ne dersiniz?? Katılmak için tek yapmanız gereken tarifinizi fotoğrafıyla birlikte bize göndermek.. Ayrıntılar için www.hamaratabla.com

    YanıtlaSil
  16. El açması böreğin tadına doyum olmaz,nefis görünüyor,ellerine sağlık,sevgiler.

    YanıtlaSil

Sevgili Yemekbahane takipçisi son derece değerli görüşlerini benimle paylaştığın için çok teşekkür ediyorum.
Sevgiler
Müge Karahan