Sayfalar

26 Nisan 2007 Perşembe

PAŞA BÖREĞİ

Paşa Böreği













































Ne zamandır hep tatlı tatlı tatlı... Tuzluların ne günahı var canım..Üstelik ben ziyadesiyle tuzlu düşkünüyken, ne oldu bana anlamadım.Bir tatlı furyasıdır aldı başını gidiyor.
O zaman hemen şahane, pratik, lezzetli bir börek ile karşınıza gelmem icabediyor..
İşte PAŞA BÖREĞİ...Annemin,teyzemin,kuzenlerinin hatta bazen benim bile demirbaşımız.Misafir menülerinin ilk satırını hiçbirşeye kaptırmayan beni, Duyguyu (kuzenim)büyüten hatta bizden sonrakileri bile büyütecek börek.
Denemenizi tavsiye etmiyorum, şiddetle öneriyorum.Siz de müptelası olacaksınız...

Annem Paşa Böreği'ni Burcu'nun gelmesi nedeniyle cumartesi günü pişirdi bizim için. O gün biz yeterince mutfakta olacağımız için menü kendisine aitti.Bize sadece kurabiyelerin arasında balkonda kısa bir keyif yapmak düştü. Ellerine sağlık canikommm !

Malzemeler:
  • 3 yufka
  • 6-7 adet patates
  • süt
  • 1-2 kaşık margarin*** yağ miktarı arzuya göre arttırılabilir (püre yaparken tercihinize göre)
  • tuz
  • 2 yumurta sarısı
  • 100 gr kaşar peyniri
Öncelikle patatesleri haşlıyoruz. Patatesleri haşlandıktan sonra ezerek süt (kıvamına göre katmanız gerekecek) ve margarin ile püre haline getirip, tuzunu ekliyoruz. Hazırladığımız bu püre böreğimizin iç malzemesini oluşturuyor.
Yufkalardan ilkini tezgahımıza serip üzerine bolca (heryerine gelecek şekilde) harcımızdan sürüyoruz. Daha sonra ikinciyi üzerine koyup, harç sürme işlemini yineliyoruz.Son olarak üçüncüyü de üzerine koyuyor ve yine bolca harç döküyoruz ve yayıyoruz. Sonrasında üst üste bulunan yufkalarımızı kalın bir rulo şeklinde sarıp bir tepsi yada tabağa alıp buzdolabından en az 30 dk dinlendiriyoruz. (Bir gece önceden de yapıp, ertesi gün misafirleriniz gelmeden önce pişirebilirsiniz) Ne kadar uzun kalırsa o kadar rahat dilimlenecektir.
Fırınımızı 180 derece ısıtıyoruz. Tepsimizi sıvıyağ ile iyice yağlıyoruz. Kaşar peyniri rendeleyip, yumurta sarıları ile karıştırıyoruz.
Rulo halindeki böreğimizi ekmek dilimler şekilde (ne kalın ne ince olacak) kesip yan yatırarak tepsiye diziyoruz ve üzerlerine yumurtalı kaşarlı harçtan bolca sürüyoruz.
Fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.
Afiyetle,

15 yorum:

  1. Patates ve kaşar düeti.....
    nefis olur ve bende çok severim. Ellerinize sağlık.....

    YanıtlaSil
  2. Eline sağlık anneciğinin,tadanlara da afiyetler olsun :)

    Kurabiyeler de süper görünüyor,eminim çocuklar bayılmıştır.Selam ve sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. Hersey cok guzel olmus, ellerinize saglik. Sevgiler ve iyi hafta sonlari.

    YanıtlaSil
  4. Adsız1:03 ÖS

    Gerçekten paşa böreği bol malzemeli bi de karşarlı nefis olur.. yapmak için sabısızlandım.. herkesin ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  5. Adsız5:30 ÖS

    Merhaba, patatesli böreği çok seviyorum ama evde yenmediğinden bende pişirmek için çok rağbet etmiyorum.. Nasıl da çekici :) geldi bana bilemezsiniz .. ellerinize sağlık..
    sevgiler

    YanıtlaSil
  6. merhaba,
    paşa böreğinin içine sadece hazırlanın patatesli harçtan koyuyorsunuz, ayrıca hazırlanan yağ yada başka bir karışımla yufkalar ıslanmıyor değilmi..?
    Ellerinize sağlık, bütün tarifler ve onları bize sunum için harcadığınız zamana tşk.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba,

    Ziyaret eden herkese çok teşekkür ediyorum.Fehime Hnm'ın sorunuza istinaden :
    İç malzemesine dahil edilen yağ dışında herhangi bir yağ ilave etmeden yufkalara sarmanız yeterli.

    Teşekkürler,
    Müge

    YanıtlaSil
  8. Nasılda güzel görünüyor annenin ellerine sağlık Mügecim. Vallahi bakarken bile ağzım sulandı diyebilirim. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. Adsız5:43 ÖS

    merhaba,acaba kaşarı da iç harca dahil etsek nasıl olur.kızarmış kaşar tadını sevmiyorum

    YanıtlaSil
  10. Adsız5:49 ÖS

    ben soruma cevap alamadım ama böreğinizi 2 kez denedim sonuç gerçekten lezzetli ve pratik.süt miktarını göz kararı koydum.ölçüsünü yazarsanız sevinirim.teşekkürler

    YanıtlaSil
  11. Bir börek böyle anlatilirsa o bu yaziyi okuyan da onu yapar.:)

    Dolap da yufkam, taslakda tarifim yok, yani mutfaga kosmam lazim, görüsmek üzere.:)))

    YanıtlaSil
  12. Bu börek tek kelime ile muhteşem duruyor. Gerçekten deneyeceğim. Ellerinize sağlık süper!

    YanıtlaSil
  13. Böreği bugün bende denedim.Ama pek olumlu birşey yazamayacağım.Bu sıralar ne denediysem "enfes" kelimesini kullanamıyorum.Yavan bir börek.Daha doğrusu yağ oranıda oldukça az...Börek yerken aldığım hazzı alamadım.Ekmek üzerine maydanozlu harç yapıp fırınladığımda bundan daha güzel sonuç alıyorum.Oysa görüntü beni ne kadar mutlu etmişti.Deneyeceklere duyrulur...Teşekkürler tarifiniz için.

    YanıtlaSil
  14. Nixie merhaba,

    Böreği beğenmediğinize üzüldüm halbuki benim en fovarilerimdendir. Damak tadınıza uymadı demek ki. Evet tepsi böreği gibi değildir, dilimlenmiş
    ve bol patatesli oluşu bunu farklı yapıyor. Yağ oranı ise arzuya göre arttırılabilir.

    Ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  15. Adsız11:08 ÖS

    mrhaba
    bu böreği bi iki yıl önce yaptım.çok güsel oldu. tadına bakan herkes çok beğendi. yalnız benim yaptıklarmın görüntüsü sizinki gibi güsel olmadı. sizden ricam tekrar yaptğnızda yapılış şeklini resmlemenız mümkünmü? sabırsızlıkla bekliyorum. emeğinize sağlık.
    elif

    YanıtlaSil

Sevgili Yemekbahane takipçisi son derece değerli görüşlerini benimle paylaştığın için çok teşekkür ediyorum.
Sevgiler
Müge Karahan