Sayfalar

29 Eylül 2008 Pazartesi

KIYMALI TEPSİ BÖREĞİ

Elde açılan böreğin hali bir başka oluyor..
Hele de açan kocanızsa :)



Yemekbahane'den SON DAKİKA görüntüsü...

Daha bu fotoğrafı çekeli 20 dakika bile olmadı, inanın... Sıcak sıcak yedik, sıcak sıcak tarifi veriyoruz:)

Tepsiyi tutan el, sevgili eşim Engin'in eli.. Zira bu börek %100 kendisinin ellerinden çıktı ve sahur soframızın başının tacı oluverdi..

Mübarek Ramazan ayının son sahuruna layık bir şeyler yapma arayışındayken Engin, ben börek açacağım diyince bunu pek yadırgamadım inanın. Çünkü bu onun ilk hevesi değil, zaman zaman börek açası geliyor adamcağızın, hoşgörmek lazım :)

Nasıl bir börek nasıl bir börek..

İnce ve çıtır çıtır bir börek..Tabii ki kıymalı..İşte tam hayali de buydu, kıymalı bir tepsi börek :)

Açtık Sofra dergisinin Eylül sayısını, arka fihristinden Hamur İşleri bölümünden bir börek hamuru seçiverdik kendimize.Beğendiğimiz bir hamuru hacimsel olarak ufaltarak bir hamur tarifi çıkarttık ortaya.İşte bizim böreğimizin tarifi :

Hamuru için:

  • 2 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı sulanmış yoğurt
  • 1 yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • 1/2 çay bardağı su

Ara malzeme:

  • 200 gr kıyma
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 adet kabukları soyulmuş domates
  • 2-3 adet sivri biber
  • 1 avuç ince kıyılmış maydanoz
  • tuz, karabiber, kırmızı biber
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ

Üzerine sürmek için yumurta sarısı, aralara sürmek için sıvıyağ, varsa çörek otu (susam da olur)

2 su bardağı unu eliyoruz. Ortasını havuz gibi açıp yumurtayı kırıyoruz. Yoğurt, sıvıyağ, tuz ve suyu ilave edip yoğurmaya başlıyoruz. Yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. (Bu aşamada biraz daha un ilave etmeniz gerekirse ekleyebilirsiniz)

Hamurumuz toparlandığında üzerini bir bez ile kapatıp 20 dk kadar dinlendiriyoruz.

Bu arada iç harcını hazırlıyoruz.

Soğanları ince ince kıyıyoruz. Sıvıyağı bir tavaya alıp soğanları yağda hafifçe soteliyoruz. Soğanlar pembeleşince kıymayı ilave edip kavuruyoruz. Daha sonra ince doğranmış sivri biberleri ekliyoruz. Domates, maydanoz ve baharatını da ekleyip bir süre daha soteliyoruz. Ocağı söndürüyoruz.

Dinlendirdiğimiz hamurumuzu dört eşit bezeye ayırıyoruz.

26 cm çapındaki tepsimizi iyice yağlıyoruz (sıvıyağla)

Tezgaha un serpip bezeleri tepsi büyüklüğünde açıyoruz. Birinci yufkamızı açınca yağladığımız tepsiye alıyoruz, kenarları tepsinin dışında bırakıyoruz. Üzerine bir yumurta fırçası yardımıyla sıvıyağ sürüyoruz. İkinci yufkamızı üzerine yerleştiriyoruz ve hazırladığımız harcı ikinci yufkamızın üzerine eşit miktarda döküp iyice yayıyoruz. Üçüncü yufkamızı da harç koyduğumuz katın üzerine koyuyoruz ve yağlama işlemini tekrarlıyoruz. Son katı da koyup yanlarda kalan yufkaları da son aktın üzerine doğru topluyoruz.

