Sayfalar

10 Ekim 2008 Cuma

YEMEKBAHANE 2 YAŞINDA VE KIYMALI PİDE

Bayramdı, yoğunluktu derken atlamışım..Bugün tarihe bir baktım meğer az daha kalsam iyice geç kalacakmışım :(

2006 Ekim'inde başlamıştım Yemekbahane'den ses vermeye. Üzerinden tam 2 yıl geçmiş. 2 koca yılda kazandıklarım, kazandırdıklarım, yitirdiklerim, yaşadıklarım, yaşayamadıklarım, sevinçlerim, sevinemediklerim, gördüklerim, göremediklerim ve daha nicesi bu sayfada birbir birikmiş. Başka bakmaya başlamışım çevreme, aileme, dostlarıma.Yani bu sayfa yapmak istediğim şeyi yapmış.Kendime bakmamı sağlamış.Kendime vakit ayırmanın keyfini yaşatmış bana.

Yaşatmaya da devam edecek, tam da buradan kaldığı yerden...

Afiyetle, ağzımızın tadıyla :)

KIYMALI PİDE



Ailecek malesef hamur işlerine çok düşkünüz. Bu da mevcut resmi gayet güzel özetliyor sanırım. Bizim mutfakta yine bir hamur yoğurma mevzusu söz konusu oldu. Aslında bu ramazan ayında vuku bulan bir durumdu, şimdi yazmak nasipmiş. İftar sofrası menüsünde yer alan pidenin yukarıda görmüş olduğunuz fotoğrafı ise bir hayli eski. Son yapılanı çekmeden yemişiz :) Daha önce çektiğimizin de tarifini vermemişiz :) Kısmet bugüneymiş ..

Malzemeler:

Hamuru için: (resimdeki gibi 6-7 adet pide çıkıyor)


  • 1 su bardağı süt

  • 35 gr yaş maya

  • 3 /4 çay bardağı sıvıyağ

  • 1 çorba kaşığı toz şeker

  • 1 tatlı kaşığı tuz

  • 1/2 çay bardağı ılık su

  • 4 su bardağı un

İç Malzeme:



  • 250 gr kıyma

  • 1 adet orta boy soğan (yemeklik doğranmış)

  • 3-4 adet sivribiber

  • 2-3 adet domates

  • 2-3 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz

  • tuz, karabiber, kırmızı biber

  • 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ

Üzerine :



  • 1 adet yumurta

  • 2 yemek kaşığı yoğurt

  • süslemek için sivri biber

Hamurunu yoğurmak için 1 bardak sütü kaynatmadan hafifçe ocakta ısıtıyoruz. Elimizi yakmayacak kıvama gelince mayayı sütle karıştırıp iyice eritiyoruz. Unu çukur bir kaba eleyip ortasını havuz gibi açıyoruz. Ortasına erittiğimiz mayayı, sıvıyağı, ılık suyu, şeker ve tuzu ekleyip fazla mıncıklamadan hamuru yoğurmaya başlıyoruz. (Daha fazla un kaldıracağını düşünürseniz yoğurma esnasında ilave edebilirsiniz. Aynı şekilde eğer un çok gelirse ılık su miktarı arttırılabilir.)


Hamurumuz yumuşak kıvamlı bir hal alınca nemli bir bezle üzerini örtüp yaklaşık 30 dk kadar mayalanmaya bırakıyoruz.


Hamur mayalanırken biz iç malzemesini hazırlıyoruz.


Bir tavaya ya da tencereye sıvıyağı alıp, yemeklik doğranmış soğanları orta hararetteki ateşte sotelemeye başlıyoruz. Soğanlar renk değiştirdikten sonra kıymayı ilave edip kavuruyoruz. Biberleri ve domatesleri doğruyoruz ve önce biberleri soğan-kıyma karışımına ilave ediyoruz. Biberler de kavrulunca domatesleri ekliyoruz. Bu aşamada baharatını ayarlıyoruz. Son olarak maydanozu koyup ocağın altını kapatıyoruz.


Fırınımızı 180 derecede ısıtıyoruz ve fırın tepsimizi yağlıyoruz. (Yağlı kağıdınız varsa o da kullanılabilir)


Mayalanan hamurumuzdan eşit miktarda parçalar kopartıp elimizle pide şekli verip ortasına kıymalı harçtan koyuyoruz. Tüm hamur bitene kadar aynı işlemi tekrarlıyoruz. Pidelerimizi 15 dk kadar da tepsi mayası alması için bekletiyoruz.


Yoğurt ve yumurtayı bir kasede karıştırıp, 15 dk tepside bekleyen pidelerimizin üzerine eşit miktarda bu karışımdan sürüyoruz. Sivri biber ya da domatesle pidelerimizi süsleyip ısıttığımız fırında yaklaşık olarak 25-30 dk kadar pişiriyoruz.


Üzerleri kızaran pidelerimizi fırından çıkartıp sıcakken servis ediyoruz.


Afiyetle,


10 yorum:

  1. Adas sen ne yaptın ya ekrana yapıştım!!
    Pideleri görünce...

    Uzun zamandır blog gezerken bu kadar yalandığımı hatırlamıyorum :)

    Ellerine sağlık yahu!

    Bu arada Bloglines ta sadece pideler vardı, ama iyiki yorum yazmaya gelmişim, 2.yaşı öğrenmiş oldum.
    Nice mutlu blog yaşlarına sekercim, blogun sana hep mutluluk versin inşallah

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Müge,
    Nice güzel yıllara ve paylaşımlara..

    Pidelerin çok nefisler,ellerine sağlık canım..


    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Mügeciğim,
    Bloğuna nice yıldönümleri dilerim.
    Hep bizimle ol.
    Pideler nefis.
    İyi haftasonları

    YanıtlaSil
  4. paylaşımların çok olsun sevgili müge..
    uzun soluklu olmasını dilerim.
    sevgilerrrrrrrr


    pideler enfes.

    YanıtlaSil
  5. bazı arkadaşlar ara verirkern yada blog alemindeki zamanını noktalarken böyel 2.yaşını dolduran kutlayan arkadaşları görmek harika birşey..

    2.yaşın kutlu olsun enfis tatlarla olsun hep ağız tadıyal olsun inşAllah,her daim artan bir sevinçle hazırlayacağın yazılar hep olsun..

    YanıtlaSil
  6. Nice uzun yaslara, nice paylasimlara. sevgilerimle

    YanıtlaSil
  7. Mügeciğim daha uzun yıllar yemekbahanenin burada olmasını dilerim. Eeeee, ne dedik, yemek bahane Müge şahane

    YanıtlaSil
  8. Ellerine saglik pideler sahane olmuslar...ayrica blogunun ikinci yasini kutlarim,nice guzel paylasimlarda bulusmak umidiyle...sevgiler

    YanıtlaSil
  9. ellerinize sağlık pideler harika gözüküyor gercekten..
    ikici yaşınızda kutlu olsun nice nice senelere inşallah, böyle güzel tariflerle...

    YanıtlaSil
  10. Nice senelere Mügecim, hep yemek bahanemiz olsun diyorum
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil

Sevgili Yemekbahane takipçisi son derece değerli görüşlerini benimle paylaştığın için çok teşekkür ediyorum.
Sevgiler
Müge Karahan