Tüm katlarını tamamladığımız böreğimizin üzerine bolca yumurta sarısı sürüp, pizza dilimler gibi dilimliyoruz. Çörek otu ile süsleyip önceden 180 derecede ısıttığımız fırında yaklaşık 20-25 dk kadar pişiriyoruz.


Böylelikle son sahurumuzu da lezzeti bol bir börekle kapatmış olduk.

Buradan herkesin bayramını kutlamak istiyorum..

Herkese sevdikleri ile birlikte, tatlı şeker gibi bir bayram diliyorum !

Ağzınızın tadı eksik olmasın!

Afiyetle kalın,





13 yorum:

  1. Mügeciğim,
    Eşini tebrik ederim börek nefis görünüyor. Benim eşim daha bıçak kullanmayı yeni öğrendi:)

    Sana ve ailene iyi bayramlar dilerim.

    YanıtlaSil
  2. Mügecim,
    Ramazan bayramın kutlu olsun,
    Öpüyorum çok..

    YanıtlaSil
  3. canım benım bende tbrık ederım.
    bayramınız sevgı dolu huzur ıcınede gecsın sevgıler..

    YanıtlaSil
  4. Hep bir arada, sevgi dolu ve huzurlu nice bayramlar geçirmek dileğiyle, Ramazan Bayramınız kutlu olsun! Allah tüm inananlara nice huzurlu, bereketli bayramlar nasip etsin.

    YanıtlaSil
  5. Yeeriiim ben o böreeeğğğiiii :)))))
    (Börek zaten başka ne yapılırsa?, benimkide laf!)

    Canım Adaş şekerim;
    Eniştemize 41 kere maşallah !! Böyle umuma acık yerlerde anlatma, bak nazara gelir, yapmaz Allah korusun :))
    Ellerine sağlık, nefaseti fotograftan taşmış zaten..
    Sana biricik eşinle, hep böyle mutlu sofralar dilerim.

    Bayramınızı gönülden kutlarımm. İnsallah birlikte ve gün gün çoğalarak mutlu huzurlu bayramlar dilerim.

    İzmirden de ne istiyin?? Aa evet bulursan eğer deniz börülcesi ! :)

    Dönüşte hemen görüşeceğiz nasılsa alırım senden taze taze:)

    İyi yolculuklar şekerim:)

    Yine uzun oldu bu yorumda, Allahım buraya gelince heeep çenem düşüyo benim.

    YanıtlaSil
  6. Bayramını en içten dileklerimle kutluyor, 'Şeker' gibi lezzetlerinin devamını diliyorum... Şeker Pasta Banu...

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Müge,

    Eşinin ellerine sağlık.Gerçekten de görüntüsü çok güzel. Tadını sormuyorum bile...

    Ailen ve sevdiklerinle sağlıklı,mutlu,sevgi dolu, huzurlu,şeker tadında bayram dilerim.

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. :)))))))))
    VALLA NE DİYEYİMM MÜGECİM.
    MAŞALLAHH. MAŞALLAHH :)))
    İYİ BAYRAMLAR CANIM.. :)))

    YanıtlaSil
  9. bayramınız mübarek olsun ağız tadıyla inşALlah..

    YanıtlaSil
  10. Sevdiklerinizle geçireceginiz güzel bir bayram dilerim...Hayirli Bayramlar...

    ÖPTÜM CANIM

    YanıtlaSil
  11. Adsız5:57 ÖS

    Iyi bayramlar.

    YanıtlaSil
  12. Sayfayı inceledim, güzellikler var tabii.. Emek güzel şey... Bana da beklerim, biraz gülersin, biraz da enfess bi o kadar inanılmaaz tarif ve bilgilerimden feyz alırsın :).. Valla ben ordayım:)

    YanıtlaSil
  13. Müge eşine bravo, ellerine sağlık....

    YanıtlaSil

Sevgili Yemekbahane takipçisi son derece değerli görüşlerini benimle paylaştığın için çok teşekkür ediyorum.
Sevgiler
Müge Karahan